O boală tăcută și devastatoare,...
”Ce pot să spun este că, din punct de vedere statistic, cea mai mare cerere de plasmă este pentru grupele A și 0. Și mai puțin pentru B și AB, iar și mai puțin pentru RH-ul negativ. Deci, sunt puțini donatori care au RH negativ și puțin pacienți. Aproape că nu avem celule deloc pentru RH-ul negativ.
Eu mă gândesc că și grupa 0, și grupa A sunt cele mai frecvente în populație, poate și de aceea sunt mai mulți bolnavi, dar parcă sunt cam mulți pacienți cu grupele 0 și A, comparativ cu celelalte grupe sanguine. Ar putea să fie o legătură.”, a declarat dr. Doina Goșa la Antena 3.
”Decizia administrării plasmei convalescente la pacient îi aparține strict medicului curant. Pentru că și la indicația de transfuzie trebuie să ținem cont de o anumită conjunctură, un anumit status al pacientului respectiv, de comorbidități, de problemele de coagulare. Decizia o ia medicul clinician.”, a precizat medicul.
”Se congelează rapid, la -80 grade, și după aceea se stochează în congelator, la temperaturi de -20...-40 de grade, și se poate păstra foarte bine timp de 1 an de zile.”, potrivit directorului Centrului medical de transfuzii București, Doina Goșa.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
O boală tăcută și devastatoare,...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Hidratarea este un obicei esențial...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Gabriel Cotabiță a murit, după ce a...