Longevitatea începe cu obiceiuri simple și sănătoase. Cercetătorii dezvăluie ce fac pentru a trăi mai mult și mai bine

longevitate Foto: Freepik @benzoix
Specialiștii în domeniul longevității oferă sfaturi practice despre exerciții, dietă, conexiuni sociale și gestionarea stresului, elemente care pot contribui la prelungirea vieții și la îmbunătățirea calității acesteia.

Vezi și: Ce se întâmplă dacă începi te culci mai devreme. Pașii pentru a-ți reseta ritmul circadian

Longevitatea nu înseamnă doar prelungirea vieții, ci și o viață mai bună, cu o bunăstare mentală și fizică îmbunătățită și capacitatea de a fi independent. Deși nu totul depinde de dumneavoastră, cercetările arată că există anumite comportamente zilnice care vă pot îmbunătăți sănătatea pe termen lung.

Cercetătorii în domeniul longevității împărtășesc ceea ce fac în mod regulat pentru a-și optimiza sănătatea, inclusiv exercițiile fizice zilnice, schimbările de dietă și apelurile sociale.

Când vine vorba de prelungirea vieții, bineînțeles că nu totul este sub controlul dumneavoastră. Dar este bine stabilit că comportamentele de zi cu zi, cum ar fi ceea ce mâncați sau când mergeți la culcare, pot juca un rol semnificativ, îmbunătățind nu numai longevitatea, ci și sănătatea generală în timpul vieții.

Având în vedere că totul, de la clinicile de wellness la TikTok, oferă secrete anti-îmbătrânire, poate fi o provocare să triați prin toate sfaturile și să știți ce merită încercat. De aceea, am întrebat patru specialiști în longevitate ce fac ei în mod regulat pentru a trăi mai mult și mai sănătos. Iată care sunt sfaturile lor de top.

O rutină de exerciții fizice săptămânale scade riscul de moarte cu 31%

Monica Driscoll, profesor la Universitatea Rutgers care se concentrează pe îmbătrânire, subliniază importanța mișcării zilnice. Aceasta face exerciții fizice patru zile pe săptămână, inclusiv jogging, alergare, antrenament de forță, mers pe jos și înot.

Exercițiile fizice sunt esențiale pentru menținerea unui metabolism puternic, susținerea unui somn bun și prelungirea stării de sănătate. Monica Driscoll se bucură, de asemenea, de exercițiile fizice regulate, deoarece o fac să se simtă mai bine și să fie mai acută din punct de vedere mental.

Cercetări recente au arătat că a face mișcare de două până la patru ori mai mult decât recomandările minime de activitate fizică viguroasă de 75 de minute pe săptămână sau de 300 până la 599 de minute de exerciții fizice de intensitate moderată pe săptămână poate reduce riscul de a muri din orice cauză și cu 31% riscul de a muri de boli cardiovasculare.

Cu toate acestea, unele cercetări au descoperit beneficii de longevitate din doar 15 minute pe zi de activitate fizică ușoară sau moderată. Driscoll încurajează pe toată lumea să facă pași mici către o rutină de exerciții fizice, cum ar fi mersul pe jos zilnic și căutarea de regimuri de sănătate online.

Citește și: Diferența majoră dintre ketchup și sosul de roșii. Care este mai sănătos, de fapt

Foto: Freepik @gpointstudio

Păstrarea legăturilor sociale pe măsură ce îmbătrânim

Societatea modernă se confruntă cu o epidemie de singurătate, unul din doi adulți declarând că se simte singur. Conexiunea socială este legată de longevitate, rețelele sociale puternice crescând șansele de supraviețuire cu până la 50%. Chiar și un nivel scăzut de socializare este legat de longevitate.

Scott Kaiser, un geriatru și director al Geriatric Cognitive Health pentru Pacific Neuroscience Institute, subliniază importanța de a rămâne bine conectat social. Acesta prioritizează atât relațiile existente, cât și construirea unora noi, conectându-se cu alții atunci când se simte singur. Se implică, de asemenea, în conversații publice și este voluntar într-un program de apel social pentru a intra în contact cu persoanele aflate în nevoie.

Acesta consideră că menținerea unei legături sociale este esențială pentru menținerea sănătății și a somnului și le sugerează și altora să facă din acest lucru o prioritate. Kaiser subliniază importanța de a fi intenționat în a face din aceasta o prioritate.

Importanța diversificării exercițiilor pentru sănătate

Linda Ercoli, director interimar al UCLA Longevity Center, subliniază importanța unei varietăți de exerciții pentru a dezvolta forța în diferite grupe musculare și pentru a promova bunăstarea generală.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă o combinație de activități fizice, inclusiv exerciții de echilibru și funcționale, împreună cu exerciții de rezistență, pentru a reduce rata căderilor cu până la 28%.

Linda Ercoli recomandă o combinație de antrenamente aerobice și cu greutăți, iar pentru adulții în vârstă, antrenamente de echilibru. Pentru a evita epuizarea sau accidentarea, Ercoli recomandă să începeți încet și să stabiliți obiective specifice pentru exerciții, cum ar fi anumite zile ale săptămânii și momente ale zilei. Această abordare ajută la întărirea diferitelor grupe musculare și favorizează bunăstarea generală.

Dieta care imită postul

Walter Longo, profesor de gerontologie și științe biologice la University of Southern California, a dezvoltat dieta care imită postul după ani de cercetare. Acesta urmează o dietă, care este săracă în calorii, proteine și carbohidrați, dar bogată în grăsimi nesaturate, timp de patru până la șapte zile.

Această dietă are multe dintre efectele postului doar cu apă, permițând în același timp mese regulate. Deși sunt necesare mai multe studii pentru a înțelege efectele sale pe termen lung, unele cercetări au legat-o de o vârstă biologică mai scăzută, cum ar fi scăderea semnelor de îmbătrânire a sistemului imunitar și rezistența la insulină.

Dieta poate ajuta la resetarea metabolismului și poate activa celulele stem, ducând la efecte regenerative. Cu toate acestea, în general, nu este recomandată anumitor persoane, inclusiv celor însărcinate, care alăptează sau care luptă împotriva unei infecții. Longo recomandă consultarea unui dietetician sau a unui medic înainte de a încerca dieta care imită postul.

Reducerea stresului: esențială pentru o viață sănătoasă

Linda Ercoli subliniază importanța abordării îmbătrânirii sănătoase prin strategii multiple, inclusiv un stil de viață sănătos, exerciții fizice regulate și reducerea stresului. Ea a învățat despre obiceiurile sănătoase de la o vârstă fragedă, datorită condițiilor de sănătate din familie.

Acesta adoptă o abordare multiplă a longevității, inclusiv exerciții fizice zilnice și luarea ultimelor ore ale zilei pentru a se relaxa și a urmări emisiuni TV fără a trimite mesaje sau a răspunde la telefon.

Stresul cronic a fost asociat cu riscul crescut de boli de inimă, dependență, tulburări de dispoziție și tulburare de stres posttraumatic. Ercoli recomandă oamenilor să reducă nivelul de stres prin activități precum meditația, yoga, imersiunea în natură, grădinărit, lectură și chiar sex sau masturbare.

Cu toate acestea, dacă se luptă să gestioneze stresul, se recomandă consultarea unui furnizor de servicii de sănătate mintală pentru instrumente care să ajute la gestionarea viitoare. Cercetările au arătat că nivelurile ridicate de stres pot scurta speranța de viață cu aproape trei ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel