Cafeaua, băutura care îmbină istoria,...
Locurile din casă pot să ne îmbolnăvească. Bacteriile și virusurile din casă sunt prezenți peste tot, însă sunt câteva locuri din casă unde se găsesc cu preponderență. Potrivit Societății de Microbiologie Generală, unele bacterii se împart la fiecare 20 de minute la temperaturile potrivite și cu nutrienții potriviți.
Un studiu din 2016 al celor mai contaminate obiecte din casă a găsit, de asemenea, peste 340 de bacterii diferite pe 30 de obiecte diferite. Nu toate bacteriile sunt dăunătoare - corpul tău conţine o mulţime de bacterii care nu te fac bolnav. Dar unele pot fi găsite în întreaga casă și vă îmbolnăvesc, inclusiv:
- Staphylococcus aureus sau stafilococ
- drojdie și mucegai
- Salmonella
- Escherichia coli sau E. coli
- materii fecale, notează Healthline.
Vezi și: Praful care întărește oasele. Previne osteoporoza și menține sănătatea ochilor
Mai mulți factori influențează bacteriile și viața virusului, inclusiv:
- tipul suprafeței, cum ar fi suprafețele solide, cum ar fi contoarele sau suprafețele texturate, precum mobilierul sau hainele
- obiceiurile de viață, cum ar fi spălarea regulată a hainelor sau dezinfectarea suprafețelor, cum ar fi spălarea mâinilor sau scăldatul în mod regulat
- proceduri de curățare, cum ar fi utilizarea înălbitorului și a alcoolului față de consumabilele obișnuite de curățare
Diferite zone ale casei tale au niveluri diferite de risc atunci când vine vorba de expunerea la bacterii și viruși.
Fundația Națională de Salubritate (FSN) a constatat că zonele în care sunt depozitate sau preparate alimente au mai multe bacterii și contaminări fecale decât alte locuri din casă. Mai mult de 75% din bureți de vase și cârpe au avut Salmonella, E. coli, și materii fecale, comparativ cu 9% pe mânerele robinet baie.
Alte elemente de bucătărie care au nevoie de curățare frecventă includ:
- plăci de tăiere
- cafetieră
- frigider, în special zonele în contact cu alimente nefierte și nespălate
- chiuveta de bucătărie şi blaturi
Vezi și: Forma corpului, element pentru diagnosticarea unor boli. Femeile, în atenția medicilor
Iată câteva sfaturi pentru păstrarea acestor zone curate:
- Utilizați șervețele dezinfectante pe robinet, pe suprafețele frigiderului și pe blaturi.
- Încălziți bureții umeziți în cuptorul cu microunde timp de un minut pentru a ucide bacteriile.
- Înmuiați bureții într-un litru de apă caldă cu o jumătate de linguriță de înălbitor concentrat.
- Schimbați prosoapele de vase de câteva ori pe săptămână.
- Spălați-vă pe mâini înainte și după atingerea sau manipularea alimentelor.
- Utilizarea înălbitorului, a alcoolului sau a șervețelelor dezinfectante cu peste 60% etanol sau 70% izopropanol este deosebit de eficientă pe suprafețele din bucătărie.
Nu uita să te speli pe mâini timp de cel puțin 20 de secunde înainte și după ce atingi carnea crudă sau mâncarea nepregătită.
Bucătăria - FOTO: Freepick@proshock-studio
Blaturile, mânerele și întrerupătoarele de lumină sunt câteva locuri mai puțin evidente pentru germeni.În timp ce mulți oameni presupun că clanța ușii de la baie ar fi cea mai murdară, FSN a găsit alte locuri care s-au clasat pe primele locuri în ceea ce privește bacteriile, și anume
- întrerupătoare de lumină
- mânerele frigiderului
- butoanele de la aragaz
- mânerele de la cuptoarele cu microunde
Întrerupătoare - FOTO: Freepick@Macrovector
Vezi și: Foamea permanentă, semnele pe care le transmite organismul. Ce boli ai putea avea
Colțurile, crăpăturile și părul aplicatoarelor de machiaj sunt imobiliare de prim rang pentru germeni, mai ales dacă îți cari geanta de machiaj în afara casei.
Germenii care trăiesc pe aplicatoarele de machiaj pot provoca infecții ale pielii și ochilor. S-ar putea să fie nevoie să schimbi modul în care îți depozitezi machiajul. În mod ideal, produsele trebuie păstrate într-un spațiu curat și uscat la temperatura camerei.
Pentru a menține pensulele de machiaj curate, le puteți spăla o dată pe săptămână cu apă și săpun sau puteți folosi, de asemenea, un spray cu alcool pe perii.
Trusa de machiaj - FOTO: Freepick
Nu este de mirare că locul în care frecați murdăria și murdăria de pe corp deține bacterii. Din cauza umidității de la un duș fierbinte, baia este, de asemenea, un loc perfect pentru creșterea germenilor. Zonele cărora ar trebui să le acordați o atenție deosebită sunt:
- Cada de duș
- Canalizarea
- Robinetele
- Suprafața podelei din jurul toaletei
- Prosoapele de baie
- Periuțele de dinți
Puteți șterge suprafețele și mânerele cu dezinfectant zilnic și puteți face o curățare temeinică o dată pe săptămână. O periuță de dinți veche poate fi la îndemână pentru curățarea spațiilor mici, cum ar fi în jurul canalelor de scurgere și robinetelor. De asemenea, ar trebui să înlocuiți prosoapele de baie o dată pe săptămână și periuțele de dinți la fiecare 3 până la 4 luni.
Baia - FOTO: Freepick@graystudiopro1
Rufele umede lăsate într-o mașină, chiar și pentru o perioadă scurtă de timp, pot face ca germenii să înflorească. Transferați hainele curate în uscător imediat după fiecare spălare. Dacă hainele stau în mașina de spălat mai mult de 30 de minute, poate doriți să rulați un al doilea ciclu de spălare.
Apa caldă este, de asemenea, mai eficientă în uciderea atât a bacteriilor, cât și a virusurilor decât apă rece. Folosește apă caldă ori de câte ori este posibil pentru a spăla hainele pe care le-ai purtat în public.
Vezi și: Pijamalele, responsabile de calitatea somnului și a sănătății. Cum să alegi îmbrăcămintea de noapte
Telecomenzile, tastaturile computerului, telefoanele și tabletele sunt adesea partajate de mai mulți membri ai familiei și de oaspeții casei. În 22 de gospodării, NSF a găsit drojdie și mucegai pe tastatura computerului, telecomandă și controler de jocuri video, precum și stafilococ pe ultimele două elemente.
Suprafețele contribuie, de asemenea, la creșterea și diversitatea bacteriilor. Folosește șervețele dezinfectante sau apă plată și săpun pentru a-ți curăța obiectele, mai ales dacă au intrat în contact cu suprafețe murdare, cum ar fi mese sau tejghele. Și spălați-vă pe mâini înainte de a atinge orice obiecte de uz casnic dacă ați fost în public sau intrați în contact cu cineva care are.
Animalele de companie pot aduce, de asemenea, germeni și bacterii în casă, mai ales dacă ies afară.
Potrivit unui studiu realizat de FSN, bolurile pentru animale de companie s-au plasat pe locul patru în locuri cu cei mai mulți germeni într-o casă. Jucăriile pentru animale de companie purtau, de asemenea, stafilococ, drojdie și mucegai.
Puteți împiedica animalele de companie să aducă murdărie prin spălarea sau ștergerea labei înainte de a le lăsa să intre.
Iată alte câteva sfaturi:
- Spălați zilnic bolurile pentru animale de companie cu apă caldă și cu săpun.
- Înmuiați jucăriile și bolurile în înălbitor o dată pe săptămână.
- Curățați jucăriile tari în mod regulat cu apă fierbinte, cu săpun.
- Spălați jucăriile moi lunar.
Animalele de companie - FOTO: Freepick
Puteți aduce bacterii și viruși din exterior în casă în fiecare zi prin pantofi, geantă de gimnastică și chiar căști. Dintre cele 22 de case chestionate, FSN a găsit contaminarea fecalelor, drojdia și mucegaiul prezente pe:
- telefoane
- chei
- portofel și bani
- cutii de prânz
- partea de jos a poșetelor
Majoritatea șervețelelor dezinfectante sunt eficiente împotriva bacteriilor și a virusururilor, pe electronice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Cafeaua, băutura care îmbină istoria,...
Mâncărimea la axile poate fi un...
Un studiu recent sugerează o legătură...
Adevărul despre sare. Greșeala pe...
Genele lungi și voluminoase au...
Medicul Cătălina Poiană a vorbit...
Activitatea fizică zilnică,...
Află mai multe despre acest compus...