Lista de fructe, legume și alte alimente cu efecte ANTIINFLAMATOARE. De ce boli te feresc
24 ian, 08:31
Dieta antiinflamatorie poate preveni sau reduce inflamația cronică, un factor cheie de risc într-o serie de probleme de sănătate și pentru mai multe boli grave. Iată ce fructe și legume au proprietăți antiinflamatoare și de ce boli te feresc: 
Fructe de pădure care au efecte antiinflamatoare. Foto: Pixabay

Deoarece alegerile noastre alimentare influențează nivelul inflamației din organism, se consideră că dieta antiinflamatoare reduce inflamației cronice și ajută la prevenirea sau tratarea următoarelor afecțiuni: alergii, boala Alzheimer, artrită, astm, cancer, depresie, diabet, gută, boli de inimă, boli inflamatorii intestinale (cum ar fi colita ulcerativă și boala Crohn), sindromul intestinului iritabil (IBS), accident vascular cerebral (link studiu) și ateroscleroză (link studiu) sau diabet de tip 2 (link direct studiu).

Mai multe cercetări sugerează că persoanele cu un aport ridicat de legume, fructe, nuci, semințe, uleiuri sănătoase și pește pot avea un risc redus de boli legate de inflamație.  În plus, substanțele găsite în unele alimente (în special antioxidanți și acizi grași omega-3) par să aibă efecte antiinflamatoare.

Iată lista cu alimente cu efecte antiinflamatoare importante: 

Fructe și legume bogate în antioxidanți:

  • Fructe de pădure (cum ar fi afine, zmeură și mure),
  • Cireșe,
  • Mere,
  • Anghinare (atenție, însă, la sensibilitățile la fructoză),
  • Avocado,
  • Legume cu frunze verzi închise (cum ar fi varza, spanacul și verdețurile),
  • Cartofi dulci,
  • Brocoli,
  • Nuci (cum ar fi nucile, migdalele, nucile pecan și alunele),
  • Fasole (cum ar fi fasole roșie, fasole pinto și fasole neagră),
  • Cereale integrale (cum ar fi ovăzul și orezul brun - fiți atenți la sensibilitățile la gluten și fructoză),
  • Ciocolată neagră (cel puțin 70% cacao).

Alimentele bogate în acizi grași omega-3 includ:

  • Pește gras (cum ar fi somon, hering, macrou, sardine și hamsii),
  • Seminte de in,
  • Nuci,
  • Alimente îmbogățite cu omega-3 (inclusiv ouă și lapte).

Există, de asemenea, unele dovezi că anumite ierburi și condimente culinare, cum ar fi ghimbirul, curcuma și usturoiul, pot ajuta la ameliorarea inflamației


Ştiri Recomandate

SULFASALAZINUM - prospect
Primele animale din lume vaccinate împotriva COVID-19
PODOPHYLLOTOXINUM - prospect
Tumoră pancreatică RARĂ, descoperită de medicii români
Tulpina africană, identificată la două persoane


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Crossuri parteneri