Lipsa somnului te face să te simți cu până la 10 ani mai bătrân. Ce spun experții despre impactul somnului

somn Foto: Freepik
Privarea de somn poate accelera senzația de îmbătrânire, subliniind importanța somnului adecvat pentru menținerea unei vârste subiective tinere.

Două noi studii sugerează că dacă nu dorm suficient, persoanele se pot simți cu 5 până la 10 ani mai bătrâne decât sunt în realitate. Somnul joacă un rol cauzal în modul în care indivizii se simt bătrâni, iar problemele de sănătate și mobilitate pot contribui, de asemenea, la sentimentul de geriatrie înainte de vreme.

Somnolența este o stare motivațională importantă care ne face să prioritizăm somnul și ne reduce nivelul de energie. Lipsa de energie și de motivație poate contribui la sentimentul de bătrânețe, limitând în același timp capacitatea unei persoane de a rămâne activă din punct de vedere fizic și social, ambele contribuind la sentimentul de tinerețe.

Vârsta poate fi înțeleasă în mai multe dimensiuni: cronologică, biologică și subiectivă. Cercetătorul în domeniul somnului, Dr. Chang-Ho Yun, subliniază importanța unui somn adecvat în menținerea unei vârste subiective tinere, ceea ce poate fi benefic atât pentru sănătatea mentală, cât și pentru cea fizică.

Sentimentul de tinerețe este asociat cu o viață mai lungă, o rată mai mică de demență, mai puțină depresie și mai multe trăsături pozitive, cum ar fi optimismul, speranța și reziliența. De fapt, persoanele care se simt mai tinere decât vârsta lor sunt mai susceptibile de a avea un creier care să corespundă vârstei lor, potrivit CNN.

Foto: Freepik @New Africa

Două studii au avut rezultate similare

Două studii realizate de Leonie Balter, cercetător în domeniul somnului la Universitatea din Stockholm și colegii săi au constatat că un somn deficitar poate duce la o vârstă cu un sfert de an mai mare decât vârsta cronologică pentru fiecare noapte de somn deficitar.

Acest lucru se datorează schimbărilor de dispoziție și senzației de oboseală, care sunt manifestări tipice ale lipsei de somn. Cu toate acestea, dacă o persoană a dormit bine pe parcursul unei luni, aceasta s-a simțit în medie cu aproape șase ani mai tânără.

Citește și: Nefumătorii și cancerul pulmonar: mutațiile genetice îngreunează tratamentul. Este a cincea cauză principală de deces în lume în rândul nefumătorilor

Efectele privării de somn

Un studiu a descoperit că privarea de somn poate avea un impact semnificativ asupra experienței subiective a îmbătrânirii unei persoane. În medie, oamenii se simțeau cu aproape 4½ ani mai bătrâni decât erau în realitate. Procesul de recuperare în urma unui somn insuficient este necunoscut, dar datele sugerează că ar putea trece destul de repede.

Somnolența a fost urmărită în cel de-al doilea studiu, iar pentru fiecare unitate de creștere pe o scală, oamenii au adăugat 1,23 ani la evaluarea îmbătrânirii lor.

Cronotipul somnului a contat, persoanele matinale resimțind mai profund impactul. Persoanele matinale s-au raportat cu mai mult de cinci ani mai bătrâne decât tipurile de noapte și cu patru ani mai bătrâne decât tipurile intermediare.

Cu toate acestea, atunci când au dormit până la nouă ore pe noapte, s-au simțit mult mai tineri. Aceste constatări susțin că somnul, un fenomen biologic vital, ar putea deține cheia pentru a ne simți tineri.

Pentru a îmbunătăți starea generală de bine, prioritizarea unui somn adecvat este primordială. Dacă privarea de somn se datorează unei tulburări de somn, este esențial să soliciți evaluarea și tratamentul unui medic. Un somn bun te poate ajuta să te simți mai tânăr.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel