Lipsa de somn, unde poate duce

Lipsa de somn poate duce la probleme de sănătate
Lipsa de somn poate duce la efecte la care nu ne-am fi gândit, de la lipsa de concentrare, vulnerabilitate în fața bolilor sau risc de accidente.

Nevoia de somn este legată de vârstă, spun specialiștii. Potrivit webmd.com. în funcție de vârstă, avem nevoie de un număr diferit de ore de somn. De asemenea, lipsa de somn poate avea efecte nedorite în organism.

Copii de la 0-3 luni au nevoie de 14-17 ore de somn pe zi

Copii de la 4 -11 luni au nevoie de 12-15 ore de somn pe zi

De la 1 – 2 ani, copiii au nevoie de 11-14 ore de somn pe zi

Preșcolarii între 3 – 5 ani au nevoie de 10-13 ore de somn pe zi

Școlarii între 6 – 13 ani au nevoie de 9-11 ore de somn pe zi

Adolescenții între 14 -17 ani au nevoie de 8-10 ore de somn pe zi

Majoritatea adulților au nevoie de 7-9 ore de somn pe zi, însă unii adulți ar putea să fie mulțumiți cu șase ore, precum alții, ar putea avea nevoie de 10 ore de somn pe zi.

Alți adulți de pste 65 de ani au nevoie de 7-8 ore de somn pe zi.

Femeile însărcinate în primele trei luni de sarcină adesea au nevoie de mai multe ore de somn, decât în mod obișnuit.

Cu toate acestea, experții spun că dacă vă simțiți somnolent în timpul zilei, chiar și în timpul activităților plictisitoare, înseamnă că nu ați dormit suficient.

Somnul isuficient

Orele de somn de care o persoană o are nevoie, de asemenea, cresc, dacă persoana a fost lipsită de somn în zilele anterioare. Prea puțin somn creează o "restanță", care este asemănătoare cu depășirea termenului de plată la credit. În cele din urmă, corpul vostru va cere ca „datoria” să fie rambursată.

Organismul nu pare să se adapteze la mai puține ore de somn, față de cele necesare. Deși ne-am putea obișnui cu un program de somn mai scurt, organismul nostru va avea de suferit, fiind afectate capacitatea de concentrare, timpul de reacție și alte funcții.

Prea puține ore de somn pot provoca probleme de memorie, senzație de depresie, o slăbire a sistemului imunitar sau creșterea percepției durerii.

Pericolele privării de somn

Multe studii arată clar că privarea de somn este periculoasă. Persoanele lipsite de somn, care sunt testate la folosirea unui simulator de conducere sau la realizarea unei sarcini care necesită coordonarea ochilor cu mâinile, au o performanță atât de slabă, precum cei care au consumat alcool.

Deprivarea somnului mărește, de asemenea, efectele alcoolului asupra organismului, astfel încât o persoană obosită care bea va deveni mult mai afectată decât cineva care este bine odihnit. Se estimează că rata de oboseală a șoferilor a fost responsabilă pentru 83.000 de accidente de autovehicule în perioada 2005-2009 și 803 de decese în 2016, potrivit Administrației Naționale de Siguranță a Traficului la Distanță.

Unii cercetători, însă, cred că cifrele sunt de fapt mult mai mari. Deoarece somnolența este ultimul pas al creierului înainte de a adormi, conducerea somnolent sau obosit deseori duce la dezastre. Cofeina și alte stimulente nu pot depăși efectele privării grave de somn.

Fundația National Sleep arată câteva elemente care ar trebui să vă facă să trageți pe dreapta, dacă sunteți la volan și simțiți:

Că aveți probleme când vă concentrați ochii

Nu vă puteți opri din căscat

Nu vă puteți aminti ultimei kilometri pe care i-ați parcurs 

Aveți stare de visare sau gânduri rătăcite

Aveți probleme să vă țineți capul în sus

Conduceți dezordonat, pe mai multe benzi

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel