Acesta este semnul cancerului...
Limfedemul, simptome. Limfedemul este, adesea, un efect secundar al tratamentului cancerului și poate apărea ani mai târziu. Concret, sistemul limfatic colectează "deșeuri", bacterii și viruși din corp. Ganglionii limfatici filtrează deșeurile și le scurg din corp. Când ceva nu merge bine, lichidul se acumulează în țesuturi și determină umflarea zonei. Adesea, ganglionii limfatici s-au deteriorat. Alteori, vasele sunt blocate. Însă, limfedemul poate apărea și fără un motiv clar.
Limfedemul, simptome. Afecțiunea, umflătura, poate apărea oriunde în corp - inclusiv în zona pieptului, capului și organelor genitale - , dar se formează în majoritatea cazurilor într-un singur braț sau picior. Umflarea ar putea fi atât de minoră încât abia se observă sau atât de severă încât este greu să vă mișcați bine partea aceea din corp, informează experții de la webmd.
Se dezvoltă la multe persoane care au avut o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea ganglionilor limfatici pentru a verifica răspândirea cancerului de sân sau au tratat cancerul cu o intervenție chirurgicală sau cu radiații. Riscul de a avea această afecțiune crește dacă sunteți în vârstă, supraponderal sau sa aveți artrită reumatoidă sau psoriazică.
Specialiștii recomandă ca după operație sau radiații, care implică ganglionii limfatici, să mențineți brațul sau piciorul afectat deasupra inimii, să nu gheață, să nu purtați haine și bijuterii strânse și să nu vă încrucișati picioarele în timp ce stați. Dacă umflarea începe sau aveți alte simptome, informați medicul. Tratamentul precoce face diferența.
Medicul va măsura zona umflată și o va compara cu una similară neafectată. Va face testele prin care verifică dacă nu există blocaje și vede cum funcționează sistemul - RMN și limfoscintigrafie. Gradele (1-4) sau etapele (I-III) descriu cât de sever este limfedemul.
Medicii precizează că această afecțiune nu poate fi vindecată, dar umflarea poate fi controlată și împiedicată să se agraveze. Dacă este severă, doctorul va face o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta anumite țesuturi, astfel încât să fie mai puțin umflături.
O soluție ar fi bandajele. Un terapeut vă poate arăta cum să le aranjați. O altă variantă o constituie mișcarea, mai precis exerciții blânde care strâng mușchii membrelor afectate și ajută la scurgerea lichidului și ușurează lucrurile de zi cu zi.
O mânecă sau un ciorap special care pune presiune pe braț sau picior pentru a ajuta mișcarea lichidului prin membrul umflat este o altă posibilitate. Ar fi bine să vă asigurați că-l purtați atunci când faceți exerciții fizice și când călătoriți cu avionul, deoarece altitudinea poate înrăutăți limfedemul. Este posibil să aveți nevoie de o rețetă pentru a obține una cu potrivirea corectă.
Există un anume tip de masaj ușor care ajută - se numește drenaj manual al limfei. Un profesionist instruit masează și lovește corpul pentru a încerca să se îndepărteze fluidul de zona umflată.
Medicii vă sfătuiesc să preveniți tăieturile, zgârieturile și arsurile în zona afectată. Se pot transforma în infecții. Mergeți la medic dacă aveți piele roșie sau erupții cutanate, ori dacă aveți simptome asemănătoare gripei sau durerea sau umflarea se agravează.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Acesta este semnul cancerului...
Prediabetul este un semnal de...
Palpitațiile inimii, adesea...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Persoanele asigurate beneficiază de o...