Licoarea nelipsită din casele românilor, bogată în K, fier și vitamina C. Nutriționiștii o recomandă

Murături  FOTO: Pixabay
Unul dintre preparatele nelipsite din casele românilor este bogat în vitamina C, fier, potasiu și are grijă de tensiunea arterială și de sănătatea microbiomului.

Digestia înceată și constipația sunt evitate prin consumul de zeamă de varză murată, preparat aproape nelipsit din casele românilor. Datorită procesului de fermentație, zeama de varză murată conține acid lactic natural, care inhibă dezvoltarea bacteriilor intestinale nedorite și încurajează dezvoltarea bacteriilor bune.

Studiile clinice menționate într-un articol din „Physiologia Plantarum,” în august 2008, arată că o dietă bogată în potasiu scade tensiunea arterială, nu numai la persoanele cu tensiune arterială crescută, ci și la populația medie. Iar o porție de o cană de varză murată și zeama oferă 401 miligrame de potasiu, ceea ce reprezintă 12% din valoarea zilnică. Varza fermentată păstrează între 61,9% și 100% din vitamina C conținută de varza crudă. O porție de 1 cană de varză murată cu suc conține 34,7 miligrame de vitamina C, dar și 3,47 miligrame de fier, potrivit livestrong.com.

Medicul nutritionist Mihaela Bilic recomandă consumul acesteia. Într-un material pe DC News, dr Bilic sublinia beneficiile borșului și ale verzei murate:

”Produsele crude fermentate au stat la baza alimentației umane de secole, fiind benefice pentru sănătate chiar dacă pe atunci nu se cunoștea noțiunea de probiotic.

Microorganismele vii prezente în orice produs fermentat, de la drojdia de bere, produse lactate și brânzeturi, până la murături și borș, au ca rol reechilibrarea florei microbiene din intestin și restabilirea raportului optim între coloniile de bacterii "bune" și cele "ne-bune". De acest echilibru depind nu numai procesele de digestie, dar și sănătatea noastră, intestinul fiind sediul central al imunității organismului.

(…) După ce a numărat cu atenție, dr. Joseph Mercola precizează că "într-o porție de 200 g varză murată avem 10 trilioane de bacterii", adică cât într-o cutie întreagă de pilule probiotice???? Interesant este și faptul că bio-disponibilitatea și eficiența alimentelor fermentate o depășește pe cea a suplimentelor/medicamentelor probiotice.

Orice popor are în tradiția culinară alimente fermentate, care au dincolo de rolul de a crește rezistența organismului la boli, și avantaje nutriționale: sunt bogate în vitamine din grupul B și în vitamina C, fibre, fitonutrienți antioxidanți, minerale (calciu, potasiu, magneziu, fosfor, fier). Borșul și zeama de varză au fost sursa de vitamina C pe perioada iernii, atunci când nu existau fructe și legume proaspete”.

Un alt studiu științific confirmă efectele benefice ale consumului de zeamă de varză murată - îl puteți consulta AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel