Leucemie. Preşedintele Asociaţiei Române Împotriva Leucemiei: „Rămâne să avem acces şi la medicamente“

Medicamente
Leucemie. Lipsa medicamentelor și lunga așteptare până la aprobarea lor sunt două dintre problemele cu care se confruntă bolnavii de leucemie din România.

Leucemie. Preşedintele Asociaţiei Române Împotriva Leucemiei (ARIL), Monica Bunaciu, a declarat, pentru Agerpres, că sunt cel puţin nouă pacienţi care ar putea să facă autotransplant, dar acest lucru nu este posibil din cauza lipsei pastilelor necesare:

„În România ar fi vorba de o lipsă de informare a pacienţilor, de un volum foarte mare de informaţii de pe internet pe care pacienţii nu ştiu să le selecteze şi lipsa medicamentelor, de durata lungă până la aprobarea lor".

Potrivit acesteia, ARIL a derulat un proiect în colaborare cu Spitalul Necker din Paris, dar şi cu medici din spitalele Fundeni, Colentina, Colţea şi Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti. S-a ajuns la un procent de 60% supravieţuire în cazul efectuării unui transplant pacienţilor cu leucemie, mai arată sursa citată.

Proiect pentru pacienții cu limfoame

De vineri, 24 mai, a fost demarat un alt proiect („O şansă în plus pentru tratarea limfoamelor cu prognostic nefavorabil"), cu parteneri din Italia și România, pentru pacienţii cu limfoame.

„Cazurile vor fi discutate din momentul diagnosticării până când va fi nevoie, chiar şi după remisie, astfel încât pacienţii să aibă reale şanse de vindecare. Să aibă aceleaşi şanse ca şi în străinătate. Rămâne să avem acces şi la medicamente şi la tot ceea ce este necesar. Colaborarea a pornit de la problema emigrării medicale a pacienţilor, pentru că doctorul Castagna a tratat foarte mulţi pacienţi români şi a văzut că au fost şi foarte bine diagnosticaţi şi foarte bine trataţi. Efectiv nu era o necesitate reală de a pleca în străinătate, iar pentru pacienţi sunt nişte costuri foarte mari, în plus există trauma faptului că se vorbeşte altă limbă, că sunt departe de familie", a mai precizat Monica Bunaciu.

Pacienţi bolnavi de leucemie s-au întâlnit vineri, 24 mai, la Spitalul Clinic de Nefrologie "Dr. Carol Davila" cu doctorul hematolog Luca Castagna.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel