Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Spanacul (Spinacia oleracea) este o legumă cu frunze verzi, originară din Persia. Leguma aparține familiei amarantului și este înrudită cu sfecla și quinoa, fiind considerată foarte sănătoasă, deoarece este plină de nutrienți și antioxidanți.
Există multe moduri de a pregăti spanacul. Îl poți cumpăra conservat sau proaspăt și îl poți consuma gătit sau crud. Este delicios fie ca atare, fie în alte mâncăruri.
Datele nutriționale pentru 100 de grame de spanac crud sunt:
- Calorii: 23
- Apă: 91%.
- Proteine: 2,9 grame
- Carbohidrați: 3,6 grame
- Zahăr: 0,4 grame
- Fibre: 2.2 grame
- Grăsimi: 0.4 grame
Cea mai mare parte a carbohidraților din spanac constă în fibre, care sunt incredibil de sănătoase.
Spanacul are, de asemenea, cantități mici de zahăr, în principal sub formă de glucoză și fructoză.
Vezi și: Dacă dormi pe burtă, faci riduri. Care este poziția corectă de somn
Spanacul are un conținut ridicat de fibre insolubile, care vă pot stimula sănătatea în mai multe moduri.
Adaugă volum la scaun pe măsură ce alimentele trec prin sistemul dumneavoastră digestiv. Acest lucru poate ajuta la prevenirea constipației.
Spanacul este o sursă excelentă de multe vitamine și minerale, printre care:
- Vitamina A. Spanacul are un conținut ridicat de carotenoizi, pe care organismul dumneavoastră îi poate transforma în vitamina A.
- Vitamina C. Această vitamină este un antioxidant puternic care promovează sănătatea pielii și funcția imunitară.
- Vitamina K1. Această vitamină este esențială pentru coagularea sângelui. În special, o frunză de spanac conține peste jumătate din necesarul zilnic.
- Acid folic. Cunoscut și sub numele de acid folic sau vitamina B9, acest compus este vital pentru femeile însărcinate și esențial pentru funcția celulară normală și creșterea țesuturilor.
- Fier. Spanacul este o sursă excelentă a acestui mineral esențial. Fierul ajută la crearea hemoglobinei, care aduce oxigenul în țesuturile organismului.
- Calciu. Acest mineral este esențial pentru sănătatea oaselor și o moleculă de semnalizare crucială pentru sistemul nervos, inimă și mușchi.
Spanacul are, de asemenea, în componența sa alte câteva vitamine și minerale, inclusiv potasiu, magneziu și vitaminele B6, B9 și E.
Vezi și: 7 pași pentru a menține sănătatea rinichilor tăi. Lista cu cele mai comune boli de rinichi
Spanacul conține mai mulți compuși vegetali importanți, printre care:
- Luteină. Acest compus este legat de îmbunătățirea sănătății ochilor.
- Kaempferol. Acest antioxidant poate scădea riscul de cancer și de boli cronice.
- Nitrați. Spanacul conține cantități mari de nitrați, care pot favoriza sănătatea inimii.
- Quercetină. Acest antioxidant poate alunga infecțiile și inflamațiile. Spanacul este una dintre cele mai bogate surse dietetice de quercetină.
- Zeaxantină. Ca și luteina, zeaxantina poate îmbunătăți, de asemenea, sănătatea ochilor.
Spanacul este extrem de sănătos și este legat de numeroase beneficii pentru sănătate. S-a demonstrat că îmbunătățește stresul oxidativ, sănătatea ochilor și tensiunea arterială.
Radicalii liberi sunt produse secundare ale metabolismului. Aceștia pot provoca stresul oxidativ, care declanșează îmbătrânirea accelerată și crește riscul de cancer și diabet.
Cu toate acestea, spanacul conține antioxidanți, care luptă împotriva stresului oxidativ și ajută la reducerea daunelor pe care acesta le provoacă.
Un studiu efectuat pe opt persoane sănătoase a constatat că spanacul a ajutat la prevenirea daunelor oxidative. Deși acest studiu a fost destul de mic, constatările sale sunt susținute de alte cercetări pe animale și pe oameni.
Spanacul este bogat în zeaxantină și luteină, care sunt carotenoidele responsabile de culoarea unor legume.
Ochii umani conțin, de asemenea, cantități mari din acești pigmenți, care vă protejează ochii de daunele cauzate de lumina soarelui.
În plus, mai multe studii indică faptul că zeaxantina și luteina acționează pentru a preveni degenerescența maculară și cataracta, care sunt cauze majore ale orbirii.
Acești compuși pot fi chiar capabili să inverseze leziunile existente.
Spanacul conține două componente, MGDG și SQDG, care pot încetini creșterea cancerului.
Într-un studiu, acești compuși au ajutat la încetinirea creșterii tumorilor la nivelul colului uterin al unei persoane. De asemenea, ei au scăzut dimensiunea tumorii.
Mai multe studii la om leagă consumul de spanac de un risc redus de cancer de prostată. Consumul acestei frunze verzi poate ajuta, de asemenea, la prevenirea cancerului de sân.
În plus, conține cantități mari de antioxidanți, care pot, de asemenea, să lupte împotriva cancerului, potrivit Healthline.
Spanacul conține cantități mari de nitrați, care s-au dovedit a ajuta la moderarea nivelului tensiunii arteriale și la scăderea riscului de boli de inimă.
Un studiu efectuat pe 27 de persoane a constatat că consumul de spanac a redus efectiv nivelul tensiunii arteriale. Alte câteva studii au observat efecte similare, indicând că spanacul stimulează sănătatea inimii.
Spanacul este în general considerat foarte sănătos. Cu toate acestea, poate provoca efecte adverse la unele persoane.
Pietrele la rinichi sunt cauzate de acumularea de acid și săruri minerale. Cea mai frecventă varietate este reprezentată de pietrele de calciu, care constau în oxalat de calciu.
Spanacul este bogat atât în calciu, cât și în oxalați, astfel încât persoanele care prezintă un risc ridicat de a dezvolta pietre la rinichi ar trebui să își limiteze consumul.
Spanacul este bogat în vitamina K1, care îndeplinește mai multe funcții în organism, dar este cel mai bine cunoscută pentru rolul său în coagularea sângelui.
Ca atare, ar putea interfera cu medicamentele care subțiază sângele. Persoanele care iau anticoagulante, cum ar fi warfarina, ar trebui să se consulte cu medic înainte de a mânca mult spanac.
Spanacul este o frunză verde nutritivă. S-a demonstrat că această legumă este benefică pentru sănătate în mai multe moduri. Spanacul poate diminua stresul oxidativ, poate îmbunătăți sănătatea ochilor și poate ajuta la prevenirea bolilor de inimă și a cancerului.
Dacă eși interesat de potențialul său de stimulare a sănătății, spanacul este un aliment ușor de adăugat în dieta ta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...