Poluarea, un nou factor major în declanșarea astmului și alergiilor. Prof. dr. Florin Mihălțan: Provocarea deceniului. Mare amenințare

astm - FOTO: Freepik@ rosshelenphoto
EXCLUSIV
Ne credem mai protejați ca niciodată, dar respirăm pericolul cu fiecare gură de aer. Poluarea și schimbările climatice ne îmbolnăvesc în tăcere, iar bolile respiratorii explodează.

Trăim cu iluzia unui mediu mai curat, dar realitatea respirată zilnic este tot mai toxică. În timp ce copiii noștri cresc în case impecabile, feriți de microbi, plămânii lor sunt tot mai vulnerabili în fața poluării invizibile care bântuie aerul, străzile și chiar locuințele. Astmul, alergiile și bolile pulmonare nu mai sunt excepții, ci consecințe directe ale unui climat scăpat de sub control. Iar ceea ce părea o simplă alternanță de vreme capricioasă, devine - avertizează experții - una dintre cele mai mari amenințări ale deceniului.

Mediul mai curat, mit sau realitate?

Discuția despre mediul înconjurător, imunitatea copiilor și creșterea alarmantă a cazurilor de alergii a fost relansată recent de jurnalistul Val Vâlcu, în cadrul emisiunii Academia de Sănătate, găzduită de DC Medical și DC News.

"Este un mit sau o realitate că trăim într-un mediu mai curat? Copiii vin în contact cu mai puțini germeni și, astfel, sistemul imunitar reacționează mai puternic, ceea ce a dus la o creștere a numărului de persoane cu alergii", a spus jurnalistul Val Vâlcu.

Poluarea - marea provocare medicală a deceniului

Prof. dr. Florin Mihălțan, președintele Societății Române de Pneumologie, a explicat că departe de a fi vorba doar despre "prea multă curățenie", problemele respiratorii din ce în ce mai frecvente sunt, în realitate, strâns legate de poluare și schimbările climatice.

Schimbările climatice aduc cu ele mai mult decât creșteri de temperatură. Creșterea concentrației de poluanți atmosferici, modificările în distribuția alergenilor sezonieri și aerul tot mai uscat contribuie la un peisaj respirator tot mai fragil.

"De fapt, este un adevăr într-o altă zonă. Există conferințe internaționale ale pneumologilor care discută despre poluare și schimbările climatice. Aceasta reprezintă provocarea acestui deceniu. Și astmul este tributar acestor factori.

Nu mă refer doar la factorii clasici, bine-cunoscuți, precum alergeni sau fumat. Există și medicații care dau astm, de exemplu, astmul provocat de analgezice, cum ar fi aspirina.

De asemenea, nu mă refer doar la bolile profesionale, unde pulberile sunt un factor declanșator al crizelor. Vorbesc pur și simplu despre particulele poluante din mediul înconjurător", a explicat prof. dr. Florin Mihălțan, președintele Societății Române de Pneumologie, în exclusivitate la Academia de Sănătate, de la DC Medical și DC News.

Poluarea, un nou factor major în declanșarea astmului și alergiilor. Prof. dr. Florin Mihălțan: Provocarea deceniului. Mare amenințare - FOTO: Freepik@rosshelenphoto

Poluarea casnică, factor important

"De asemenea, poluarea casnică nu trebuie uitată. Pe lângă fumatul pasiv, există particule care se degajă din produsele de curățenie din gospodărie, dar și din elemente vechi, precum mucegaiul sau particulele degajate de mobilier, carpete și chiar dezinfectantele utilizate. Toate aceste surse pot provoca exacerbări ale astmului", a explicat prof. dr. Florin Mihălțan, președintele Societății Române de Pneumologie, în exclusivitate la Academia de Sănătate, de la DC Medical și DC News.

Schimbările climatice, impact global

În contextul actual al schimbărilor climatice accelerate, efectele asupra sănătății respiratorii devin tot mai evidente. Temperaturile instabile, precipitațiile extreme și concentrațiile ridicate de particule poluante nu doar afectează confortul zilnic, ci au consecințe directe asupra persoanelor vulnerabile, în special cele cu afecțiuni pulmonare preexistente.

"O mare amenințare pentru întreaga comunitate este schimbarea climatică. Ceea ce am trăit în aceste luni, cu alternanțe între aer rece și aer cald, ploi intense și circulația particulelor poluante, inclusiv alergeni, a avut un impact semnificativ.

Există țări care au demonstrat o corelație între acești factori poluanți și internările pentru exacerbările astmului sau ale altor patologii obstructive, cum ar fi bronhopneumopatia cronică obstructivă (BPOC), cunoscută și sub denumirea de emfizem și bronșită cronică", a explicat prof. dr. Florin Mihălțan, președintele Societății Române de Pneumologie, în exclusivitate la Academia de Sănătate, de la DC Medical și DC News.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Ce se întâmplă în creier dacă te trezești devreme. Un neurolog trage un semnal de alarmă

Crossuri externe

pixel