Legalizarea canabisului, mortalitate crescută în trafic

Tinerii consumă cel mai frecvent marijuana
Legalizarea vânzării canabisului în scop recreativ, într-un stat, poate duce la o creștere a mortalității în trafic, pe termen scurt, arată un nou studiu. Iar aceste efecte se răsfrâng și asupra statelor învecinate .

Cercetătorii de la Monash University au examinat efectul legalizării vânzării de canabis în scop recreativ (RCS), oglindit în numărul accidentelor rutiere. Studiul a fost efectuat în trei state ale SUA în care a fost legalizat (Colorado – 2014, Washington – 2014 și Oregon  2015). De asemenea, studiile s-au extins în alte nouă state state din vecinătatea celor trei, în perioada 2009 – 2016.

Cercetătorii au analizat numărul de decese suplimentare în ficare lună după legalizare și au constatat că există în medie o mortalitate mai mare a deceselor produse în trafic, la un milion de locuitori, comparativ cu statele care nu au schimbat legea privind consumul de canabis.

Decesele în trafic au crescut temporar

Creșterea a fost temporară, părând să persiste cam un an după modificarea legii. Populația comună a zonelor afectate este de 27 de milioane de persoane, ceea ce sugerează o creștere cu 170 de decese în primele șase luni de la legalizare. Dar studiul a arătat că efectele sunt puțin mai mari în statele vecine și provinciile învecinate, în special acelea care au orașe mai aproape de granița cu statele ce au modificat legea.

O posibilă explicație este aceea că utilizatorii de canabis conduceau între state ca să-l achiziționeze și se întorceau, conducând înainte de a ieși de sub efectul drogului. Este supranumit „cannabis tourism” („turismul canabisului”), iar  Dr. Tyler Lane de la Monash University's spune că sunt implicații importante pentru legislația, atât a statelor care au legalizat consumul, cât și a celor din vecinătatea lor, pe măsură ce interdicția consumului este ridicată la nivel global.

„Efectul legalizării canabisului asupra deceselor din trafic este o preocupare tot mai mare pentru sănătatea publică”, a declarat Dr. Lane. „Rezultatele cercetării indică faptul că legalizarea vânzării canabisului în scop recreativ poate duce la o creștere temporară a deceselor produse în trafic. Această creștere se răsfrânge și în jurisdicțiile învecinate, prin vânzări transfrontaliere, trafic de persoane sau „turismul pentru canabis”, când consumatorii conduc înapoi în statul de reședință, în timp ce sunt sub influența drogului. Constatările noastre sugerează că factorii de decizie ar trebui să se consulte cu jurisdicțiile învecinate atunci când liberalizează consumul de canabis, pentru a atenua orice efecte dăunătoare”, se arată în articolul ce poate fi găsit AICI.

El a mai spus ca rezultatele au contrazis cercetarea privind consumul medicina al canabisului, care indicau o scădere a numărului de accidente rutiere. Unul din motivele acestor diferențe este acela că utilizatorii în scop medicinal tindeau să substituie canabisul cu alte substanțe, inclusiv alcoolul, ceea ce are un efecte mult mai grav. Consumatorii în scop recreativ sunt mai puțin tentați să înlocuiască sau să combine cannabisul cu alcoolul.

Studiul integral poate fi găsit aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel