Larva gândacului de bălegar, noua delicatesă din farfurii. Deși scârboasă, e plină de vitamine, minerale și proteine

larva gandacului de balegar - FOTO: Freepik@poringdown
Larva gândacului de bălegar este noua delicatesă aprobată de Comisia Europeană.

Larva gândacului de bălegar este noul aliment aprobat de Comisia Europeană pentru cetățenii europeni. Această insectă poate fi folosită ca ingredient alimentar, după greierele alimentar, viermele galben și lăcusta călătoare. Potrivit documenului, larva gândacului de bălegar este o sursă de esențiale naturale și ingrediente durabile, cum ar fi proteinele, vitaminele și mineralele.

Larva gândacului de bălegar are un ciclu de viață scurt și sunt crescute în sistem agricol închis pe furaje certificate 100%.

A patra insectă, aprobată de UE ca aliment

Această insectă devine a patra al cărei consum este permis de Uniunea Europeană, de când această listă a început să fie reglementată în 2018, și este sigură în condițiile de utilizare propuse, după cum afirmă Organizaţia Consumatorilor şi Utilizatorilor (OCU).

Chiar și așa, autoritățile avertizează că poate provoca reacții alergice la cei care au intoleranță la crustacee, potrivit comunicatului Agenției Europene pentru Siguranță Alimentară.

Vezi și: România suspendă pentru TREI luni distribuția medicamentelor în afara țării. Comisia Europeană a dat aviz favorabil

În iulie 2022, EFSA a emis o evaluare pozitivă cu privire la larvele de gândaci. S-a evaluat siguranța consumului de preparate congelate și liofilizate ale acestei insecte. Pot fi gătite întregi sau sub formă de pudră sau făină. Pot fi adăugate ca ingredient în diverse produse alimentare, cum ar fi batoane de cereale, paste, analogi de carne și produse de panificație.

Abia în luna ianuarie a fost autorizată comercializarea larvei gândacului de bălegar în Uniunea Europeană. În Spania, pe lângă aceasta, celelalte insecte permise sunt viermele de făină (Tenebrio molitor), lăcusta migratoare (Locusta migratoria) și greierul domestic (Acheta domesticus), fie sub formă congelată, uscată sau pudră.

Larva gândacului de bălegar a fost autorizată în primele zile ale anului 2023, poate fi folosită pentru produse precum pâine și chifle multicereale, biscuiți și grisine, batoane de cereale, paste, sosuri sau pizza, potrivit datelor colectate de Asociaţia Consumatorilor - FACUA.

Vezi și: Insomnia: cauze, remedii. Cum știi dacă suferi de insomnie și de ce tip: Te uiți la ceas - e 12, mai am șase ore până mă trezesc, este 1 și mai am 5 ore până mă trezesc, te agită

Insectele, sigure pentru consumul alimentar

Agenția Europeană pentru Siguranță Alimentară notează că insectele sunt sigure pentru a fi consumate. 

”Aș dori să subliniez faptul că aceste alimente nou autorizate fac obiectul normelor UE care reglementează etichetarea alergenilor, care identifică o listă de 14 alergeni care trebuie etichetați, cum ar fi ouăle, laptele, peștele, crustaceele și acum insectele. Astfel de reguli acordă persoanelor care trăiesc cu alergii alimentare mai multă putere de a lua decizii în cunoștință de cauză și de a evita produsele care conțin ingrediente la care sunt sensibile”, arată  Rafael Perez, team leader la DG Sante.

Vezi și: Bârfele, îmbolnăvire sigură. De ce bârfim și ce boli riscăm. Radu Leca: Românii sunt bârfitori, ne place să bârfim. Bârfitorul vrea să-și simtă valoarea, dar se minte singur

Cum pot fi consumate insectele

Insectele pot fi fierte, prăjite, uscate sau afumate. Din punct de vedere al siguranței alimentare, este recomandabil să nu mâncați insecte crude. Odată gătite, acestea sunt prelucrate în pulberi sau alte forme compatibile.

Avantajul de a avea făină de insecte este versatilitatea sa – poate fi integrată în diverse produse de bază, cum ar fi pâinea sau pastele, dar și adăugată la batoanele de nutriție, biscuiți, ciocolată etc. Feedback-ul consumatorilor este, în general, pozitiv, potrivit International Platform of Insects for Food and Feed.

Speciile autorizate în acest moment sunt cunoscute ca fiind sigure, deoarece nu sunt un vector de boli sau virusuri și, de asemenea, nu sunt invazive. Ca orice altă fermă de animale, IPO-urile sunt înregistrate în fața autorității lor naționale competente, care poate fi supusă inspecțiilor pentru a se asigura că bunele practici agricole sunt puse în aplicare în mod corespunzător în conformitate cu legislația europeană sau națională.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel