Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Laptele vegetal poate să fie o soluție salvatoare pentru iubitorii de lapte care suferă de intoleranță la lactoză, dar și pentru cei care țin post.
Laptele pe bază de plante este de obicei obținut din soia, migdale, caju, ovăz, orez sau nucă de cocos, iar pe lângă gustul plăcut pe care acest tip de lapte îl are, este și plin de beneficii pentru sănătate.
Cantitatea redusă de grăsimi, dar conținut proteic ridicat, face din laptele vegetal o alternativă perfectă pentru laptele de origine animală, fie că vorbim de laptele de vacă, de altfel cel mai răspândit, ori de cel de capră.
Dacă laptele de vacă are un aport caloric, în funcție de conținutul de grăsime, variat între 80 și 120 de calorii, laptele de migdale conține numai 40 de calorii la o porție de 240 ml, în timp ce laptele de nucă de cocos are 50 de calorii la aceeași cantitate.
Ceva mai caloric este laptele de soia, 80 calorii la o cană de lapte, respectiv laptele de orz, care are 120 de calorii la aceeași cantitate.
În ceea ce privește carbohidrații, laptele de orez se află pe primul loc, cu 22 de grame, urmat de laptele de soia, cu 4 grame, cel de nucă de cocos, cu 2 grame, și cel de migdale, cu 1 gram, în timp ce laptele de vacă are 12 grame, indiferent de cât de gras este.
Și la capitolul conținut de zahăr, laptele de orez conduce, cu 10 grame, comparativ cu laptele de soia care are numai un gram, iar cel de migdale, respectiv de nucă de cocos nu are niciun gram, comparativ cu laptele de vacă ce conține 12 grame de zahăr.
Legat de conținutul de proteine, laptele de soia are 7 grame, cel de migdale are numai 2 grame, iar cel de orez și cel de nucă de cocos nu au niciun gram de proteine, în timp ce laptele de vacă are 8 grame, atât la laptele integral, cât și la cel degresat, arată Healthline.
Comparativ cu laptele de origine vegetală, care conține și calciu, uneori fiind îmbunătățit cu vitamina A și vitamina D, cu excepția laptelui de soia care conține potasiu, toate celelalte tipuri de lapte vegetal sunt îmbunătățite, fie cu calciu, fie cu vitamina A și vitamina D, în funcție de producător.
Cel mai important beneficiu pe care îl aduce laptele vegetal este cel ce vizează intoleranța la lactoză, iar acest lucru pare să cântărească mult în alegerea unei variante de lapte pe bază de plante, mai ales în cazul acestei categorii de persoane.
Dar care sunt celelalte beneficii pe care le oferă consumul de lapte vegetal.
Laptele de soia
Este unul dintre cele mai comune alternative la laptele de origine animală, iar studiile au arătat că este cel mai bine poziționat din punct de vedere nutrițional în rândul tipurilor de lapte vegetale.
Bogat în proteine, laptele de soia este potrivit pentru o dietă echilibrată, iar conținutul de fitoestrogen și progesteron este de ajutor în echilibrarea nivelului hormonal după intrarea la menopauză.
De asemenea, acizii grași, mononesaturați și polinesaturați, ajută la reducerea colesterolului și la promovarea sănătății cardiovasculare, arată BoldSky.
Ca efecte adverse, consumul de lapte de soia poate să ducă la creșterea în greutate ca urmare a conținutului ridicat de calorii, deci trebuie precauție în consum.
Tot legat de precauție, trebuie menționat faptul că soia este unul dintre cei mai comuni alergeni, deci și consumul de lapte de soia poate duce la acest lucru, care se poate manifesta prin umflături, urticarie, diaree, balonare, dureri de cap și vărsături.
Laptele de migdale
Este al doilea cel mai popular tip de lapte pe bază de plante. Așa cum am menționat deja, este redus în calorii și carbohidrați, fapt ce îl face potrivit în timpul dietelor low-carb.
Studiile au sugerat că acest tip de lapte este o alternativă pentru copiii, dar și pentru adulții cu diverse alergii sau cu intoleranță la lactoză.
Laptele de migdale, care se obține din scufundarea hidratarea migdalelor, blenduirea și apoi strecurarea acestora, este bogat în cupru, zinc, fier, magneziu, calciu și potasiu.
Ca urmare a conținutului de acizi grași mononesaturați, laptele de migdale poate ajuta în timpul curelor de slăbire, mai mult, pentru că nu conține zahăr este bun și pentru persoanele cu diabet.
Celor care se știu cu alergii la oleaginoase li se recomandă evitarea laptelui de migdale.
Laptele de ovăz
Laptele de ovăz conține fibre solubile și este îmbunătățit cu vitamine și minerale și este o opțiune în cazul persoanelor c au intoleranță la gluten sau care suferă de boala celiacă.
Fibrele conținute de laptele de ovăz îl recomandă pentru scăderea colesterolului, fapt ce duce la scăderea riscului de boli de inimă, iar prin îmbunătățirea cu calciu și vitamina D acest tip de lapte ajută și sănătatea oaselor.
De asemenea, fibrele din laptele de ovăz ajută digestia și oferă o senzație de sațietate pe o durată mai mare de timp, stabilizând în același timp și nivelul de zahăr din sânge.
Laptele de nucă de cocos
Acest tip de lapte este obținut din pulpa nucii de cocos și are un gust plăcut.
Laptele de nucă de cocos conține cantități reduse, dar importante, de trigliceride cu lanț mediu, care sunt benefice pentru starea de sănătate generală.
Acest tip de lapte poate ajuta sistemul imunitar, iar trigliceride cu lanț-mediu ajută la creșterea colesterolului ”bun” și la reducerea colesterolului ”rău”, cel care este responsabil de bolile cardiovasculare.
Ca efect advers, trebuie menționat faptul că laptele de nucă de cocos este bogat în grăsimi saturate, care pot duce la creșterea colesterolului ”rău” și la creșterea riscului de boli de inimă și de accident vascular cerebral, iar un consum exagerat de lapte de nucă de cocos poate să vă aducă și kilograme în plus.
Mai mult decât atât, laptele de nucă de cocos conține carbohidrați fermentabili care pot cauza probleme digestive, precum diareea sau constipația, în special în cazul persoanelor care suferă de sindromul intestinului iritabil.
Laptele de orez
Laptele de orez este o combinație între orezul măcinat și apă și are un conținut ridicat de carbohidrați.
Este cel mai puțin alergic dintre toate tipurile de lapte vegetal și are cel mai mare conținut de mangan și seleniu dintre toate felurile de lapte care înlocuiesc laptele de origine animală.
Prezența antioxidanților în laptele de orez ajută în lupta cu infecțiile și susține sistemul imunitar, iar prin conținutul scăzut de grăsimi este potrivit în dietele de slăbire.
De asemenea, este benefic pentru cei care suferă de colesterol mărit. În plus, fiind o sursă bună de vitamine din complexul B-urilor, laptele de orez ajută metabolismul, circulația și funcția cerebrală, îmbunătățind în același timp și sănătatea cardiovasculară.
Nu este cel mai potrivit tip de lapte vegetal pentru persoanele cu diabet, ca urmare a conținutului ridicat de carbohidrați, mai arată sursa menționată.
Vezi și: Mituri alimentare, demontate de Mihaela Bilic: Nu gălbenușul crește colesterolul, ci un ficat bolnav
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...