Laptele poate fi ca și cerneală invizibilă. Explicația științifică

Profesorul Dan Vodnar, care predă la Gastronomie Moleculară la USAMV Cluj, spune că laptele poate fi folosit ca și ”cerneală invizibilă”.

Laptele poate fi folosit ca și ”cerneală invizibilă”, susține profesorul Dan Vodnar de la USAMV Cluj pe pagina de Facebook a proiectului său, Știință cu sare și piper.

”Știați că

Laptele poate fi utilizat ca „CERNEALĂ INVIZIBILĂ”? Aminoacidul lizină produce cea mai intensă culoare atunci când reacționează cu glucidele. Proteinele bogate în aminoacidul lizină, precum cele din lapte, se rumenesc foarte ușor. Acesta este motivul pentru care laptele poate fi folosit ca „cerneală invizibilă”. Pentru ca laptele să devină maro nu este necesară multă căldură, astfel că laptele se va rumeni înaintea hârtiei, iar mesajul va deveni descifrabil”, notează profesorul Dan Vodnar.

Beneficiile laptelui

Un pahar de lapte conține calciu și vitamina D, substanțe nutritive care funcționează ca o echipă pentru a ajuta la scăderea tensiunii arteriale cu 3 până la 10%, ceea ce înseamnă o reducere de 15% a riscului de boli de inimă.

Laptele are componente nutriționale unice pe care niciun alt aliment nu le poate înlocui. Cercetătorii cred că unii dintre acești factori ar putea fi motivul pentru care laptele poate avea beneficii pentru sănătatea inimii. Calciul și lactoza care se găsesc în lapte pot spori absorbția calciului - un factor care s-a dovedit a reduce nivelul colesterolului. 

Consumatorii de lapte pot consuma mai puține grăsimi în general, comparativ cu persoanele care nu pot descompune zahărul din lactoză. Produsele lactate cu conținut ridicat de grăsimi, cum ar fi untul și brânza, conțin de obicei mai puțină lactoză; prin urmare, persoanele care nu pot descompune zahărul pot consuma mai multe dintre aceste alimente cu conținut ridicat de calorii. Elina Hyppönen, profesor în epidemiologie nutrițională și genetică la Universitatea din Australia de Sud și cercetător în cadrul studiului, spune că concluziile studiului „sugerează că laptele poate fi o parte a unei diete echilibrate sănătoase pentru inimă”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel