Laptele, alimentul complex care conține și postbiotice. Mihaela Bilic: Un aliment viu. Are efecte miraculoase

laptele. FOTO: Freepik @KamranAydinov
Lapte este alimentul complex, cu multiple beneficii în cazul în care nu aveți intoleranță la lactoză. Ce sunt postbioticele din lapte, unde se mai găsesc acestea și cum pot ajuta sănătatea.

Pentru cei care nu au intoleranțe la lactoză, laptele poate să fie unul dintre cele mai bune alimente, iar potrivit nutriționistului Mihaela Bilic este alimentul ”3 în 1”, cu efecte atât prebiotice și probiotice, dar și postbiotice.

Într-o postare făcută pe contul său de Facebook, celebrul medic a explicat care sunt rolurile pe care le au produsele care au aceste trei calități, precum și beneficiile pe care le putem obține dintr-un pahar de lapte.

”Ce are laptele și nu găsim în niciun alt aliment? Efect 3 în 1: prebiotic, probiotic și postbiotic!

Care sunt produsele PREbiotice? Cele mai cunoscute prebiotice sunt fibrele și amidonul rezistent. Rolul lor este să hrănească microbiota intestinală.

Genul acesta de carbohidrați nu pot fi digerați, nu au rol nutritiv, dar ajung în colon unde sunt fermentați și descompuși de flora microbiană și constituie substrat hrănitor pentru bacteriile benefice.

Produsele lactate conțin GOS, adică galacto-oligo-zaharide, niște carbohidrați cu lanț scurt pe care nu-i putem digera, dar au efect prebiotic.

Se numesc PRObiotice alimentele fermentate care conțin bacterii vii. Rolul lor este să completeze și să regenereze coloniile bacteriene din intestin. De la iaurt și lapte bătut, la drojdie, bere, murături și borș, tot ce este obținut prin fermentație conține lactobacili și bifidobacterii, deci are efect probiotic.

În lapte sunt prezente colonii de lactobacili care completează ecosistemul bacterian responsabil de imunitate. Dintre toate alimentele fermentate cu efect probiotic, lactobacilii din lactate au cea mai mare rezistență la aciditatea gastrică și cea mai puternică capacitate de a adera la celulele intestinale”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook.

Vezi și: Statul îndelung pe scaun, riscuri pentru sănătate. Este considerat ”noul fumat”. Lixandru, pauze la fiecare oră: Ideal ar fi să te mişti cel puţin cinci minute

Care sunt alimentele postbiotice

”Ce înseamnă POSTbiotice? Sunt compușii activi care iau naștere din fermentarea alimentelor prebiotice. Este vorba de acizi grași cu lanț scurt care ameliorează permeabilitatea intestinului și reduce trecerea de toxine, poluanți și bacterii nocive în circulația sangvină.

Cel mai cunoscut și mai studiat postbiotic este acidul butiric, prezent în unt și grăsimea din lapte. Are efecte miraculoase: echilibrează tranzitul intestinal, ameliorează colonul iritabil și alte boli inflamatorii, reglează nivelul de colesterol și glicemia din sânge, scade riscul de diabet și obezitate, reduce riscul de astm și alergie.

Laptele este un aliment viu, din care se poate obține o multitudine de produse. Fie că este dulce sau fermentat, sub formă de iaurt sau de brânză, laptele hrănește, hidratează, mineralizează și echilibrează organismul.

Și da, să fie integral - pe lângă vitaminele A și D, acid linoleic și acizi grași antiinflamatori, laptele este unul din puținele alimente care conține acid butiric în mod natural”, a mai scris Mihaela Bilic.

Alte produse care conțin postbiotice sunt:

- brânzica de casă

- kefirul

- iaurtul

- alimente bogate în fibre, cum ar fi ovăzul, semințele de in, algele marine și usturoiul

- murături fermentate

- kimchi

- kombucha

- supa Miso

- varză fermentată

- pâine cu aluat natural

- tempeh, notează Cleveland Clinic.

Postbioticele, beneficii și riscuri

Beneficiile postbioticelor pentru sănătate nu sunt pe deplin cunoscute, dar acestea tind să imite beneficiile probioticelor pentru sănătate. Astfel, postbioticele:

- susțin sistemul imunitar

- previn inflamația

- au calități anticancerigene

- sunt antimicrobiene și previn infecțiile

- pot reduce riscul de evenimente cardiovasculare

- pot susține formarea de oxitocină, care ajută la vindecarea rănilor și sprijină funcțiile de naștere.

Unul dintre beneficiile postbioticelor în comparație cu probioticele este reprezentat de riscurile implicate. Deoarece postbioticele nu conțin microorganisme, există un risc mai mic de complicații în urma adăugării de noi bacterii în microbiomul dumneavoastră.  

Probioticele sunt sigure pentru majoritatea oamenilor, însă persoanele cu un sistem imunitar slab, cu boli grave sau care se recuperează în urma unei intervenții chirurgicale pot contracta o infecție din cauza probioticelor, arată WebMD.

Vezi și: Cum sunt folosiți banii din Sănătate. Pană: Suntem ineficienți la furnizarea serviciilor spitalicești. Banii urmează furnizorul, nu pacientul

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție
Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel