Lămâile, efect nebănuit asupra dinților. Cum afectează acidul lămâilor dantura

lamaile - FOTO: Pexels@Gifing.com
Lămâile consumate în mod regulat pot provoca afecțiuni dentare. Află cum influențează acidul din lămâi smalțul dinților.

Lămâile, din cauza acidului pe care îl conțin, pot afecta dinții. Mulți oameni iau lămâie și apă caldă dimineața pentru a curăța, detoxifia și amorsa sistemul digestiv, precum și pentru a-și gestiona greutatea. Sucurile din lămâie sunt acide și expunerea persistentă la acid va eroda smalțul dinților.

Erodează smalțul dinților

Sucurile nediluate de lămâie sunt suficient de acide pentru a eroda smalțul dinților. Cu toate acestea, sucul diluat de lămâie făcut prin consumul de apă cu una sau două felii de lămâie va avea un efect redus asupra smalțului dinților. Dar dacă continuați să beți apă de lămâie pe tot parcursul zilei, efectul este încă suficient de puternic pentru a vă deteriora dinții.

”Stratul exterior al dinţilor (smalţ) este realizat din hidroxiapatită, un material mineral cristalin compus din calciu şi fosfor. Structură chimică a acidului citric este de așa natură încât acidul are o afinitate ridicată pentru calciu cu care se alătură ușor pentru a forma citrat de calciu. Acest lucru explică de ce fructele bogate în acid citric îndepărtează smalțul dinților”, potrivit New Health Advisor.

Vezi și: Intoleranța la histamină, simptome și tratament. Bilic: E o BELEA, prezentă în aproape toate alimentele. Stresul, posibila explicație

Medicii susțin că lămâile pot duce la îngălbenirea dinților. Odată ce smalțul este afectat poate să crească riscul de a experimenta sensibilitate la nivelul dinților și al gingiilor.

"Acest lucru se datorează faptului că orice lucru acid din dieta ta îți demineralizează dinții, ceea ce face ca smalțul să se înmoaie", spune medicul dentist Sharon Huang, potrivit Well And Good.

Studiile au arătat că băuturile foarte acide pot duce la eroziunea dentară, dar acest lucru este doar în cazuri extreme.

Vezi și: Variola maimuței poate fi ținută sub control. OMS: Vrem să oprim transmiterea de la om la om. Putem face acest lucru în țările non-endemice

Cum protejăm dinții

Dacă totuși nu vreți să renunțați la consumul de lămâie, specialiștii vin cu o serie de sfaturi pentru a proteja smalțul dinților.

- Utilizați un păi atunci când beți suc de lămâie. Acest lucru va reduce contactul dintre dinți și suc.

- De asemenea, puteți opta să beți paharul cu apă cu o felie de castravete în loc de lămâie.

- Nu vă spălați niciodată pe dinți la scurt timp după ce ați consumat o lămâie, un suc de lămâie, un vin sau orice fluide acide.

- Dacă trebuie să vă spălați dinții, utilizați o periuță de dinți moale și o pastă de dinți ușoară. Pasta de dinți conține particule abrazive ușoare, a căror combinație cu acizii ar provoca mai multe daune smalțului dinților.

- Clătiţi gura cu apă curată după ce ați băut apă cu lămâie. Dacă beți mai mult de 1/2 lămâie în apă o dată pe zi, specialiștii recomandă să adăugați un vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu în apă filtrată (ușor alcalină) pentru a neutraliza acidul de lămâie lăsat pe dinți.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel