Laborator în Wuhan cu cei mai periculoși patogeni din lume. Avertismentele experților SUA

Laborator
Wuhan, orașul chinez de unde a pornit epidemia de coronavirus, are un laborator de înaltă securitate, construit pentru studierea celor mai periculoși patogeni din lume. Experți SUA avertizau încă din 2017 că un virus ar putea ”scăpa” de acolo.

Laborator, Wuhan, coronavirus. În Wuhan, orașul de unde a pornit epidemia noului coronavirus, există singurul laborator din China construit și amenajat în așa fel încât să poată studiați cei mai periculoși patogeni de pe glob. După testele de siguranță, laboratorul – gândit să analizeze SARS și Ebola - se deschidea la 3 ani de la începerea construcției, în ianuarie 2018. În acea perioadă, experți și oameni de știință din SUA și-au exprimat îngrijorarea în eventualitatea în care un virus ar scăpa din laboratorul chinez.

Iar acum, un coronavirus similar cu SARS a dus la moartea a 56 de oameni, a îmbolnăvirii a circa 2.000 de oameni în China și s-a răspândit în circa 10 țări și patru continente – Asia, Europa, America, Australia, potrivit dailymail.co.uk. Îngrijorarea americanilor are la bază, mai amintește sursa citată, un incident din 2004, când un virus SARS s-ar fi "scurs" dintr-un laborator din Beijing. Avertismente din lumea cercetătorilor au venit și legat de imprevizibilitatea animalelor de laborator, pe care cei din laboratorul din Wuhan urmau să le injecteze cu viruși pentru teste.

Laboratorul a fost primul din China conceput să îndeplinească standardele de nivel biosecuritate-4 (BSL-4) - cel mai înalt nivel de riscuri bio, adică că ar fi calificat să se ocupe de cei mai periculoși agenți patogeni. În întreaga lume există aproximativ 54 de astfel de instituții de cercetare.

Laborator, Wuhan, coronavirus. Ipoteze

Trevan, un consultant în domeniul securității biosecurității din Maryland, citat de dailymail.co.uk, a declarat pentru Nature, înainte ca laboratorul din Wuhan să se deschidă, că se teme că cultura Chinei ar putea face institutul nesigur, mai ales că virusul SARS a „scăpat" de mai multe ori dintr-un laborator din Beijing. Laboratorul de înaltă securitate Wuhan se află la 20 de mile de piața de animale de unde a izbucnit epidemia de coronavirus. Însă, „în acest moment nu există niciun motiv pentru a stârni suspiciunile" că laboratorul ar avea vreo legătură cu focarul, susține microbiologul de la Universitatea Rutgers, dr. Richard Ebright.

Un expert israelian în arme biologice, Dany Shoham, fost ofițer de informații, a declarat, pentru Washington Post, că epidemia de coronavirus ar fi originară dintr-un laborator din Wuhan, legat de programul de arme biologice ascunse din China.
"Anumite laboratoare din institut au fost probabil angajate, din punct de vedere al cercetării și dezvoltării, în [armele biologice] chineze, cel puțin colateral", susține Dany Shoham, fost analist senior pe partea de informații militare israeliene pentru război biologic și chimic în Orientul Mijlociu și pe glob.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel