Acest tratament învinge cancerul și...
Atenție la modul în care vă organizați concediile. Carmen Dorobăț medic infecționist la Spitalul de Boli Infecțioase Iași, a vorbit în exclusivitate pentru DC Medical despre cum ar trebui să ne planificăm concediile astfel încât să nu fim nevoiți să înlocuim patul din hotel, cu patul din spital.
Boala călătorului este o problemă neplăcută şi destul de frecvenţă. Multe persoane care călătoresc spun că sunt destul de atente şi nu înţeleg de ce totuşi se îmbolnăvesc. În cazul în care alegeți ca destinație de vacanță alt continent, medicul infecționist, Carmen Dorobăț vă sfătuiește să vă consultați cu medicul de familie.
”Fiind sezonul estival este posibil să avem acele boli ale călătorului. Sunt boli specifice unui anumit areal geografic. De aceea persoanele care merg, în special, în zonele tropicale și subtropicale trebuie să primească consiliere din partea medicului de familie, din partea medicilor epidemiologi sau infecționiști, să se vaccineze dacă este cazul pentru zona respectivă”, a declarat în exclusivitate pentru DC MEDICAL, medicul infecționist Carmen Dorobăț.
Zonele mai expuse sunt ţările din America Latină, Africa, Orientul Mijlociu, Asia şi unele ţări din Europa. Diareea călătorului este o afecţiune digestivă care frecvent determina scaune moi, apoase şi crampe abdominale. Apare ca urmare a consumului de alimente sau apă contaminate.
Nici concediile petrecute în țară nu pot fi lipsite de surprize neplăcute. De la mușcăturile de căpușe sau scăldat în locuri necorespunzătoare din punct de vedere sanitar sunt doar câțiva din factorii care pot cauza enterocolită.
”La arealul nostru geografic, ATENȚIE la mușcătura de căpușe, ATENȚIE la ceea ce înseamnă baia în piscine care nu sunt supravegheate din punct de vedere epidemiologic pentru că aceste piscine cu atât mai mult lacurile sau iazurile pot fi purtătoare ale unor virusuri din categoria enterovirusurilor, care determină boli grave de tipul meningită și encefalită”, a mai explicat medicul infecționist.
Vezi și: Legătura uimitoare dintre obezitate și gustul mâncării. Medic: Scade și cu 25%
Medicul infecționist Carmen Dorobăț ne-a vorbit detaliile la care trebuie să fim atenți atunci când alegem să ne răcorim într-o piscină.
”Să meargă în piscine controlate epidemiologic. Să vadă dacă apa este curată, dacă simt vreun miros în neregulă, iar dacă observă că este la depărtare de ceea ce ar însemna un control din partea Direcțiilor de Sănătate Publică, piscinele respective, să evite. Să prefere piscine care sunt în zone cunoscute, controlate”, a mai spus Carmen Dorobăț.
Pe litoral deja s-a dat startul petrecerilor, iar odată cu încălzirea vremii va crește și afluxul de turiștii. Medicul ne recomandă să fim atenți la câteva detalii.
”Pentru litoral sunt două zone care trebuie avute în vedere și anume este vorba de alimentație. Nu ne alimentăm din zone care nu sunt controlate. Atenție la alimente, la termenul de garanție, în special la alimentele bazate pe proteine, lapte și derivate, carne și derivate. Pot apărea toxiinfecțiile alimentare. Atenție la mușcăturile de țânțari care pot fi locul de plecare al unei posibile boli infecțioase. Vacanța trebuie organizată cu precauții minime și să ne bucurăm de acest timp de respiro”, a mai spus medicul infecționist Carmen Dorobăț.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Acest tratament învinge cancerul și...
Conf. univ. dr. Viorica Rădoi, coordonator al Departamentului de...
Trei factori de risc majori duc la...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Acestea sunt cele mai importante...
Zgomotul alimentar, o preocupare...