La ce să fii atent când mănânci porumb fiert. Carmen Dorobăț: Trebuie să avem rețineri

porumb fiert - FOTO: Freepik
EXCLUSIV
La ce să fii atent când mănânci porumb fiert. Ce trebuie să ai în vedere.

La ce să fii atent când mănânci porumb fiert. Este perioada porumbului fiert. la festivalurile stradale, pe plajă, găsim porumb fiert la discreție. Acest preparat culinar ne poate îmbolnăvi, însă, destul de serios. 

Conf. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL la ce să fim atenți când cumpărăm porumb fiert. 

”Trebuie să fim foarte atenți la modul în care se comercializează porumbul fiert. Dacă vedem că este o persoană la care igiena mâinilor lasă de dorit, nu are șervețele, nu are condiții să se spele pe mâini, dacă recipientul nu are tot ce îi trebuie, trebuie să avem rețineri. Să preferăm să cumpărăm din piață și să îl preparăm acasă, dar dacă nu avem timp, să îl cumpărăm din locuri care sunt controlate din punct de vedere medical.

Porumbul poate duce la toxiinfecție alimentară pentru că tot ceea ce este aliment și tot ceea ce nu respectă condițiile de igienă, poate să aibă o încărcătură bacteriană care să determine toxiinfecție alimentară”, a explicat conf. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist, în exclusivitate pentru DC MEDICAL. 

Vezi și: Ce se petrece în corp când renunți la anticoncepționale. Care sunt cele mai frecvente probleme cu care te confrunți

Toxiinfecția alimentară, cum se manifestă

Intoxicația alimentară este cauzată de bacterii, virusuri sau toxine din alimentele pe care le consumăm. Unele dintre aceste toxine se găsesc în mod natural în alimente, în timp ce altele s-au acumulat în mediul înconjurător.

Dacă aveți o intoxicație alimentară, veți avea probabil simptome de gastroenterită, cum ar fi crampe abdominale, diaree sau vărsături, sau simptome asemănătoare gripei. Intoxicația alimentară poate provoca, de asemenea, probleme grave pe termen lung, cum ar fi insuficiența renală. Ocazional, oamenii mor din cauza intoxicației alimentare.

Vezi și: Otrava din haine care te poate îmbolnăvi. Olga Simionescu: Duce la tulburări hormonale sau cancer

Toxiinfecția alimentară, simptome

Este posibil să vă îmbolnăviți de toxiinfecție alimentară, dar să nu știți ce aliment a provocat-o sau chiar să nu știți că o aveți. Diferite bacterii și virusuri pot avea efecte diferite:

Salmonella: simptomele gastrointestionale și cele asemănătoare gripei pot apărea între 8 și 72 de ore (de obicei între 12 și 36 de ore) după ce ați consumat alimentele infectate și durează între 2 și 5 zile.

Campylobacter: simptomele gastrointestinale apar între 2 și 5 zile și durează între 2 și 10 zile.

Listeria: simptomele gastrointestinale sau asemănătoare gripei apar, de obicei, în 3 săptămâni, dar pot dura până la 70 de zile.

Norovirus sau rotavirus: simptomele gastrointestionale sau asemănătoare gripei severe apar de obicei la 24 până la 48 de ore după expunere și durează 1 sau 2 zile (norovirus) sau până la 6 zile (rotavirus).

E. coli: simptomele gastrointestinale apar de obicei în 3 sau 4 zile și durează aproximativ 1 săptămână.

Alimentele trebuie depozitate, manipulate și gătite cu atenție și la temperaturi care să evite răspândirea și dezvoltarea bacteriilor care vă pot îmbolnăvi, potrivit Health Direct.

Vezi și: Ce trebuie să știi despre colonoscopie și când trebuie să o faci. Cristian Gheorghe: Pacientul nu are dureri

Porumbul fiert, beneficii pentru sănătate

Porumbul fiert este o sursă bună de nutrienți esențiali. Acesta conține vitamine precum vitamina C, vitamina B6 și acid folic. De asemenea, furnizează minerale precum magneziu, fosfor și mangan. În plus, porumbul conține fibre dietetice, care sunt benefice pentru sănătatea digestivă.

Porumbul conține diverși antioxidanți, inclusiv luteină și zeaxantină, care sunt asociate cu sănătatea ochilor și pot ajuta la protejarea împotriva degenerării maculare legate de vârstă.

Porumbul fiert poate face parte dintr-un plan de management sănătos al greutății. Este relativ sărac în calorii și oferă fibre alimentare, care vă pot ajuta să vă simțiți sătul și satisfăcut, reducând potențial mâncatul în exces.

Fibrele dietetice prezente în porumbul fiert pot ajuta la menținerea unui sistem digestiv sănătos. Adaugă volum la scaun și promovează mișcările intestinale regulate, reducând riscul de constipație.

Porumbul fiert conține anumiți compuși vegetali benefici, cum ar fi flavonoidele și carotenoidele, care au fost legate de un risc redus de boli de inimă. Conținutul de fibre din porumb poate ajuta, de asemenea, la scăderea nivelului de colesterol.

Porumbul este o sursă bună de carbohidrați complecși, care furnizează energie pentru organism. Includerea porumbului fiert în mesele dumneavoastră poate ajuta la susținerea nivelului de energie pe tot parcursul zilei.

Porumbul fiert are un indice glicemic moderat, ceea ce înseamnă că nu provoacă o creștere bruscă a nivelului de zahăr din sânge. Acest lucru îl face să fie o alegere alimentară potrivită pentru persoanele cu diabet sau pentru cei care caută să își controleze nivelul de zahăr din sânge.

Rețineți că aceste beneficii sunt asociate cu porumbul fiert ca parte a unei diete echilibrate. Este important să țineți cont de mărimea porțiilor și să îl combinați cu alte alimente nutritive pentru a maximiza valoarea nutritivă generală a meselor dumneavoastră, potrivit Kobmel.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel