Această vitamină îți protejează...
Kombucha, ceaiul fermentat cu ajutorul unei ciuperci specifice, este cunoscut ca unul dintre produsele probiotice cele mai eficiente pentru intestine. Kombucha devine o băutură tot mai populară, însă trebuie să fim atenți când alegem acest tip de probiotic, deoarece are și contraindicații în cazul celor care prezintă simptome gastrontestinale.
”Kombucha are la bază ceai verde sau negru. Kombucha este o băutură fermentată, bogată în populații de bacterii benefice, care vor avea acțiuni stimulatoare la nivelul tubului digestiv.
Avem nevoie de o floră diversificată, pentru că ea intervine în digestie, reglarea glicemiei, imunitate, comunicarea cu sistemul nervos al gazdei.
În domeniul microbiotei apar noi descoperiri și studii cu rezultate surprinzătoare, iar importanța ei nu trebuie să mai mire pe nimeni. E bine să avem informații bune și prudență – antibioticele degradează flora, la fel antiinflamatoarele sau antialgicele. La fel, și dietele dezechilibrate pot produce tulburări la nivelul microbiotei. Nu vrea nimeni asta”, a scris medicul Vasi Rădulescu pe blogul său.
”Kombucha ajută prin efect probiotic, prin bogăția de bacterii, prin efectele deja citite ale ceaiului verde sau negru. În kombucha se găsesc Gluconacetobacter, Acetobacter, Lactobacilus sau Zygosaccharomyces (familiile din drojdie). Toate sunt bacterii utile.
Băutura se poate obține din ceai (verde sau negru), apă, zahăr (cât mai puțin rafinat), dar la bază are un amestec special de bacterii și drojdie (se poate găsi în comerț).
Apa fiartă turnată peste ceai și zahăr va fi baza de lucru pentru fermentare – aici intervine amestecul special de bacterii (se pune după ce apa se răcește). Produsul se lasă la fermentat aproximativ o săptămână, timp în care bacteriile procesează zahărul, produc alcool (în cantitate mică), precum și CO2 (de unde și efervescența băuturii). Se filtrează și se consumă în cantitate moderată.
Efectele sunt diverse: e o formă bună de hidratare, are efect antioxidant, probiotic, reglează nivelurile de glicemie, optimizează colesterolul, stimulează flora intestinală”, a mai scris medicul, adăugând că pentru a ne bucura de efectele acestei băuturi trebuie să respectăm sfaturile de nutriție și de viață, subliniind în același timp că această băutură este nu doar interesantă, ci și ”mult mai sănătoasă decât toate sucurile și minunile pline de produși diverși din comerț”.
Deși de principiu este considerată o băutură sănătoasă, cu multiple beneficii, există și o serie de contraindicații. Astfel, consumul de kombucha poate înrăutății simptomele gastrointestinale, motiv pentru care este de evitat folosirea sa dacă suferiți de arsuri la stomac.
Dr. Lisa Moskovitz, medic nutriționist, afirmă că acest tip de băutură nu este doar acidă, ci și carbogazoasă, iar ambele pot crește secrețiile gastrice care cauzează simptome.
”Dacă aceasta este o problemă pentru dumneavoastră, obțineți în schimb bacteriile intestinale bune din alte alimente fermentate, inclusiv iaurtul grecesc, kimchi, chefir și probioticele suplimentare”, a explicat nutriționistul, pentru EatThis.
Prebioticele sunt ingrediente alimentare ce determină modificări ale compoziției și activității florei intestinale, microbiotei, conferind un beneficiu gazdei. Ele permit stimularea creșterii și activității speciilor de bacterii bune din intestin cu reducerea indirectă a speciilor patogene.
Prebioticele sunt substanțe compuse din glucide cu lanț scurt (polizaharide sau oligozaharide), cunoscute sub numele de fibre alimentare, adică acea categorie de carbohidrați care nu pot fi asimilați în intestinul subțire, dar care hrănesc bacteriile din intestinul gros.
Care sunt efectele surprinzătoare ale consumului de prebiotice
Reduce inflamația. Inflamația cronică este asociată cu o serie de probleme, printre care și diabetul sau anumite tipuri de cancer, precum și de anumite afecțiuni cardiace. Potrivit nutriționistului Lauren Manaker, datele arată că administrarea de prebiotice poate fi legată de reducerea inflamației, iar alte au arătat că un consum de astfel de fibre este asociată cu o reducere a proteinei C-reactive, un indicator al inflamației.
Îmbunătățirea sănătății intestinale. Consumul de prebiotice poate susține sănătatea intestinală, prin menținerea microbiotei sănătoase, acestea fiind un factor important în această privință.
Datele arată că utilizarea prebioticelor poate încuraja creșterea tulpinilor de bifidobacterii, care sunt tulpini benefice, în timp ce nu încurajează creșterea tulpinilor potențial dăunătoare de E. coli și Clostridium spp. care nu utilizează fibrele prebiotice ca și combustibil. Citește mai departe AICI.
Vezi și: Topul alimentelor care provoacă arsuri la stomac. Trebuie evitate, deși unele sunt sănătoase
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această vitamină îți protejează...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Trei factori de risc majori duc la...
Zgomotul alimentar, o preocupare...