Kaki, conținut ridicat de fibre și vitamina A. Scade colesterolul și menține sănătatea ochilor

kaki - FOTO: Freepik@kaiskynet
Kaki este un fruct originar din China. Acesta are un conținut ridicat de fibre și vitamina A.  

Kaki are numeroase beneficii pentru sănătate. Fructele de kaki sunt cunoscute pentru aroma lor dulce, asemănătoare mierii. Fructele de kaki sunt bogate în substanțe chimice din plante numite taninuri care dau fructului necoapte un gust uscat și amar.

Fructele de kaki fi consumate proaspete, uscate sau fierte și sunt frecvent utilizate în întreaga lume în jeleuri, băuturi, plăcinte, curry și budinci. Nu numai că fructele de kaki sunt gustoase, ci sunt ambalate cu nutrienți care vă pot aduce beneficii sănătății în mai multe moduri.

Iată 7 beneficii ale fructelor de kaki

- sunt încărcate cu nutrienți

- deși de dimensiuni mici, fructele de kaki sunt ambalate cu o cantitate impresionantă de nutrienți.

Vezi și: Igiena personală, vitală. Cum te poți feri de gripă și alte boli. Reguli pe care le-ai ignorat până acum

De fapt, un fruct de kaki de circa 168 grame conține:

- Calorii: 118

- Carbohidraţi: 31 grame

- Proteine: 1 gram

- Grăsime: 0,3 grame

- Fibre: 6 grame

- Vitamina A: 55% din CDI

- Vitamina C: 22% din CDI

- Vitamina E: 6% din CDI

- Vitamina K: 5% din CDI

- Vitamina B6 (piridoxină): 8% din CDI

- Potasiu: 8% din CDI

- Cupru: 9% din CDI

- Mangan: 30% din CDI, potrivit Healthline.

Fructele de kaki sunt, de asemenea, o sursă bună de tiamină (B1), riboflavină (B2), acid folic, magneziu și fosfor. Aceste fructe colorate sunt sărace în calorii și încărcate cu fibre, ceea ce le face o hrană prietenoasă cu pierderea în greutate.

Doar un fruct de kaki conține peste jumătate din aportul recomandat de vitamina A, o vitamină solubilă în grăsimi critică pentru funcția imunitară, viziune și dezvoltarea fetală. În afară de vitamine și minerale, fructele de kaki conțin o gamă largă de compuși ai plantelor, inclusiv taninuri, flavonoide și carotenoide, care vă pot afecta pozitiv sănătatea.

Fructele de kaki sunt bogate în vitamine și minerale importante, inclusiv vitaminele A, C și B, potasiu și mangan. Ele conțin, de asemenea, compuși benefici ai plantelor, cum ar fi taninurile și flavonoidele.

Vezi și: Care sunt cele mai expuse persoane la viroze. Dumitra: Suntem într-o zonă de imunizare colectivă deficitară

Kaki, sursă excelentă de antioxidanți puternici

Fructele de kaki conțin compuși benefici ai plantelor care au calități antioxidante. Antioxidanţii ajuta la prevenirea sau încetinirea deteriorării celulelor prin contracararea stresului oxidativ, proces declanşat de molecule instabile numite radicali liberi. Stresul oxidativ a fost legat de anumite boli cronice, inclusiv boli de inimă, diabet zaharat, cancer și condiții neurologice cum ar fi Alzheimer.

Din fericire, consumul de alimente bogate în antioxidanți, cum ar fi fructele de kaki, poate ajuta la combaterea stresului oxidativ și poate reduce riscul anumitor boli cronice.

Dietele bogate în flavonoide, care sunt antioxidanți puternici care se găsesc în concentrații mari în piele și carne de persimmons, au fost legate de rate mai mici de boli de inimă, declin mental legat de vârstă și cancer pulmonar.

Fructele de kaki sunt, de asemenea, bogate în antioxidanți carotenoide, cum ar fi beta-carotenul, un pigment care se găsește în multe fructe și legume viu colorate. Studiile au legat dietele bogate în beta-caroten de un risc mai mic de boli de inimă, cancer pulmonar, cancer colorectal și boli metabolice.

În plus, un studiu efectuat pe peşte 37.000 de persoane a constatat că cei cu un aport alimentar ridicat de beta-caroten au avut un risc semnificativ redus de a dezvolta diabet de tip 2.

Fructele de kaki sunt o sursă excelentă de antioxidanți puternici cum ar fi carotenoide și flavonoide. Dietele bogate în acești compuși au fost legate de un risc redus de anumite boli, inclusiv boli de inimă și diabet.

Vezi și: Ce se întâmplă dacă nu bei apă suficientă. Câtă apă trebuie să bei pe zi: Cele OPT pahare, NICIO dovadă științifică

Fructele de kaki, benefice inimii

Bolile de inimă sunt principala cauză de deces la nivel mondial și au un impact negativ asupra vieții a milioane de oameni. Din fericire, majoritatea tipurilor de boli de inimă pot fi prevenite prin reducerea factorilor de risc, cum ar fi o dietă nesănătoasă. Combinația puternică de nutrienți găsiți în fructele de kaki le face o alegere excelentă pentru stimularea sănătății inimii. Fructele de kaki conțin antioxidanți flavonoide, inclusiv quercetină și kaempferol.

Consumul unei diete bogate în flavonoide a fost legat de un risc redus de boli de inimă în mai multe studii. De exemplu, un studiu efectuat pe peşte 98.000 de persoane a constatat că cei cu cel mai mare aport de flavonoide au avut cu 18% mai puține decese din cauza problemelor legate de inimă, comparativ cu cei cu cel mai mic aport

Dietele bogate în alimente bogate în flavonoide pot susţine sănătatea inimii prin scăderea tensiunii arteriale, reducerea colesterolului LDL "rău" şi scăderea inflamaţiei.

Mai mult, taninurile care dau fructelor de kaki necoapte amărăciunea lor pot scădea tensiunea arterială. Multe studii pe animale au arătat că acidul tannic și acidul galic, ambele găsite în fructele de kaki, sunt eficiente în scăderea hipertensiunii arteriale, un factor de risc major pentru bolile de inimă.

Fructele de kaki conțin antioxidanți și taninuri flavonoide, care aduc beneficii sănătății inimii prin reducerea tensiunii arteriale, scăderea inflamației și scăderea nivelului de colesterol.

Vezi și: Epidemie de gripă. Rafila: Populația este puțin pregătită să se apere din punct de vedere imunologic

Fructele de kaki ajută la reducerea inflamației

Afecțiuni cum ar fi boli de inimă, artrita, diabet zaharat, cancer și obezitatea sunt toate legate de inflamație cronică. Din fericire, alegerea alimentelor bogate în compuși antiinflamatori poate ajuta la reducerea inflamației și la scăderea riscului de îmbolnăvire.

Fructele de kaki sunt o sursă excelentă de vitamina C antioxidant puternic. De fapt, un kaki conține 20% din aportul zilnic recomandat. Vitamina C ajută la protejarea celulelor împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi și combate inflamația din organism. Vitamina C reduce radicalii liberi prin donarea unui electron acestor molecule instabile, neutralizându-le astfel și împiedicându-le să provoace daune suplimentare. Proteina C reactivă și interleukina-6 sunt substanțe produse de organism ca reacție la inflamație.

Un studiu de opt săptămâni la 64 de persoane obeze a constatat că suplimentarea cu 500 mg de vitamina C de două ori pe zi a redus semnificativ nivelurile de proteine C reactive și interleukina-6 .

În plus, studii mari au legat un aport alimentar mai mare de vitamina C la un risc redus de afecțiuni inflamatorii, cum ar fi bolile de inimă, cancerul de prostată și diabetul.

Fructele de kaki conțin, de asemenea, carotenoide, flavonoide și vitamina E, toate acestea fiind antioxidanți puternici care luptă împotriva inflamației din organism. Fructele de kaki sunt bogate în puternică vitamina C antioxidantă, care ajută la scăderea inflamației, o cauză comună a multor boli.

Vezi și: De ce NU revine mirosul după infectarea cu COVID și ce se întâmplă în corp: Descoperirea e izbitoare. Poate dura luni sau chiar ani

Fructele de kaki, bogate în fibre

Având prea mult colesterol, în special colesterolul LDL "rău", poate crește riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral și atac de cord. Alimentele bogate în fibre solubile, cum ar fi fructele și legumele, pot ajuta la scăderea nivelului ridicat de colesterol, ajutând organismul să elimine cantitățile în exces ale acestuia.

Kaki este un fruct cu conținut ridicat de fibre, care s-a dovedit a reduce nivelul de colesterol LDL. Un studiu a constatat că adulții care au consumat batoane care conțin fibre de kaki de trei ori pe zi timp de 12 săptămâni au experimentat o scădere semnificativă a colesterolului LDL, în comparație cu cei care au mâncat batoane care nu conțineau fibre kaki

Fibrele sunt, de asemenea, importante pentru mișcările regulate ale intestinului și pot ajuta la reducerea nivelului ridicat de zahăr din sânge.

Alimentele solubile bogate în fibre, cum ar fi fructele de kaki, încetinesc digestia carbohidraților și absorbția zahărului, ceea ce ajută la prevenirea vârfurilor de zahăr din sânge. Un studiu efectuat pe 117 persoane cu diabet zaharat a arătat că un consum crescut de fibre alimentare solubile a dus la îmbunătățiri semnificative ale nivelului de zahăr din sânge. 

În plus, fibrele ajută la alimentarea bacteriilor "bune" din intestine, ceea ce poate avea un impact pozitiv asupra sănătății digestive și generale. Alimentele bogate în fibre, cum ar fi fructele de kaki pot ajuta la scăderea colesterolului, la reducerea nivelului de zahăr din sânge și la menținerea sănătății sistemului digestiv.

Vezi și: Otita: cauze, simptome și tratament. Ce să faci întotdeauna după baie și de ce să nu mai folosești niciodată bețișoarele de urechi

Fructele de kaki mențin sănătatea ochilor

Fructele de kaki oferă o mulțime de vitamina A și antioxidanți, care sunt critice pentru sănătatea ochilor. De fapt, un kaki oferă 55% din aportul recomandat de vitamina A.

Vitamina A susține funcționarea membranelor conjunctivale și a corneei. Mai mult decât atât, este o componentă esențială a rodopsinei, o proteină necesară vederii normale. Fructele de kaki conțin, de asemenea, luteină și zeaxantină, care sunt antioxidanți carotenoizi care promovează vederea sănătoasă.

Aceste substanțe se găsesc în niveluri ridicate în retină, un strat de țesut sensibil la lumină în partea din spate a ochiului. Dietele bogate în luteină și zeaxantină pot reduce riscul anumitor boli oculare, inclusiv degenerescența maculară legată de vârstă, o boală care afectează reţină și poate provoca pierderea vederii.

De fapt, un studiu efectuat pe peşte 100.000 de persoane a constatat că cei care au consumat cele mai mari cantități de luteină și zeaxantină au avut un risc cu 40% mai mic de a dezvolta degenerescența maculară legată de vârstă decât cei care au consumat cele mai puține cantități.

Fructele de kaki sunt bogate în vitamina A, luteina şi zeaxantina - toţi nutrienţii care susţin vederea sănătoasă.

Fructele de kaki, ușor de adăugat la dietă

Fructele de kaki pot fi adăugate la o varietate de feluri de mâncare pentru a oferi un impuls suplimentar de nutriție. Aceste fructe pot fi savurate sărate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel