Jogging, avertisment: îți faci rău fără să îți dai seama! Explicațiile unui cardiolog

Vremea e din ce în ce mai caldă
EXCLUSIV
Joggingul este considerat unul dintre cele mai bune și mai ușor de făcut sporturi, pentru aproape toată lumea. Dar vara aduce cu sine un pericol mare pentru cei cărora le place să alerge în aer liber. Mai ales dacă pleacă în vacanță în țări mai calde ca a noastră. Explică, EXCLUSIV la Interviurile DC News și DC Medical, dr Carmen Gherghinescu, medic primar cardiolog.

Faceți jogging cu sfințenie, inclusiv când sunteți în vacanță? Sau aveți un program de alergat zilnic, în aer liber? Ei, bine, vara trebuie să vă luați unele precauții, pentru că că altfel vă puneți sănătatea în pericol, a arătat EXCLUSIV la Interviurile DC News și DC Medical, dr Carmen Gherghinescu, medic primar cardiolog la Spitalul Clinic Sanador. 

Practic, în cazul celor care practică jogging, vara sunt doi factori care se combină: canicula și efectele ei, la care se adaugă efectele efortului fizic. Combinația poate fi, așa cum spuneam, extrem de periculoasă. Dar să le luăm pe rând. Întâi, cum afectează canicula organismul: 

Trebuie modificat programul

Canicula sau temperaturile mai ridicate decât cele cu care suntem noi obișnuiți forțează organismul să activeze mecanismele de reglare a temperaturii. 

„Corpul uman încearcă să combată expunerea la căldură, deoarece această expunere împiedică termoreglarea fiziologică a corpului uman. Și mecanismele fiziologice sunt la nivel de piele: vasodilatație, transpirație, care, peste anumite limite sau în condiții în care există niște probleme (cardiace, n.r.), pot deveni nocive. O transpirație excesivă duce la scăderea volumului circulant, iar acesta duce la scăderea valorilor de tensiune", a punctat medicul. 

Dar  ce se întâmplă când combinăm acest stres fiziologic dat de temperaturile ridicate cu un efort fizic, cum e joggingul? Evident, putem avea probleme grave cu inima! Dar asta nu înseamnă că nu putem face sport vara, spune medicul. Trebuie doar să-l facem după un alt program sau în alte condiții. 

„Interzisă nu e nicio activitate sportivă, dar între orele 11.00 – 18.00 e bine să stai mai la răcoare!", punctează dr Carmen Gheorghinescu.

Lucrurile se complică și mai mult când pleci în vacanță și vrei să faci jogging, spune specialistul de la Spitalul Clinic Sanador, pentru că dacă îți păstrezi ad litteram programul, o poți păți.

Jogging la sală, în vacanță!

„Dacă pleci undeva într-o țară foarte caldă, tu venind dintr-o zonă temperată, recomandabil e să nu-ți mai faci joggingul acolo pe care-l pe care-l făceai acasă, pentru că organismul nu a apucat să se aclimatizeze. Aclimatizarea la o variație din aceasta de temperatură, dată de climă, durează cam 6-7 zile. Și numai bine ce te-ai acomodat, că te și întorci acasă. Și atunci, dacă mergi în vacanță în Antalia, mai ești și cu probleme cardiace, chiar dacă se recomandă să faci mișcare și dacă chiar vrei să faci jogging, îl faci foarte devreme dimineața sau la sală! Pe bicicleta din sală, la răcoare", punctează dr Carmen Gheorghinescu.

Cum te dă peste cap aerul condiționat dar și cum te afectează diferența de temperatură dintre apa mării și cea a aerului, află în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel