Ivosidenib, tratament de primă linie în leucemie mieloidă acută la bătrâni, aprobat de FDA

Ivosidenib (TIBSOVO) a fost aprobat ca tratament de primă linie pentru bătrânii cu leucemie mieloidă acută cu o anume mutație. Foto. tibsovopro.com
Administrația Americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) a aprobat, aseară, Ivosidenib (TIBSOVO) ca tratament de primă linie pentru leucemie mieloidă acută cu mutație IDH1, la pacienții peste 75 de ani.

Administrația Americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) a aprobat Ivosidenib (TIBSOVO, Agios Pharmaceuticals, Inc.) pentru leucemia mieloidă acută (AML) nou diagnosticată cu o mutație suceptibilă de izocitrat dehidrogenază-1 (IDH1), detectată printr-un test special (aprobat și el de FDA), și la pacienții cu vârsta de cel puțin 75 de ani sau care au comorbidități care împiedică utilizarea chimioterapiei intensivă de inducție.

Anul trecut, pe 20 iulie, FDA aprobase deja Tibsovo (Ivosidenib) tablete pentru tratamentul pacienților adulți cu leucemie mieloidă acută (AML) recurentă sau refractară care au o mutație genetică specifică. Acesta este primul medicament din clasa sa (inhibitori ai IDH1) care vine la pachet cu un test de diagnostic al mutației.

Aprobarea de ieri s-a bazat pe un studiu clinic deschis, cu un singur braț de tratament, multicentric (Studiu AG120-C-001, NCT02074839) cu Ivosidenib ca singur agent pentru AML nou diagnosticat, cu o mutație IDH1 detectată de testul Abbott RealTimeTM IDH1.

Pacienții din studiu

Pacienții înrolați în studiu au fost în vârstă de cel puțin 75 de ani sau au îndeplinit cel puțin unul dintre următoarele criterii: status de performanță confor Eastern Cooperative Oncology Group de ≥ 2, boală cardiacă sau pulmonară severă, insuficiență hepatică cu bilirubină de > 1,5 ori peste limita superioară a valorilor normale sau creatinină eliminată < 45 ml / min.

Cei 28 de pacienți tratați au avut o vârstă mediană de 77 de ani (interval 64-87 ani), iar 22 (79%) au avut AML legată de terapie sau AML cu modificări legate de mielodisplazie. Ivosidenib a fost administrat pe cale orală la o doză de 500 mg zilnic până la progresia bolii, dezvoltarea toxicității inacceptabile sau transplantul de celule stem hematopoietice. Doi dintre cei 28 de pacienți au suferit transplant de celule stem după Ivosidenib.

Eficacitatea sa s-a bazat pe rata de remisiune completă (CR) sau remisia completă cu recuperare parțială hematologică (CRh), durata CR + CRh, și rata de conversie de la dependența de transfuzie la independența de transfuzie. Doisprezece (42,9%) dintre cei 28 de pacienți au obținut CR + CRh (95% CI: 24,5, 62,8) și 7 (41,2%) dintre cei 17 pacienți dependenți de transfuzie au devenit independenți pe o durata de cel puțin 8 săptămâni.

Reacții adverse

Reacțiile adverse care au apărut la cel puțin 25% dintre pacienți au fost diareea, oboseala, edemul, apetitul scăzut, leucocitoza, greața, artralgia, durerea abdominală, dispneea, sindromul de diferențiere și mialgia. Informațiile de prescriere conțin o avertizare în prospectul din cutie care alertează profesioniștii din domeniul sănătății și pacienții cu privire la riscul de sindrom de diferențiere, care le poate pune viața în pericol sau poate duce la deces.

Doza recomandată de Ivosidenib este de 500 mg pe cale orală o dată pe zi, cu sau fără alimente, până la progresia bolii sau la toxicitatea inacceptabilă. Pentru pacienții fără progresia bolii sau toxicitate inacceptabilă, tratamentul este recomandat timp de cel puțin 6 luni pentru a câștiga timp pentru răspunsul clinic.

Informații complete în ghidul despre TIBSOVO, inclusiv interacțiunile pe care poate să le aibă cu alte medicamente AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel