Iodura de potasiu, "esențială în fiecare casă în care se află persoane sub 40 de ani". Buicu: Trebuie luat în primele 6 ore. După 12 ore e INUTIL

iodura de potasiu. FOTO: Facebook @ Corneliu Florin Buicu
”Prevenția este esențială în acest caz. Tratamentul cu iodură de potasiu trebuie administrat în primele 6 ore de la expunerea la radiații”, susține prof. dr. Florin Buicu.

Prof. dr. Florin Buicu, vicepreședintele Comisiei pentru sănătate, a intervenit în cazul distribuirii tabletelor de iodură de potasiu, un subiect care a inflamat spiritele multora și care riscă facă rău în cazul în care nu se conștientizează necesitatea ca aceste tablete să existe în apropierea tuturor persoanelor cu vârsta de sub 40 de ani pentru a fi administrate rapid în caz de accident nuclear.

Într-o postare făcută pe contul său de socializare, prof. dr. Buicu susține că mai bine prevenția decât tratamentul. 

”Decât tratament mai bine prevenție!

Ministrul Sănătății a făcut ceea ce trebuia să facă și trebuie apreciat nu atacat pentru acest lucru. România nu este singurul stat european care aplică această măsură preventivă în cazul unui eveniment nuclear. Este o măsură preventivă foarte importantă, pentru siguranța populației sub 40 de ani, în special a tinerilor și copiilor. Cu cât vârsta e mai mică, cu atât riscul e mai mare, în cazul producerii unui accident.

Aceste tablete trebuie să existe în fiecare gospodărie din România în care se află persoane sub 40 de ani, inclusiv tinerii și copiii. Este esențial ca tratamentul să fie administrat imediat în cazul unui accident nuclear.

Prevenția este esențială în acest caz. Tratamentul cu iodură de potasiu trebuie administrat în primele 6 ore de la expunerea la radiații. După aceste prime 6 ore eficiența tratamentului scade cu 50%, iar după 12 ore tratamentul devine inutil. În cazul unui eveniment, este imposibil să distribui aceste tablete în timp util în milioane de gospodării. De aceea, tabletele trebuie distribuite preventiv, pentru a fi disponibile în fiecare casă.

De altfel, odată cu izbucnirea conflictului din Ucraina, la nivelul Uniunii Europeană au avut loc discuții privitoare la modalitatea comună de acțiune în cazul unui eveniment nuclear. Este deci mai bine să luăm măsuri preventive, decât să reacționăm în momentul manifestării acestui risc.

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a implementat în România ceea deja funcționează în câteva state europene.

După accidentul nuclear de la Fukushima din Japonia, Belgia a decis ca pastilele de iodură de potasiu să fie distribuite la toată populația, nu doar la cei din proximitatea centralelor nucleare”, a scris Florin Buicu pe contul său de Facebook.

2. -imagine fara descriere- (florin-buicu_07125700_64318200.jpg)

 Foto: Facebook Florin Buicu

”Toate statele UE care au reactoare nucleare pentru producerea energiei - cum e și România – au astfel de planuri de stocare și/sau distribuție a tabletelor de iodură de potasiu”.

Mai mult decât atât, prof. dr. Florin Buicu a prezentat și câteva documente europene care să îi susțină și mai mult argumentația pe această temă.

”Multe state, precum Germania, Franța, Elveția realizează și reînnoiesc periodic stocuri de iodură de potasiu la nivelul școlilor și al adăposturilor anti-atomice, dar și în anumite centre regionale de unde urmează să fie distribuite rapid în cazul unui accident nuclear.

În plus, toate statele UE care au reactoare nucleare pentru producerea energiei - cum e și România – au astfel de planuri de stocare și/sau distribuție a tabletelor de iodură de potasiu. În toate aceste state există politici de stocare și/sau pre-distribuție a pastilelor de iodură de potasiu la gospodăriile aflate la o anumită distanță de centralele nucleare.

De asemenea, conform documentelor europene, astfel de măsuri sunt luate și în statele care se află în vecinătatea unor țări cu centrale nucleare. Lituania, de exemplu, deși nu are centrale nucleare, a distribuit pastile de iodură de potasiu atunci când Belarus a pus în funcțiune o nouă centrală nucleară”, a mai scris Florin Buicu.

Vezi și: Iodura de potasiu, ce este, CÂND, CUM și DE CE se ia. Cine NU are voie, reacţii adverse

Un atac nuclear la Zaporojie, de 10 ori mai MARE decât Cernobîl. Cum arată HARTA unui dezastru nuclear și ce s-ar întâmpla cu România

Centrala nucleară de la Zaporojie se află în sudul țării în zona ocupată de Federația Rusă și „în prima linie” a bătăliei pe care o dau trupele ruse de ocupație și cele ucrainene de apărare. Zona în care se află centrala a fost atacată de mai multe ori în aceste zile.

e data de 7 august compania ucraineană Energoatom a anunțat că  forțele rusești au bombardat liniile de înaltă tensiune din zona reactoarelor nucleare.

Energoatom a precizat că Rusia intenționează să distrugă toate liniile electrice prin care centrala furnizează electricitate către sistemul energetic al Ucrainei, întrerupând astfel alimentarea zonei de sud a țării.

Centrala a fost atacată și ieri, iar secretarul general al ONU a atras atenția că orice atac asupra centralei de la Zaporojie reprezintă un act sinucigaș.

De partea cealaltă Federația Rusă acuză forțele ucrainene că bombardează facilitatea, în timp ce Ucraina precizează că Rusia folosește ca ”scut” centrala nucleară pe care amenință că o va arunca în aer, notează Defense România. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Iodura de potasiu, lista farmaciilor din țară care o eliberează. MS: Se va administra EXCLUSIV la indicațiile autorităților, DOAR în caz de accident nuclear

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel