Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății: Estimăm că vom avea o creștere a ratei de infectare COVID-19 și la noi în țară

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, în județul Vaslui.Foto: Print screen
Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat marți că se estimează ca rata de infectare cu COVID-19 să crească și în România și a subliniat că dacă ar exista o acoperire vaccinală suficientă, nu vor exista pacienți cu forme severe.

„Nu putem avea o dată exactă la care valul patru va apărea sau va atinge apogeul, dar luându-ne după ceea ce s-a întâmplat în celelalte țări - de exemplu în Marea Britanie acum avem aproximativ 45.000 de noi infectări pe zi -, având în vedere că și incidența infecțiilor cu tulpina Delta este în creștere la noi în țară, da, estimăm că vom avea o creștere a ratei de infectare și la noi în țară”, a spus ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă la Parlament, după ce a participat la ședința coaliției.
Ea a subliniat importanța unei acoperiri vaccinale suficiente.

„În momentul acesta așteptăm recomandările Societății Europene ECDC referitoare la administrarea celei de-a treia doze, dar ce știm cu siguranță este că vaccinarea cu doză completă, două doze de Pfizer sau de Moderna sau o doză de Johnson&Johnson, asigură protecție împotriva cazurilor severe și împotriva riscului de mortalitate. Și AstraZeneca. În acest moment, dacă ne uităm după ce s-a întâmplat în Marea Britanie, unde rata de vaccinare este una crescută, numărul internărilor în spital și rata de mortalitate este mult redusă, dacă luăm prin exemplu o comparație cu o zi din martie 2021 în România când a fost apogeul valului trei și am avut 6.000 de cazuri noi într-o zi și 120 de decese, dacă am avea aceeași rată de vaccinare ca în Marea Britanie ne-am putea aștepta la 4.000 de cazuri noi pe zi și 4 decese. Dacă avem o acoperire vaccinală suficientă, chiar dacă avem foarte multe cazuri de infectare nouă, acești pacienți nu vor fi cu forme severe și nu vor muri de infecție. (...) Referirea pe care am făcut-o la Marea Britanie este vaccinarea a 80% din populația adultă. Este doar o comparație. O acoperire suficientă înseamnă acea rată de vaccinare care ne permite să avem foarte puține infecții și foarte puține decese”, a explicat ministrul Sănătății.

Ioana Mihăilă a arătat că a participat la ședința coaliției cu scopul de a discuta posibile măsuri de reacție în fața riscului privind apariția valului patru al pandemiei.

„Se referă, pe de-o parte, la măsuri menite să accelereze campania de vaccinare, pe de altă parte, la măsuri de a susține financiar spitalele care vor trebui să facă față corespunzător valului patru”, a adăugat ministrul.

Ioana MIhăilă a mai arătat că propunerile vor fi discutate la ședința coaliției care va avea loc săptămâna viitoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel