Investigații clinice și genetice pentru 300 de copii cu autism, pe bani norvegieni
24 oct 2019, 14:27

Autism
Un proiect finanțat din fonduri norvegiene va aduce un registru național pentru copii cu tulburare de spectru autist, iar pentru 300 de copii cu această afecțiune, investigaţii clinice, genetice şi imagistice.

Un proiect finanțat din fonduri norvegiene va aduce un registru național pentru copii cu tulburare de spectru autist, iar pentru 300 de copii cu această afecțiune, investigaţii clinice, genetice şi imagistice la Spitalul „Prof. dr. Al. Obregia", potrivit unei informări făcute publice pe pagina de socializare a sputalului.

Proiectul se numește „Îmbunătățirea calității vieții pacienților cu tulburări de spectru autist prin promovarea unor strategii de diagnosticare precoce și măsuri de prevenție”, iar parteneri sunt Universitatea Oslo și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în domeniul Patologiei și Științelor Biomedicale „Victor Babeș”.

Dr. Andrian Țîbîrnă, manager Spitalul Clinic Dr. Alexandru Obregia: ”Este un proiect ambițios care dă speranță pentru îmbunătățirea semnificativă a calității vieții copiilor cu autism. Ne dorim ca astfel de proiecte să fie tot timpul desfășurate în cadrul Spitalul Clinic Dr. Alexandru Obregia și munca noastră să fie recunoscută inclusiv la nivel internațional.”

Dr. Magdalena Budișteanu, conferențiar, medic coordonator al Laboratorului de Cercetare Psihiatrie al Spitalul Clinic Dr. Alexandru Obregia, manager proiect:
”În cadrul proiectului noi vom face studiile de evaluare clinică și imagistică a copiilor cu tulburare de spectru autist. Partenerul nostru Institutul Victor Babeș va realiza studii de genetică iar partenerii din Norvegia vor face tot studii de genetică dar mai aprofundate la un nivel molecular care nu se poate realiza în România. În final, se vor cupla toate aceste informații prețioase și vom elabora Registrul Național pentru Tulburarea de Spectru Autist. Proiectul are o durată de 48 de luni, până în anul 2023. De ce am ales cercetare pe această temă? Pentru că tulburarea de spectru autist este una dintre cele mai complexe afecțiuni neuro-psihiatrice. De asemenea, incidența acestei afecțiuni a crescut foarte mult. Studii recente arată o incidență de 1 la 59 de copii.”

Proiect de 1,5 milioane de euro 

Proiectul este finanțat din fonduri norvegiene și are o valoare de 1,5 milioane de euro. Concret, 300 de copii cu tulburări de spectru autist vor fi investigați clinic, genetic și imagistic la Spitalul Clinic de Psihiatrie ”Prof. Dr. Al. Obregia” iar la final se va elabora un Registru Național, care va conține date despre incidența acestei probleme în România.

Obiectivul principal rămâne însă recunoașterea precoce și diagnosticarea autismului, dezvoltarea și implementarea unui protocol pentru studii genetice și de neuroimagistică, recomandări centrate pe fiecare pacient, în parte. Tulburarea de spectru autist este o afecțiune complexă de neurodezvoltare asociată cu dizabilitate pe termen lung și cu un impact social dramatic. Testele genetice nu sunt decontate de CNAS, costul unui test fiind de 4000 de lei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?