Intoxicația cu apă, mortală. Ciuhodaru, avertisment: Nu contează cât bei, ci cât de repede bei! Nu e de glumit!

intoxicatia cu apa - FOTO: Freepik@drobotdean
Intoxicația cu apă poate fi mortală. Care sunt semnele la care trebuie să fii atent.

Intoxicația cu apă poate fi mortală. Organismul are nevoie de apă pentru a funcționa corect, dar consumul excesiv de rapid de apă poate avea consecințe grave asupra sănătății. Rinichii pot elimina doar 0,8 până la 1,0 litri de apă pe oră, iar un aport foarte mare de apă poate perturba echilibrul electrolitic al organismului.

Este dificil să bei prea multă apă din greșeală, dar se poate întâmpla, de obicei ca urmare a suprahidratării în timpul evenimentelor sportive sau al antrenamentelor intense.

Simptomele intoxicației cu apă sunt generale - acestea pot include confuzie, dezorientare, greață și vărsături. În cazuri rare, intoxicația cu apă poate provoca umflarea creierului și poate deveni fatală.

Intoxicația cu apă, ce este

Dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgență trage un semnal de alarmă cu privire la intoxicația cu apă.

”Atenție, nu e de glumit. Inroxicația cu apă poate fi mortală. Nu contează cât bei, ci cât de repede bei! O pacientă de 35 de ani nu a mai putut fi salvată după ce a ingerat 2 litri de apă în mai puțin de jumătate de oră.

Nediagnosticată la tip hiperhidratarea cauzată de consumul excesiv de apă (cantități foarte mari de apă în intervale scurte de timp) poate crea mari probleme de sănătate.

Vezi și: Ateroscleroza, boala fără simptome evidente. Netratată poate duce la complicații majore

Ce trebuie să știți, să faceți

Până când legea Ciuhodaru privind predarea educației pentru sănătate și a noțiunilor de prim ajutor în toate școlile din Românie va fi votată de Parlament:

1. Intoxicația cu apă poate duce la scăderea drastică a nivelului de sodiu din sânge (hiponatremie)

2. Oricine poate fi afectat (indiferent de vârstă).

3. Rata de mortalitate este foarte mare (de peste 50% dacă sodiul din ser este mai mic de 105 mEq/).

4. Riscul e mai mare la femei (mai conștiincioase privind hidratarea) și vârstnici cu patologii ce favorizează intoxicația cu apă (cardiace, renale, metabolice, neurologice și psihice)”, notează dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgență.

Vezi și: De ce apar vergeturile. Cum se pot trata și care sunt cele mai frecvente zone în care apar. Ce boli indică striațiile de pe corp

Intoxicația cu apă, simptome

”Primele simptome: senzația de greață și dureri de cap urmate de astenie, dificultăți de vorbire, vertij (amețeli), dezorientare, confuzie ajungând în formele severe: convulsii, comă și deces,

Prim ajutor: solicitați intervenția medicală imediată. (!!!) Nu dați pacinetului să mănânce sau să bea absolut nimic. Inițiați suportul vital de bază în caz de stop cardiorespirator.

Întotdeauna vorbim de o urgență ce trebuie evaluată și tratată la spital. Rapiditatea intervenției este esențială. Nu temporizați prezentarea la spital.

Nu uitați că tratamentul e în funcție de cauză și severitate clinică. Poate include restricție hidrică, administrarea de sodiu (inclusiv soluții saline injectabil), diuretice.

Vezi și: La cât timp trebuie să urinezi. Ce se întâmplă dacă te abții să îți golești vezica

Rețineți.

1. Prevenția este cea mai importantă

2. Persoanele cu risc vor bea apă doar atunci când apare senzația de sete.

3. NU aplicați principiul hidratării preventive.

4.(Eventual) consumul de mâncăruri mai sărate înainte și după efectuarea unui efort susținut și prelungit.

5. Întotdeauna vorbim de o urgență ce trebuie evaluată și tratată la spital.

6. Vreau ca aceste ”Noțiuni de prim ajutor” să fie predate în toate școlile din România. Legea Ciuhodaru a fost depusă în Parlament”, mai notează dr. Tudor Ciuhodaru, pe pagina sa de Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

mancat de paste foto: freepik@wayhomestudio
EXCLUSIV
Cum trebuie să mâncăm de Paște. Ligia Pop: Acesta e secretul!
indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel