Intoxicațiile alimentare vara, cum îți dai seama că ceva ce ai mâncat te-a otrăvit

Mâncare, alimente
Intoxicațiile alimentare vara pot fi ceva banal, care trece ușor, sau îți pot pune serios viața în pericol. Doi specialiști, un medic român și unul american, explică cum se produc de obicei, care sunt simptomele lor și ce faci când ai probleme din cauza unor alimente contaminate sau stricate

Greață? Crampe stomacale? Vărsături? Ar putea fi o intoxicație alimentară, dacă acestea au apărut după ce ai mâncat ceva ... discutabil, spune medicul de urgență Dr. Troy Madsen, de la Universitatea Utah, SUA.

„Intoxicațiile alimentare se produc în aproximativ patru până la șase ore după ce ai mâncat ceva discutabil. Să zicem că ești la un grătar în aer liber. Ai salate de cartofi care stau de câteva ore la căldura de 30 de grade, iar tu te decizi să o mănânci. Două ore mai târziu, te simți bine. Ei bine, peericolul nu a trecut. Vei putea considera că ai scăpat de pericol cu adevărat abia după aproximativ patru până la șase ore. Odată declanșată (intoxicația alimentară, n.r.), ar trebui să dureze aproximativ 12 ore și apoi, de obicei, dispare", arată Dr. Madsen.

Trebuie să ajungi la spital dacă ți-e greață, ai crampe la stomac, diaree și vomiți? Doar dacă ți-e foarte rău brusc și starea escaladează, spune medicul urgentist. „Marea problemă e că dacă sunteți deshidratat, nu puteți ține nimic în stomac. Este posibil să aveți nevoie de perfuzii cu fluide. Este posibil să aveți nevoie de unele medicamente pentru greață. Dacă aceste simptome continuă mai mult de 12 ore, trebuie să vă gândiți că în spatele lor s-ar putea ascunde alte cauze, care ar putea fi mai grave", arată medicul american, într-un interviu pentru thescoperadio.com.

Ce măsuri ei pentru a preveni toxiinfecțiile alimentare

În primul rând, „păstrați produsele alimentare la temperaturi adecvate și înainte de preparea alimentelor, de servirea mesei și după folosirea toaletei, spălați-vă bine pe mâini cu apă și săpun", atrage atenția Dr. Daniela Rahotă, director executiv al DSP Bihor. Apoi:

- preparați și serviți masa în spații curate;

- evitați consumul alimentelor al căror aspect, miros și gust sunt modificate

- cumpărați numai produse alimentare păstrate și comercializate în condiții corespunzătoare de igienă;

- protejați alimentele de contactul cu insecte sau rozătoare;

- în cazul alimentelor gătite, asigurați o temperatură de peste 70°C în toată masa alimentului, atât la preparare cât și la reîncălzire;

- spălați bine, sub jetul de apă, fructele și legumele, înainte de a le consuma;

- alimentele pregătite pentru sugari trebuie să fie consumate imediat după preparare, fără a fi încălzite sau păstrate la frigider, mai notează specialistul român.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel