Intoleranța la histamină, simptome și tratament. Bilic: E o BELEA, prezentă în aproape toate alimentele. Stresul, posibila explicație

intoleranta la histamina - FOTO: Freepik
Intoleranţa la histamină apare în urma unui dezechilibru. Aproape toate alimentele conțin histamină. Ce spun medicii despre ea, ce reacții și ce tratament are.

Intoleranța la histamină este un fenomen care apare atunci când există un nivel scăzut al enzimei ce reduce nivelul de toxicitate al histaminei. Persoanele care au un nivel scăzut al acestei enzime pot avea simptome asemănătoare alergiilor.

Histamina este un mediator inflamator, implicat în multiple procese biologice, printre care şi cele de tip alergic. Este nevoie de ea pentru desfăşurarea normală a funcţiilor organismului. Totuşi, un exces al ei poate conduce la efecte nedorite.

”Vă înroșiți la față, vă gâdilă nasul și vă doare capul după un pahar de vin roșu sau un sendviș cu salam? Ceea ce pare o alergie alimentară, s-ar putea să fie intoleranţă la histamină. Histamina este esențială pentru sistemul imunitar, datorită ei apare inflamația, reacție care blochează intrarea agenților patogeni și a toxinelor în organism.

Joacă un rol important la nivel digestiv (stimulează secreția de suc gastric) și la nivel neurologic (reglează mecanismul somn/veghe)”, scrie Mihaela Bilic, pe pagina ei de socializare.

Vezi și: Înotul ameliorează durerile de spate. Antrenor: Singura formă de mișcare intensă ce nu pune presiune pe sistemul osos și pe articulații

Mâncarea, cauza principală

Mâncarea este o sursă majoră din care putem procura histamina. Odată pătrunsă în organism, aceasta se depozitează în toate ţesuturile. Din această cauză, în cazul apariţiei intoleranţei la histamină, se recomanda evitarea consumului alimentelor care o pot conţine.

”O parte este sintetizată în organism, dar poate fi adusă și prin alimentație. Toate produsele fermentate sau în conservă, mezelurile și brânzeturile, ciocolată și fructele oleaginoase, roșiile și căpșunile sunt bogate în histamina.

În mod obișnuit histamina în exces este degradată de o enzimă numită DAO (diamin oxidază) și eliminată din organism. Există persoane la care acest mecanism de reglare nu mai funcționează și atunci apar simptome asemănătoare cu alergia”, mai scrie nutriționistul.

Vezi și: Apa, nerecomandată bebelușilor. Poate duce la convulsii, comă, leziuni ale creierului și chiar moarte

Reacții

Intoleranța la histamină se poate manifesta prin urticarie, eczeme, mâncărimi, umflătură, tumefiere la nivelul buzelor, limbii şi glotei, secreţii nazale apoase, strănut. Orice manifestare prezenta trebuie discutata în cadrul unui consult medical, întrucât simptomele nu sunt unele specifice.

”Intoleranţă la histamina înseamnă o reacție inflamatorie la nivelul întregului organism și se manifestă diferit în funcție de individ. De la dureri de cap și senzație de oboseală, la tulburări digestive, urticarie, dermatita atopică, probleme respiratorii și edem”, mai explică Mihaela Bilic.

Tratament

Tratamentul pentru intoleranţă la histamină constă atât în adaptarea dietei, cât şi în introducerea suplimentelor alimentare şi a unor medicamente. 

”Pe primul plan sunt măsurile alimentare, trebuie să evităm toate produsele bogate în histamina. Se pot folosi și medicamente antihistaminice, cele care se iau în alergii. Dieta fără histamina este dificil de realizat, substanța este prezentă aproape în toate alimentele.

Pentru că ia naștere din degradarea aminoacizilor, toate produsele care conțin proteine conțin automat și histamina. Dacă mâncarea este gătită, maturată, fermentată sau pusă în conservă, cantitatea de histamina crește.

Lista de alimente care trebuie eliminate este foarte lungă, tot ce este gustos devine periculos. Din categoria produse lactate, toate brânzeturile fermentate, de la telemea la brânza cu mucegai și parmezan.

La capitolul carne găsim toate mezelurile, cârnații, jambonul și salamurile, dar și carnea de vânat. Peștele în conservă sau afumat și fructele de mare trebuie evitate. Urmează leguminoasele boabe, semințele, nucile și oleaginoasele.

Oțetul, sosul de soia și tot ce este picant și condimentat se elimină. Nici fructele nu scapă, avem multă histamina în căpșuni, citrice, struguri, fructe de pădure, fructe exotice și avocado. La capitolul legume campioana este varza murată, urmată de roșii, spanac, vinete, măsline și sfeclă. Berea și vinul sunt și ele interzise, iar ciocolata completează această listă tristă.

Ce rămâne? Aproape nimic, intoleranța la histamină e o belea! Vestea bună este că dispare la fel de brusc cum a apărut, fără să știm prin ce mecanism. Stresul poate fi explicația”, mai spune nutriționistul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel