Insuficiența cardiacă, celule stem. Experimentul promițător

Bolile cardiovasculare
Celulele stem umane au fost utilizate cu succes ca să restabilească funcția inimii la maimuțele cu insuficiență cardiacă, arată un studiu.

Insuficiența cardiacă, tratată cu celule stem? Studiul unor cercetători de la Școala de Medicină a Universității Washington din Seattle arată că insuficiența cardiacă ar putea fi tratată cu celule stem.

„Celulele formează un mușchi nou care se integrează în inimă, astfel încât să pompeze energic din nou. (...) Acest lucru ar trebui să ofere speranță persoanelor cu boli de inimă", explică, pentru sciencedaily.com, Charles Murry, liderul proiectului de cercetare.

Acesta este profesor de Patologie la Școala de Medicină a Universității din Washington, profesor de Medicină în Divizia de Cardiologie și Bioinginerie, respectiv directorul Institutului de Medicină pentru Celule Stem și Medicină Regenerativă, din cadrul universității amintite.

Potrivit acestuia, cardiomiocitele (n. r. celulele mușchiului cardiac) derivate din celule stem embrionare umane ajută mușchiul inimii maimuțelor să-și revină după infarct, dar și reduc dimensiunea cicatricilor.

Într-o prelegere TED, Murry vorbea despre proiectul pe care-l coordonează, iar primele cuvinte ale discursului au fost despre o femeie pe nume Donna care a murit de insuficiență cardiacă. Acea femeie era mama lui.

Experimentele pe maimuțe

Cercetătorii au folosit maimuțe, macaci, în teste din pricina asemănării inimii lor cu cea umană din prisma dimensiunii și fiziologiei. Mai întâi, le-au provocat atacuri de inimă experimentale. Acestea au redus activitatea ventriculului stâng în inimă, de la aproximativ 65% la 40%.

Două săptămâni mai târziu, cercetătorii au luat celule stem embrionare umane și le-au injectat în și în jurul țesutului cicatrizat al inimilor maimuțelor. Acestea au fost împărțite în două grupuri, unul care a primit celulele stem, celălalt căruia nu i-au fost injectate.

Tratament administrat după infarct?

O lună mai târziu, testele arătau că maimuțele din primul grup începeau să-și revină.

„Imagistica prin rezonanță magnetică sau scanări RMN a arătat că mușchiul cardiac nou a crescut în interiorul țesutului cicatrizat din inimile tratate, în timp ce la animalele netratate nu au fost observați mușchi noi" , se mai arată pe sciencedaily.com.

Cercetarea a continuat 3 luni pe două animale ce au primit celule stem și unul fără. Schimbările erau și mai vizibile, potrivit sursei citate: celulele inimii umane au format noi tesuturi musculare în regiunea afectată la maimuțe, iar noul țesut muscular a înlocuit 10% până la 29% din țesutul cicatrizat.

Liderul proiectului afirma că scopul studiului e să se găsească tratament care ar putea fi administrat oamenilor la scurt timp după un atac de cord și care să prevină insuficiența cardiacă.

Testele clinice pe oameni vor începe din 2020.

Studiul poate fi citit AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție
Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel