Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Lt. col. medic dr. Silviu Dumitrescu spune că primele simptome ale insufienței cardiace sunt dispneea și fatigabilitatea, la un efort pe care înainte puteam să-l facem cu ușurință. „Înseamnă că ceva s-a schimbat și că trebuie să vedem ce s-a schimbat. Sigur, ne ajută medicul să ne spună dacă dispneea și dacă fatigabilitatea sunt consecințe ale insuficienței cardiace sau dacă sunt doar decondiționare fizică".
Insuficiență cardiacă faci după niște ani de evoluție a unor afecțiuni. „O persoană care are hipertensiune, iată, una dintre afecțiunile cardiace comune, și care nu se tratează sau tratamentul este suboptimal, ajunge într-un final să dezvolte insuficiență cardiacă", iar printre factorii de risc se numără: fumatul, hipertensiune și obezitate.
Așa că, dacă aveți dispnee și fatigabilitate mai bine să mergeți la medic degeaba „decât să stăm cu aceste simptome și să ajungem într-o etapă a insuficienței cardiace în care intervențiile terapeutice sunt mult mai dificile", spune cardiologul.
Specialistul nu recomandă, însă, să nu mergeți direct la medicul cardiolog. „Primul medic pe care ar trebui să-l consultăm este medicul de familie". În cazul în care acesta bănuiește sau constată că cele două probleme pot proveni de la o disfuncție a inimii, vă va trimite la un consult de specialitate la cardiolog. Ca să poată pune diagnosticul, cardiologul vă va face o analiză specială.
„Electrocardiograma nu este suficientă, deși un EKG normal se spune că exclude, practic, diagnosticul de insuficiență cardiacă. Cea mai importantă investigație imagistică, cea care ne infirmă sau ne confirmă insuficiența cardiacă, este ecografia cardiacă. Aceasta ne arată structura inimii, ne arată funcția inimii, evaluează presiunile la care lucrează inima, și pe baza acestor parametri putem să infirmăm sau să confirmăm diagnosticul de insuficiență cardiacă.”
Există și analize de laborator care au o acuratețe foarte bună în a pune acest diagnostic sau în a-l respinge.
„Sunt ceea ce numim noi biomarkerii, adică NT-proBNP-ul, este cel pe care-l folosim cel mai mult. Este o analiză pe care putem să ne bazăm atunci când confirmăm sau infirmăm insuficiența cardiacă. Este o analiză de sânge”, spune Lt. col. medic dr. Silviu Ionel Dumitrescu, șef de lucrări, medic primar cardiolog și doctor în științe medicale, șeful Secției Cardiologie 1 de la Spitalul Universitar de Urgență Militar „Dr. Carol Davila”.
Această analiză de sânge se poate face în toate spitalele de urgență, arată cardiologul. „Fiind un biomarker, el este disponibil cu certitudine în toate unitățile de primiri urgențe pentru că insuficiența cardiacă de multe ori este și un diagnostic de urgență, și poate fi determinat și în majoritatea laboratoarelor obișnuite".
De la ce vârstă ar trebui să verifici dacă ai sau nu insuficiență cardiacă, vezi în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...