Institutul de Medicină Legală "Mina Minovici", primul din LUME. De ce s-a făcut în România și nu în alte țări. Curcă: Și-au dat seama că doar așa puteau rezolva aceste probleme

Institutul de Medicină Legală "Mina Minovici" - FOTO: Freepik
EXCLUSIV
Institutul Național de Medicină Legală Mina Minovici a aniversat 125 de ani de existență. Este primul astfel de institut care s-a înființat în lume. Motivul uimitor pentru care s-a făcut în România și nu în alte țări.

Institutul Național de Medicină Legală "Mina Minovici" a fost înființat acum 125 de ani, de profesorul Mina Minovici. A fost primul astfel de institut din lume. 

Prof. dr. George Cristian Curcă, directorul Institutului Național de Medicină Legală "Mina Minovici" a explicat în exclusivitate la DC MEDICAL, în cadrul emisiunii "Dezbateri în Sănătate" care au fost raționamentele lui Mina Minovici. 

”1 aprilie 1898 este data înființării Institutului Național de Medicină Legală ”Mina Minovici”, adică acum 125 de ani. Profesorul Mina Minovici, în 1892 se întoarce din Franța, cu dorința pe care o exprimă celui care coordona activitatea de medicină la acea dată, adică generalul Carol Davila și îi propune înființarea morgii în București, morga orașului București. 

Generalul Carol Davila a acceptat și i-a făcut recomandare către primarul orașului, Pache Protopopescu și către ministrul de Justiție ca să primească susținere și ajutor pentru construcția morgii orașului București, ceea ce se și construiește în 1892, apoi în 1898, la 6 ani de la construcția morgii, Mina Minovici are timp să se gândească la nevoile medicinei legale în țara noastră, comparativ cu alte țări și propune un sistem public de medicină legală, adică un sistem pe cheltuiala statului, astfel încât toți cetățenii să aibă o adresabilitate crescută și o șansă la sistemul de justiție, chiar dacă nu au mijloace financiare pentru a solicita o probațiune medico-legală în scop juridic sau judiciar”, a explicat prof. dr. George Cristian Curcă, directorul Institutului Național de Medicină Legală "Mina Minovici" a explicat în exclusivitate la DC MEDICAL, în cadrul emisiunii "Dezbateri în Sănătate".

Vezi și: Endometrioza, cauze genetice. Simptomele bolii, nenumărate și subiective. Este asociată cu durerea, migrenele și osteoartita

Raționamente sociale

”În plus, erau foarte mulți oameni ai străzii care decedau fără familii și aceștia trebuiau îngropați creștinește și aceasta pe cheltuiala publică. Atunci și-a dat seama că doar un sistem public de medicină legală putea rezolva aceste probleme, separat de un sistem care să continue să funcționeze prin intermediul experților medico-legali, astfel încât cei care au posibilități financiare să își angajeze un medic legist, iar cei care nu au să aibă acces la justiție și la nevoile de probațiune medico-legală care apar în cazurile lor, fie că e vorba de testamente sau de identificarea unor persoane sau de stabilirea cauzelor morții.

În 1898 a propus Ministerului Justiției și ministrul de Justiție la 1 aprilie a aprobat schimbarea titulaturii Morgii București în Institutul de Medicină Legală. Institutul a păstrat acest nume până în anul 1930, când printr-un decret de stat, a fost numit Mina Minovici director pe viață, adică va mai trăi încă 3 ani în această calitate și Institutul își modifică din nou denumirea în Institutul Legal Prof. Dr. Mina Minovici, iar în 2000 când s-a construit legislația specifică medicinei legale, prin Lege se denumește cu denumește cu denumirea pe care o are în prezent, adică Institutul Național de Medicină Legală "Mina Minovici", păstrând numele marelui profesor. 

Sunt 125 de ani de medicină legală în slujba cetățeanului și pe cheltuiala publică”, a mai spus prof. dr. George Cristian Curcă. 

Vezi și: Anevrismele cerebrale, tratament. Cele două operații salvatoare. Corneliu Toader: Toată lumea trebuie să știe

”Era nevoie de o instituție publică pentru ca oamenii să aibă acces public la justiție? De ce să nu fi luat în calcul un expert independent, adică atunci când te judeci cu statul, Institutul Național de Medicină Legală se gândesc unii că ar da decizia în favoarea statului”, a întrebat jurnalistul Val Vâlcu, moderatorul emisiunii Dezbateri în Sănătate. 

”Este un aspect actual, dar și un aspect vechi de acum 125 de ani. Profesorul Minovici s-a gândit la acest lucru. A creat instituția însemnând că orice altă instituție a statului îi adresează Medicinei Legale solicitarea, apoi instituția desemnează un expert medico-legal și în felul acesta solicitarea capătă un răspuns, o finalitate, cu cheltuială minimă sau fără nicio cheltuială. 

Experții medico-legali pot avea și activitate privată. Astfel, o persoană poate face o solicitare privată, prin intermediul Justiției și separat, poate să își angajeze experți medico-legali privați, astfel încât cele două co-există într-o egalitate de ”arme”.

Înainte de anul 2000, înainte de actuala legislație, nu era posibil acest lucru”, a mai spus prof. dr. George Cristian Curcă.

Vezi mai multe în VIDEO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel