Insomnia, stresul și hipertensiunea, un trio „mortal”. Cât crește riscul de deces

Insomnia, stresul și hipertensiunea par să fie un trio „mortal”, potrivit cercetătorilor. Un studiu arată că această combinație crește enorm riscul de deces.

Un mediu de lucru stresant, asociat cu o lipsă de somn, poate duce la un risc de mortalitate din motive cardiovasculare de trei ori mai mare la persoanele cu hipertensiune arterială. Cercetările recente au analizat modul în care stresul și insomnia au afectat sănătatea angajaților care suferă de hipertensiune arterială, iar rezultatele au fost îngrijorătoare, potrivit medicalnewstoday.com.

Cercetătorii au descoperit că, în comparație cu colegii lor care au dormit bine și nu au experiența stresului legat de locul de muncă, angajații hipertensivi cu stres și insomnie au avut un risc de trei ori mai mare să moară de boli cardiovasculare.

Cercetătorii au analizat date de la aproape 2.000 de angajați a căror vârstă era între 25 și 65 de ani. Acești lucrători aveau tensiune arterială crescută, dar, la momentul studiului, nu aveau boli cardiovasculare sau diabet.

Hipertensiunea, „boală națională” în multe țări

Oricum, cei cu stres sau insomnie legate de locul de muncă au avut un risc crescut de deces cardiovascular, dar riscul a fost mai mare atunci când oamenii au prezentat acești doi factori în viața lor de zi cu zi. Autorii au publicat concluziile in European Journal of Preventive Cardiology. "Acestea sunt probleme insidioase", notează profesorul Karl-Heinz Ladwig de la German Research Centre for Environmental Health and the Medical Faculty, Technical University of Munich.

Potrivit American Heart Association (AHA), valorile normale ale tensiunii arteriale pentru adulți sunt sub 120/80 milimetri coloană de mercur (mm Hg), în timp ce persoanele cu hipertensiune înregistrează valori mai mari.

Tensiunea arterială ridicată este o problemă răspândită în Statele Unite (precum și în multe țări europene, printre care și România), iar AHA estimează că aproape 103 de milioane de adulți au hipertensiune arterială.

Acest număr echivalează cu aproape jumătate din totalul adulților din S.U.A., iar experții observă că rata mortalității cauzată de hipertensiune arterială crește. De fapt, a crescut cu aproape 11% din 2005 până în 2015.

Sunt mulți factori care pot crește riscul unei persoane de a suferi de boli de inimă, dintre care unele sunt incontrolabile, cum ar fi creșterea vârstei, sexul biologic și ereditatea. Cu toate acestea, alți factori - cum ar fi obiceiul de a fuma, colesterolul ridicat din sânge, tensiunea arterială crescută, inactivitatea fizică și supraponderalitatea - sunt modificabile.

Hipertesiunea, factor de risc ridicat

Tensiunea arterială ridicată este un factor important de risc pentru bolile cardiace, deoarece, atunci când presiunea sanguină este crescută, inima trebuie să muncească mai mult pentru a pompa sângele în corp.

Această muncă suplimentară îngreunează mușchii inimii și poate, de asemenea, să îngroașe sau să deterioreze pereții arterelor. Ca rezultat, mai puțin oxigen parcurge drumul spre organele corpului, iar inima se deteriorează în timp, din cauza volumului de muncă crescut.

Stres, somn, sănătatea inimii

Stresul este un alt factor care poate contribui la boli de inimă. În studiul actual, cercetătorii au definit un loc de muncă stresant ca fiind unul care impune solicitări înalte angajatului, fără a le acorda mult control asupra a ceea ce trebuie să facă și a realiza în fiecare zi.

Ei au remarcat, de asemenea, că majoritatea persoanelor cu probleme de somn adorm, dar se trezesc imediat, în timp ce mai puține rau cele care nu reușesc să adoarmă. "Menținerea somnului este cea mai frecventă problemă la persoanele cu locuri de muncă stresante", spune Prof. Ladwig. "Se trezesc la ora 4 dimineața să meargă la toaletă și să se întoarcă în pat gândindu-se cum să se ocupe de problemele de muncă".


Hipertensiunea în sine este un factor major de risc pentru boala cardiacă, dar combinată atât cu insomnia, cât și cu stresul asociat muncii, reprezintă potențialele probleme. Profesorul Ladwig spune că ar fi o idee bună ca angajatorii să ofere managementul stresului și tratamentul somnului la locul de muncă, în timp ce medicii ar trebui să discute despre somn și stresul de lucru cu persoanele care au hipertensiune arterială și pot avea un risc mai mare de probleme cu sănătatea lor cardiovasculară.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel