Insomnia poate fi tratată uneori mai ușor decât am crede. Când e cazul să intervină medicul

Dereglări ale somnului. Foto: cottonbro, de la Pexels
EXCLUSIV
Unele forme acute ale insomniei pot fi tratate cu ceaiuri sau cu eliminarea sursei de stres. Totuși, în unele cazuri e nevoie de intervenția medicului. Iată când se impune acest lucru. Medicul Ioan Bulescu a explicat la Dicționar Medical care sunt aceste situații.

Insomniile ne pot da serioase bătăi de cap și, dacă nu le aflăm cauza, e foarte dificil să le găsim rezolvarea. Medicul spune că cel mai adesea, atunci când problema dispare, dispare și insomnia. Însă uneori e nevoie de intervenția medicului.

„Poate să fie o problemă de inducție a somnului, adică avem o problemă de a dormi, sau o insomnie în care nu putem să menținem somnul, ne trezim de mai multe ori pe noapte. Sau sunt forme mixte, în care adormim greu, ne trezim foarte devreme sau de mai multe ori pe noapte și nu mai putem să adormim după aceea” a explicat medicul Ioan Bulescu la „Dicționar Medical”.

El arată că insomnia acută poate fi tratată mai ușor, ori cu ceaiuri sau medicamente din plante care au rol calmant, ori cel mai adesea prin eliminarea problemei care a cauzat lipsa somnului într-o noapte.

„Vorbim de cele două forme (ale insomniei, n.r.), acută și cronică și probabil că este mai supărătoare forma cronică. Limita dintre ele se spune că ar fi undeva în jur de o lună. Insomnia acută este atunci când nu putem dormi o noapte, două nopți și după aceea ne revenim. Insomnia cronică este cea care durează luni sau chiar ani.

Ar rebui să ne adresăm la medic dacă avem o problemă de a menține somnul, sau de a induce somnul, pentru mai mult de 2-3 săptămâni. Dacă durează mai mult de 2-3 săptămâni, probabil ar trebui să ne adresăm medicului, că ceva nu e în regulă”, mai spune el.

Stresul, principala cauză a insomniei

Cauzele de insomnie sunt multiple, mai spune medicul. „Vorbim de insomnie primară și de insomnii care sunt asociate altor boli sau consumului de medicamente sau tot felul de alte substanțe.

Insomnia primară nu este asociată cu alte probleme. De obicei apare brusc, cauzată de stres - care este și principala cauză a insomniei, stresul acut - stresul determinat de alte probleme de sănătate, personale sau ale altcuiva. De obicei este insomnia acută, care se termină odată cu încetarea perioadei stresante”, mai explică el.

Când e nevoie de tratament medicamentos

De aici, mai spune medicul, există riscul apariției unui cerc vicios, care va duce, ăn final, la insomnia cronică.

„Insomnia este efectul stresului asupra creierului nostru și creierul nostru de fapt nu mai intră în starea de somn și este foarte agitat tot timpul.

Sunt o mulțime de plante, ceaiuri, pastile din plante care pot ajuta, dar există și tratament medicamentos.

Noi de obicei lăsăm tratamentul la sfârșit, pentru că de obicei sunt alte cauze, pe care încercăm să le descoperim.

Sigur, toate preparatele acestea care se găsesc pot să aibă efect. Acum nu știu cât ține de efectul placebo și cât ține de efectul substanței în sine, dar pot să aibă efect și atunci sunt foarte bune. Sunt plante care au tendința de a relaxa  și până la urmă asta este soluția în multe cazuri”, mai spune medicul.

„Dacă vorbim de tratament efectiv pentru insomnie, uneori e nevoie de așa ceva tocmai pentru a întrerupe un ciclu. Unii pacienți debutează cu insomnii de genul acesta acute, după care au tendința să le psihizeze foarte mult în sensul că se stresează că nu o să adoarmă, după aceea sunt obosiți, apoi din nou se stresează că nu o să adoarmă și apoi nu pot adormi de tr și este un cerc vicios. Asta predispune la anxietate și la stres, iar stresul îi face să nu doarmă și tot așa, e un cerc vicios și uneori e nevoie să-l întrerupem undeva. Adică e nevoie ca unii din colegii noștri, că sunt psihiatri sau neurologi, să întrerupă cu niște medicamente ciclul ăsta de anxietate și să poată dormi liniștiți”, explică medicul.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel