INML nu mai eliberează certificate de virginitate, în urma petiției #DeNetestat. Peste 40.000 de semnături într-o săptămână

Foto: #DeNetestat
Campania națională de eliminare a testelor de virginitate are primele efecte în România.

Practica testării virginității este o formă de discriminare de gen iar "virginitatea" nu este un termen medical sau științific, ci un concept social, cultural și religios care reflectă discriminarea de gen a femeilor.

Din data de 10 iunie a.c., Institutul de Medicină Legală Mina Minovici (INML) nu mai eliberează certificate de virginitate la cerere, indiferent de vârstă. Decizia a fost luată după ce societatea civilă a atras un semnal de alarmă asupra acestor teste încă practicate în România și considerate de Organizația Mondială a Sănătății o încălcare a drepturilor omului, printr-o campanie națională de eliminare legislativă a acestor certificări - campanie ce a atras, până la acest moment, peste 40.000 de semnături în urma petiției online demarate.

Totodată, mai mulți influenceri din România, printre care Dana Rogoz, Sore, Sânziana Negru, Atena Boca și Oana Trifu, s-au implicat în susținerea acestei campanii, militând pentru eliminarea testelor de virginitate.

O primă reușită: din iunie 2022, INML nu mai eliberează certificate de virginitate la cerere.

Campania continuă până când testele sunt eliminate din toate celelalte unități medicale din țară

Începând cu 10 iunie a.c., INML nu mai eliberează certificate de virginitate la cerere, indiferent de vârstă, potrivit unei note semnate de directorul INML, George Cristian Curcă.

Până de curând, unitățile de medicină legală din România eliberau certificate de virginitate pentru fete și femei, la cerere, deși Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Organizația Națiunilor Unite (ONU) au cerut, încă din 2018, interzicerea acestor teste, considerându-le o încălcare a drepturilor umane. Potrivit OMS, nu există dovezi științifice că metoda poate dovedi dacă o femeie ori o tânără a avut sau nu act sexual vaginal. Medical vorbind, inspecția himenului are o precizie mai mică de 10% în ceea ce privește determinarea virginității în cazul fetelor și femeilor examinate.

>> DC Medical, sondaj neașteptat. Ce spun românii despre interzicerea testelor de virginitate

Așadar, testul este practic inutil, iar procedura poate provoaca traume celor examinate. 

2. -imagine fara descriere- (inml-nu-mai-elibereaza-certificate-de-virginitate--in-urma-petitiei-prc-23denetestat--s-au-strans-peste-40-000-de-semnaturi-intr-o-saptamana_43721800.jpg)

Foto: #DeNetestat

 

În 2019, în România, testele de virginitate au reprezentat 2% din totalul examinărilor din cadrul unităților aflate în subordinea Institutului de Medicină Legală Mina Minovici (INML) – adică, aproximativ 1.000 de teste pe an. Acestea sunt realizate în diverse unități de medicină legală din țară, din toate județele. În prezent, există două tipuri de examene: cele care au legătură cu o anchetă penală și cele realizate la cerere, de către părinți – în special, de către tați.

Influencerii din România susțin #DeNetestat

 

Pe 6 iunie, rețeaua pentru Prevenirea și Combaterea Violenței Împotriva Femeilor (V.I.F.) a tras un semnal de alarmă asupra acestor testări medico-legale abuzive și traumatizante, la care pot fi supuse tinerele din România, lansând campania națională #DeNetestat, ce-și propune să elimine testele de virginitate din legislația autohtonă.

“Faptul că INML nu mai eliberează aceste certificate de virginitate la cerere este un prim pas către normalitate, ne dă speranță în tot acest demers. Mulțumim tuturor care s-au implicat în sprijinirea cauzei și au făcut posibilă această primă decizie. Ne propunem să demonstrăm că virginitatea este doar un concept social, cultural și religios, care reflectă discriminarea de gen a fetelor și femeilor. Acest test nu are vreo însemnătate medicală și poate cauza daune psihologice celor care îl susțin”, punctează Andrada Cilibiu, Coordonator PR și Comunicare al Centrului FILIA, organizație ce face parte din rețeaua VIF, susținătoare a campaniei #DeNetestat.

Campania a fost lansată cu ocazia desfășurării examenelor de bacalaureat din România, printr-o paralelă efectuată între examenul maturității (examenul de BAC) și examenul de verificare a virginității. Astfel, liceenii din România au aflat despre existența unei practici medicale rămase din vremuri apuse și, anume, examinarea virginității fetelor, supranumită și „examenul cu două degete”.

Mai mulți influenceri, cunoscuți opiniei publice din România, s-au implicat în susținerea campaniei #DeNetestat, atrăgând atenția comunității lor de următori online asupra existenței acestor certificate și militând pentru eliminarea lor. Printre influencerii care au susținut campania se numără: Dana Rogoz, Sore, Atena Boca, Oana Trifu, Noemi Meilman, Sînziana Sooper, Beatrice Olaru și Alma Cazacu, Ada Galeș, Andreea Retinschi și Silviu Faiăr.

Peste 40.000 de semnături colectate într-o săptămână

 

Subiectul campaniei naționale sociale #DeNetestat a fost lansat în dezbatere pe agenda publică și a fost urmat de o petiție online de eliminare a acestor examinări din legislația din România, adresată Ministerului Justiției, Ministerului Sănătății, dar și Institutului Național de Medicină Legală.

Peste 40.000 de semnături au fost colectate, până acum, în cadrul petiției online – desfășurate pe platforma organizației non-guvernamentale Campaniamea.Declic.ro, în doar o săptămână de la lansarea campaniei. Petiția este în continuare deschisă celor care doresc să se alăture acestei cauze, ea putând fi semnată AICI. Reprezentanții Rețelei VIF, semnatari ai campaniei, își propun să adune peste 50.000 de semnături, până la sfârșitul lunii iunie.

“Ne bucură enormă receptivitatea oamenilor la mesajul campaniei și numărul mare de semnături de susținere pe care l-am strâns într-un timp atât de mic. Suntem foarte mândri ca eforturile susținute ale Rețelei VIF și ale societății civile a determinat eliminarea testelor din INML, o prima schimbare în bine. Nu ne oprim însă aici, ci continuăm să spunem că virginitatea e #DeNetestat până când testele de virginitate vor fi eliminate complet din toate unitățile de medicină legală din țară” declară Roxana Niță, Director de Creație DDB România.

Campania #DeNetestat prezintă un film emoționant, în care protagonista este o adolescentă supusă la acest examen, chiar în preajma simulărilor pentru examenului de BAC. Tânăra povestește despre anxietatea cu care se confruntă, deseori, înaintea examenelor pe care urmează să le susțină.

 

Campania cuprinde acțiuni de comunicare desfășurate în mediul online (social-media) și în presă, o campanie de publicitate outdoor în București (led screen-uri în 21 de locații, unele amplasate în preajma liceelor și universităților), acțiuni de vizibilitate în cadrul târgurilor liceelor și universităților din Capitală, precum și PR stunt-uri în universități. Campania se derulează până la sfârșitul lunii iunie, se arată într-un comunicat de presă.

Testele de virginitate, "un act de violență". În ce constau acestea

 

Deși pare mai degrabă un capitol încheiat al perioadei comuniste, în care prejudecăţile şi teama de gura lumii împingeau mulţi părinţi să-şi ducă fetele la ginecolog, însă testul de virginitate este cerut frecvent şi acum.

"Am avut o astfel de solicitare, nu mai târziu de acum două săptămâni, în care o doamnă voia să vină cu verişoara pentru a verifica integritatea himenală. Există situaţii în care testarea virginităţii nu are specificitate şi sensibilitate. Pe parcursul vieţii, copilul sau femeia, există posibilitatea ca himenul să se rupă, există posibilitatea unor accidente în care integritatea himenală să se deterioreze, de asemenea şi defecte genetice în care himenul să nu existe. Procedura nu are nici sensibilitate şi nici specificitate", spune Cristi Radu, medic ginecolog, pentru Observator News.

Testele de virginitate constau într-o inspecție a himenului în scopul de a dezvălui istoricul activității sexuale a unei femei sau fete. OMS afirmă că nu există dovezi științifice că metoda poate dovedi dacă o femeie sau o fată a avut sau nu act sexual vaginal.

Această practică reprezintă un act de violență împotriva femeilor și o încălcare a drepturilor omului, cum ar fi dreptul de a fi protejat de discriminare pe criterii de sex, dreptul la viață, libertate și siguranță a persoanei, inclusiv integritatea fizică și drepturile copilului (când este efectuată la o fată sub 18 ani).

Solicităm Ministerului Justiției, Ministerului Sănătății și Institutului Național de Medicină Legală să inițieze urgent o modificare legislativă prin care testele de virginitate să nu mai fie efectuate în unitățile de medicină-legală. Solicităm eliminarea completă a acestor teste din lista serviciilor efectuate de unitățile medico-legale, atât efectuate la cerere, cât și cele dispuse de diverse autorități.

Testul de virginitate, drama României anului 2022. Ana Măiță: Mă sperie! DESTUL, suntem printre cele mai violate și abuzate femei din Europa

De ce este important ca testele de virginitate să fie scoase în afara legii?

 

Cu toate că OMS condamnă testarea virginității, în România, această practică nu a fost, încă, scoasă în afara legii în unitățile de medicină legală. Prin urmare, chiar și în anul 2022, încă există tinere care, sub presiunea impusă de părinți, sunt obligate să își demonstreze virginitatea printr-un astfel de examen medical.

Pe lângă faptul că această practică nu-și mai are locul într-o societate modernă care își propune să ofere indivizilor libertatea de a decide ce se întâmplă cu corpul lor și sexualitatea lor, examenul virginității este irelevant din punct de vedere medical.

Organizația Mondială a Sănătății condamnă cu fermitate această practică și o consideră o barbarie, întrucât ea nu poate demonstra virginitatea unei persoane și este, mai degrabă, o metodă de constrângere a femeilor, arată textul campaniei. 

Petiția poate fi semnată AICI

 

Ana Măiță, despre testele de virginitate în România anului 2022

 

În acest context, Ana Măiță, președintele Asociației "Mame pentru Mame", ne-a spus de ce testul de virginitate este încă legal în România anului 2022, cum poate o mama să-i ceară așa ceva fiicei sale și ce măsuri poate lua România în acest sens.

"Este un grav abuz asupra copilului și femeii faptul că în România anului 2022 mai poți, ca fetiță sau adolescentă, să fii dusă în mod legal de părinți sau aparținători la un test de virginitate - în fapt, o procedură pseudomedicală intruzivă, umilitoare și traumatizantă, care s-a dovedit că nu demonstrează nicidecum dacă ți-ai început sau nu viața sexuală!

Niciun medic legist nu ar trebui să mai accepte să perpetueze acest abuz în condițiile în care literatura medicală de specialitate s-a pronunțat definitiv despre lipsa de acuratețe și caracterul traumatizant, profund discriminatoriu al acestei proceduri.

Pe scurt, procedura trebuie eliminată din legislație urgent și după scoaterea ei din legalitate trebuie ca părinții care insistă să ceară pentru fiicele lor test de virginitate să primească în schimb o vizită de la Protecția Copilului. Iar medicii care sunt dispuși să livreze acest serviciu pseudomedical, să devină obiectul unei anchete din partea Colegiului Medicilor.

Destul că fetițele și adolescentele, precum și toate femeile din România, sunt printre cele mai violate și abuzate din Europa, ele mai sunt supuse și molestării instituționale de către părinți abuzivi și medici constrânși de această lege perpetuată din Evul Mediu.

Este incredibil că această lege mai există încă.

Corpul medical poate să ia măsuri acum, fără să mai stea după Parlament, pentru a opri abuzul: medicii legiști pot decide, în bloc, să invoce obiecții de conștiință și să refuze livrarea acestui serviciu pseudomedical. Asta ar opri cel mai rapid abuzul", ne-a declarat Ana Măiță, președintele Asociației "Mame pentru Mame".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel