Injecție contraceptivă, eficientă împotriva cancerului de col uterin

Un ingredient activ folosit în injecția contraceptivă s-a dovedit util în reducerea leziunilor precanceroase. Cercetătorii speră că va putea fi utilizat în reducerea cancerului de col uterin.

Un nou studiu apărut în The American Journal of Pathology raportează că acetatul de medroxyprogesteron (MPA), ingredientul activ în injecția contraceptivă comună Depo-Provera, a fost eficient în prevenirea dezvoltării cancerului de col uterin la șoareci cu leziuni precanceroase. De asemenea, medicamentul a scăzut leziunile precanceroase existente. Dacă se dovedește eficace din punct de vedere clinic, MPA poate fi un avantaj pentru femeile care nu au acces la vaccinurile împotriva papilomavirusului uman (HPV).

"Deși vaccinurile HPV sunt disponibile încă din 2006, incidența leziunilor precanceroase (neoplazie intraepitelială cervicală sau CIN) și a cancerului de col uterin datorat HPV nu a scăzut substanțial. Costul ridicat și lipsa unui program global de vaccinare au limitat utilizarea acestor vaccinuri. Un mijloc neinvaziv, eficient pentru a trata CIN este necesar urgent", a explicat investigatorul principal Sang-Hyuk Chung, doctor la Centrul pentru Receptorii Nucleari și Semnalizarea Celulară, Departamentul de Biologie și Biochimie la Universitatea din Houston, Houston, TX, SUA.

Leziuni precanceroase (CIN) și cancer de col uterin 

Similar cu evoluția cancerului de col uterin la femei, boala neoplastică a colului uterin se dezvoltă prin mai multe etape, începând de la CIN și culminând cu cancer invaziv.

Anterior, eforturile de a dezvolta un tratament non-invaziv pentru CIN au fost limitate. Dr. Chung și cercetătorii de la Universitatea din Houston au arătat anterior că MPA regresează cancerul de col uterin într-un model de șoarece care exprimă genele HPV responsabile pentru cancer. În acest studiu, ei au tratat șoareci purtători de CIN cu MPA.

Cercetătorii au descoperit că cancerul de col uterin nu s-a dezvoltat la șoarecii care au primit MPA. Mai mult, CIN a lipsit la majoritatea șoarecilor tratați cu MPA, ceea ce indică faptul că MPA poate fi „chimioprotector”, nu numai că împiedică CIN să progreseze până la cancer invaziv, dar promovează și regresia acestuia.

Studiul a stabilit că MPA a inhibat proliferarea celulară și a promovat apoptoza (moartea celulelor) în leziunile CIN. În plus, efectul preventiv al MPA a fost absent la șoarecii transgenici HPV în care expresia receptorului de progesteron (PR) a fost prevenită genetic. Aceste rezultate sugerează că MPA este eficient pentru tratarea leziunilor CIN pozitive PR. Positivitatea PR poate fi un biomarker util pentru selectarea pacienților care pot beneficia de MPA în studiile clinice viitoare.

„Suntem optimiști, deoarece modelul de șoarece pe care l-am folosit în acest studiu a fost validat și a relevat mecanisme importante ale cancerului de col uterin”, a declarat dr. Chung. "Suspensiile injectabile MPA sunt ieftine și stabile la temperatura camerei; prin urmare, nu este nevoie de depozitare specială, iar asta facilitează distribuirea ușoară. Este deja utilizat ca Depo-Provera contraceptiv auto-injectabil, și astfel traducerea în utilizare clinică ar fi mai rapidă, MPA ar fi un agent chimioprevențional eficient pentru cancerul de col uterin, în special la femeile care nu au acces la vaccinurile HPV. Cu toate acestea, ar trebui să reținem că mai multe studii au arătat că MPA crește riscul de cancer de sân."

Cancerul de col uterin este al treilea cancer cel mai frecvent și al treilea cel mai mortal la femeile din întreaga lume. HPV este considerat un factor major în dezvoltarea leziunilor precanceroase cervicale și a cancerului. Deși vaccinurile contra HPV sunt eficiente pentru prevenirea infecțiilor cu HPV, este posibil să nu fie ușor disponibile pentru femeile din țările în curs de dezvoltare și pentru persoanele cu statut socio-economic scăzut în țările dezvoltate. Îndepărtarea chirurgicală a unui CIN poate fi benefică din punct de vedere clinic, dar are efecte adverse, inclusiv scurtarea colului uterin și creșterea riscului de complicații în viitoarele sarcini - rezultate nedorite la femeile în vârstă la vârstă. CIN are un impact negativ asupra sănătății psihologice și psihosociale a femeilor la niveluri similare cu cele cauzate de cancerul de col uterin, subliniind semnificația acestei constatări.

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel