Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Inimă. „Suntem o specie care trăiește în perechi. 97% din mamifere nu se împerechează ca să-și crească copiii. Oamenii o fac. (...) suntem construiți să iubim", spunea Helen Fisher, un cunoscut antropolog din SUA, supranumit datorită cercetărilor sale „antropologul iubirii", într-o prelegere TED din iunie 2016.
Tema discursului a fost despre efectele pe care le-a produs tehnologia asupra modului în care oamenii se cunosc, se îndrăgostesc și iubesc.
Cercetările sale i-au arătat lui Helen că e posibil ca oamenii să rămână îndrăgostiți mult timp. „Fără îndoială, tehnologia schimbă modul în care curtăm: prin email, SMS-uri, emoji pentru exprimarea emoțiilor, dând „like" unei fotografii, self-iuri ... Avem noi reguli și tabuuri în a curta. Însă, știți - schimbă asta iubirea în mod dramatic? Nici chiar site-urile pentru dating nu schimbă iubirea", afirma antropologul.
De mai bine de zece ani este și consultant științific șef la match.com, pe care nu-l vede, ca toată lumea, drept un sute de dating, ci un site care își permite să te prezinți.
„Nu va schimba nici pe cine alegeți să iubiți. Studiez biologia personalității și am ajuns să cred că am dezvoltat patru stiluri de gândire și de comportament, legate de nivelul de dopamină, serotonină, testosteron și estrogen. Am pus la punct un chestionar direct din știința creierului pentru a măsura gradul în care vă exprimați trăsăturile - constelația de trăsături - legate de aceste patru sisteme cerebrale. Apoi pun chestionarul pe diferite site-uri de dating din 40 de țări. Mai mult de patrusprezece milioane de oameni au completat chestionarul și pot să văd cine e atras de cine", explică Helen, potrivit ted.com.
Antropologul american afirmă că oamenii care au fost foarte expresivi în sistemul dopaminei tind să fie curioși, creativi, spontani, energetici.
Cei care sunt foarte expresivi în sistemul serotoninei tind să fie tradiționali, convenționali, urmează regulile, respectă autoritatea, tind să fie religioși — religia e sistemul sorotoninei.
Persoanele foarte expresivi în sistemul testosteronului sunt analitice, logice, directe, ferme și caută opusul: preferă persoanele cu nivel crescut de estrogen, cu aptitudini oratorice și sociale foarte bune, extrem de intuitive, foarte protective și emoțional expresive.
Concluzia lui Helen: „Avem tipare naturale de alegere a perechii. Tehnologia modernă nu va schimba pe cine vom alege să iubim".
Într-un studiu făcut, intitulat „Necăsătoriți în America", cu peste 30.000 de participanți, Helen a observat repetarea unor tipare identice:
„Într-o epocă în care avem prea multe opțiuni, ne temem foarte puțin de sarcină și boli și nu ne e rușine să facem sex înainte de căsătorie, cred că oamenii iubesc fără să se grăbească. De fapt, ceea ce se întâmplă e că suntem martorii unei expansiuni reale a etapei ante-mariaj înainte de a pune verigheta pe deget. Pe vremuri mariajul era începutul unei relații, acum e finalul. Creierul uman e mereu învingător, și, într-adevăr, astăzi în SUA, 86% din americani se vor căsători până la vârsta de 49 de ani. Chiar și în alte culturi din lume în care nu se căsătoresc atât de des, în cele din urmă se așează la casa lor cu un partener de durată".
Potrivit lui Helen, cea mai mare schimbare în idila modernă și în familie nu este tehnologia, ci numărul în creștere al femeilor care muncesc în lume.
„Timp de milioane de ani, strămoșii noștri au trăit în grupuri de vânători-culegători. (...) Acum 10.000 de ani, mediul s-a schimbat, am început să întemeiem căminul la fermă, iar bărbații și femeile au devenit obligați să se căsătorească cu persoana potrivită, din mediul potrivit, religia potrivită, neamul potrivit și legăturile sociale și politice potrivite. Slujba bărbaților a devenit mai importantă: trebuiau să mute pietrele, să taie copacii, să are pământul. (...) Odată cu asta, vedem o creștere a unei mulțimi de credințe: cea a virginității și mariajului, a căsătoriilor aranjate - a celor aranjate cu strictețe - credința că bărbatul e capul familiei, că locul femeii e în casă și, cel mai important, respectă bărbatul și „până ce moartea ne va despărți". Toate astea nu mai sunt", povestește antropologul american.
Helen își încheie prelegerea cu următoarea idee: „iubirea și atașamentul vor învinge, tehnologia nu poate schimba asta. Voi concluziona spunându-vă că înțelegerea relațiilor interumane trebuie să ia în considerare unul dintre cei mai puternici determinați ai comportamentului uman: nevoia inepuizabilă, adaptabilă și primordială a omului de a iubi".
Întregul discurs al antropologului Helen Fisher, mai jos. Sursa: AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...