Inhibitorii SGLT2 reduc riscul de diabet zaharat de tip 2 la pacienții cu insuficiență cardiacă

diabet - FOTO: Freepik@azari59alireza
Acest medicament poate reduce riscul de diabet. Are și alte indicații terapeutice.

Cercetările recente subliniază beneficiile inhibitorilor de cotransportor sodiu-glucoză de tip 2 (SGLT2) pentru pacienții cu insuficiență cardiacă, gestionând nu doar rezultatele legate de insuficiența cardiacă, ci și reducând riscul de diabet zaharat de tip 2.

Un nou studiu condus de Alex E. Henney, MBChB, de la Liverpool University Hospitals NHS Foundation Trust și colegii săi, prezintă rezultate promițătoare privind rolul inhibitorilor SGLT2 într-o populație care este în mod tradițional expusă riscurilor ridicate pentru ambele afecțiuni.

Studiile recente arată că inhibitorii SGLT2 sunt foarte eficienți pentru pacienții cu insuficiență cardiacă. Aceste medicamente nu doar că ajută la gestionarea insuficienței cardiace, dar reduc și riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip 2.

Vezi și: Helicobacter pylori, bacteria care îți distruge stomacul și produce ulcer și cancer gastric. Dr. Bogdan Marțian: E martor al suferinței

Metodologia studiului

Studiul a folosit o analiză retrospectivă a cohortelor, utilizând date din TriNetX, concentrându-se pe pacienții cu insuficiență cardiacă care nu aveau diabet la începutul studiului.

Cercetătorii au comparat rezultatele pentru cei prescriși cu inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (ACEI) sau blocanți ai receptorilor angiotensinei II (ARB), cu sau fără inhibitori SGLT2. După potrivirea pacienților folosind scorurile de propensitate, fiecare grup de tratament a inclus 39.168 de persoane, oferind o comparație solidă între terapia combinată și ACEI/ARB singuri, potrivit Medscape.

Rezultatele studiului

Rezultatele au relevat mai multe beneficii semnificative asociate cu inhibitorii SGLT2:

Reducerea incidenței diabetului zaharat tip2: Raportul de risc pentru dezvoltarea diabetului zaharat de tip 2 în rândul pacienților care iau inhibitori SGLT2 a fost de 0,58 (95% CI, 0,50-0,67), indicând o reducere notabilă comparativ cu cei care primesc doar ACEI/ARB.

Scăderea mortalității și a evenimentelor adverse: Pacienții care folosesc inhibitori SGLT2 au avut, de asemenea, rate mai mici de mortalitate din orice cauză (raport de risc, 0,56; 95% CI, 0,54-0,59), edem pulmonar acut (0,75; 95% CI, 0,65-0,87) și spitalizare (0,71; 95% CI, 0,69-0,73).

Analiza subgrupurilor: Pentru pacienții cu prediabet, inhibitorii SGLT2 combinați cu terapia ACEI/ARB au redus semnificativ incidența DZ2 (0,60; 95% CI, 0,43-0,84), precum și mortalitatea din orice cauză (0,55; 95% CI, 0,46-0,65) și spitalizarea (0,77; 95% CI, 0,71-0,85).

Totuși, efectul asupra edemului pulmonar acut nu a fost semnificativ (1,26; 95% CI, 0,83-1,91).

Studiul a comparat, de asemenea, eficacitatea diferitelor inhibitori SGLT2. Dapagliflozina s-a dovedit a fi mai eficientă în reducerea riscului de diabet zaharat de tip 2, cu un raport de risc de 0,46 (95% CI, 0,36-0,58), comparativ cu empagliflozina, care a avut un raport de risc de 0,66 (95% CI, 0,55-0,80).

Vezi și: Terapia cu radionuclizi, abordare în lupta împotriva cancerului. Dr. Mirela Gherghe: Sunt terapii țintite

Inhibitorii SGLT2 reduc riscul de diabet zaharat de tip 2 la pacienții cu insuficiență cardiacă - FOTO: Freepik@amon_photography

Implicații clinice

Aceste rezultate subliniază potențialul inhibitorilor SGLT2 nu doar de a gestiona insuficiența cardiacă, dar și de a preveni apariția diabetului zaharat de tip 2. Autorii sugerează că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a evalua impactul pe termen lung al inhibitorilor SGLT2 asupra rezultatelor clinice și pentru a explora mecanismele subiacente ale prevenției diabetului zaharat de tip 2.

În plus, o evaluare economică a sănătății ar putea oferi perspective asupra cost-efectivității integrării inhibitorilor SGLT2 în practica clinică mai largă.

Vezi și: DdrC, proteina care repară ADN-ul și previne cancerul. Detectează daunele celulare și se fixează pe zonele afectate

Limitările studiului

Studiul recunoaște mai multe limitări, și anume:

Calitatea datelor: Cercetarea se bazează pe date din lumea reală, care pot include informații lipsă sau inexactități din dosarele de sănătate electronice.

Variabilitatea medicației: Studiul nu a putut ține cont de schimbările în alte medicamente pentru scăderea glicemiei sau de diferite agenți din clasa inhibitorilor SGLT2 pe parcursul perioadei de urmărire.

Cercetarea oferă dovezi convingătoare că inhibitorii SGLT2 pot reduce semnificativ riscul de diabet zaharat de tip 2 la pacienții cu insuficiență cardiacă, împreună cu scăderea ratelor de mortalitate și spitalizare.

Pe măsură ce comunitatea medicală caută să rafineze strategiile de tratament, aceste descoperiri contribuie cu informații valoroase privind beneficiile multifacetate ale inhibitorilor SGLT2 pentru populațiile expuse riscurilor ridicate.

Studiul a fost publicat în Nature - Diabetes, Obesity and Metabolism.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel