Ingredientul cu care să-ți începi fiecare zi. Dr. Ene: Chiar și pe stomacul gol, dacă nu avem gastrită
16 iun 2022, 18:16

ingredientul - FOTO Pexels @Ash
Pofta de dulce, dependența de care se poate scăpa. Dr. Laura Ene a vorbit despre regulile unui stil de viață sănătos, care ne pot ”vindeca” de dependența de zahăr.

Un stil de viață sănătos înseamnă și respectarea unor reguli, iar despre cele mai importante a vorbit dr. Laura Ene, medic primar diabet și boli metabolice, în emisiunea ”Neatza cu Răzvan și Dani” de la Antena 1.

”Când vine vorba de stil de viață sănătos, prima regulă, cea de bază ar fi organizarea meselor. Țin foarte mult ca masa principală a zilei să fie în timpul zilei, pentru că majoritatea celor care țin dietă sau au grijă de silueta lor nu mănâncă în general în timpul zilei, se înfometează și seara când ajung acasă ajung să mănânce foarte mult, în exces, și în general alimente care nu neapărat sunt cele mai sănătoase pentru organism”, a explicat dr. Laura Ene.

De altfel, susține specialistul, niciodată nu vom putea câștiga bătălia cu foamea și cu oboseala, la pachet, așa cum se întâmplă de foarte multe ori, când ajungem seara, flămânzi și obosiți.

”Asta înseamnă că este nevoie să dăm combustibil de calitate corpului nostru, care până la urmă funcționează ca o mașinărie”, a mai spus medicul, printr-o comparație foarte plastică, dar realistă între corpul uman și o mașină. ”Are nevoie de benzină de calitate, în rezervor, ca să poată ajunge la destinație. Este total pe dos să pornești cu rezervorul gol și să ajungi acasă să pui mașina în garaj și să-i umpli rezervorul, până a doua zi dimineață, când te vei trezi cu toată benzină pe sub capotă, că așa se produce și îngrășarea și dezechilibrele, că nu vorbim doar de îngrășare și de estetic.

Vorbim de ficatul gras, de diabet, de toate bolile cardiovasculare, care până la urmă se hrănesc din grăsimea de pe abdomen”, a mai spus medicul.

Cum trebuie să ne începem ziua

La trezire, medicul recomandă să bem un pahar cu apă, abia apoi cafeaua.

”Un pahar mare cu apă este bine venit, căci după 6, 7 sau 8 ore de somn, cum ar fi normal, corpul nostru se deshidratează, o cafea pentru iubitorii de cafea, pentru că poate să accelereze puțin metabolismul și chiar ne dă un boost de energie. Chiar și pe stomacul gol, dacă nu avem gastrită sau alte probleme, apoi un mic dejun, un sandwish, iaurt cu cereale, câteva fructe de sezon”, a mai spus medicul.

Cât privesc suplimentele, dr. Laura Ene susține că acestea nu sunt necesare în cazul unei diete de 1.500-1.600 de calorii, ce vine la ”pachet” și cu activitate fizică.

De altfel, potrivit medicului, această dietă înseamnă ”150 de grame de pâine pe zi, dacă mâncăm două fructe, două porții de lactate, o porție de carne și două porții de cereale integrale sau cartofi/orez/paste. Să nu uităm de grăsimile de calitate, o lingură, două de ulei sau un căuș de nuci/alune/migdale. Și să nu uităm de fructe și legume, la fiecare masă principală, căci de aici vin vitaminele și mineralele.”

Apă plată sau minerală, care este mai bună? Medic: Important e să beți

Câtă apă este necesară pentru o hidratare bună

”Dacă faci foarte mult efort fizic, ai nevoie să recuperezi. Dacă transpiri foarte mult, dacă este cald, ai febră, faci sport, este nevoie să bei multă apă, dar într-adevăr apa aceea trebuie adusă înapoi în corp, dar împreună cu electroliți. Recomandarea de consum de apă este de minimum 25 ml pentru fiecare kilogram corp.

În momentul în care este cald se poate ajunge chiar la 30-35 ml/kilogram corp”, a mai spus medicul, reamintind de băuturile care nu doar că deshidratează, cum sunt cafeaua sau alcoolul, dar și fac un mare rău florei intestinale, cum este cazul băuturilor carbogazoase.

”La fiecare cană de cafea este bine să avem un pahar cu apă, la fel cum la fiecare pahar de vin, două pahare cu apă ne asigură hidratarea optimă”, a mai spus medicul.

Băuturile carbogazoase, efecte nocive asupra ficatului. Dr. Ene: La fel cum o face alcoolul

Zahărul, ca un drog. Cât durează sevrajul

”Avem nevoie să luăm, ca și comunitate medicală și nutrițională, o poziție în fața avalanșei de alimente total nesănătoase și total nenutritive, cu care copiii noștri, din păcate, cresc.

Ei nu mai știu gustul apei simple sau al prăjiturilor făcute în casă, a alimentelor gătite în casă, preferă întotdeauna unui șnițel niște crispy, probabil că este treaba noastră să îi educăm și să le oferim mâncare mai de calitate cu care să se obișnuiască la gust”, a mai spus medicul.

De asemenea, specialistul afirmă că pofta de zahăr este una pe care o susținem cu mult succes, ”zahărul este ca un drog, funcționează în corpul nostru exact ca un drog.

Cu cât mănânci mai mult, cu atât vrei mai mult, este adictiv și nu poți să scapi de el decât printr-un sevraj.

În general, toți pacienții mei care vor să scape de pofta de dulce trebuie să își asume un sevraj de aproximativ două săptămâni până când corpul lor să se curețe efectiv de această senzație de dulce”, a mai spus medicul, subliniind că papilele gustative trebuie să recepționeze în mod corect o cantitate moderată de dulce ca fiind potrivit.   

Concluzia

Ne putem face pofta de câte un dulce, însă fără să exagerăm, dar mai ales să nu considerăm asta ca fiind o recompensă.

”Nu am o problemă pe perioada verii să mănânc o înghețată, o cupă de cireșe, o porție de ciocolată, însă nu exagerez, pentru că intru în bucla de recompensă și de feedback pozitiv de întărire a poftei de dulce și nu mai scap”, a concluzionat specialistul în boli metabolice și diabet.

Vezi și: Omega 3 și importanța dietei cu pește. Dr. Ene: Scade riscul de scleroză multiplă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?