Inflamații produse de infecții bacteriene: reacție surprinzătoare a creierului

Creier
Inflamațiile produse de o infecție bacteriană în orice parte a corpului produc o reacție neașteptată a creierului, pe care cercetătorii au analizat-o.

Un studiu regizat de Isabel Fariñas și publicat în revista Cell Stem Cell arată că inflamația produsă de o infecție bacteriană alertează celulele stem ale creierului și pregătește activarea acestora pentru producerea de noi neuroni. Studiul reprezintă un nou progres în domeniul medicinei regenerative.
Țesuturile sunt reînnoite în mod constant de către celulele stem, care generează noi celule specializate pentru a le înlocui pe cele care se pierd prin uzură. Aceste celule stem sunt localizate în locații foarte specifice din țesuturi, cunoscute sub numele de microambiente sau nișe, în care celulele stem interacționează cu alte tipuri de celule.
Noile descoperiri indică faptul că celulele stem ale creierului răspund, de asemenea, la modificările care apar în afara creierului. 
Acest studiu, efectuat la șoareci, a arătat că inflamația produsă de o infecție bacteriană în orice parte a corpului este capabilă să activeze, temporar, celulele stem ale creierului și să le pregătească pentru acțiune. Când inflamația dispare, aceste celule revin la starea lor de repaus. „Lucrarea ne permite să înțelegem mai bine relațiile dintre celulele stem și mediul sistemic, adică restul organismului, deoarece cunoștințele despre acest subiect sunt foarte limitate. Suntem obișnuiți cu celulele stem care răspund la cel mai apropiat micro-mediu, dar încep să apară dovezi care să arate că pot răspunde la ceea ce se întâmplă în orice parte a corpului, datorită moleculelor care sunt distribuite prin sistemul circulator”, spune Fariñas.
Munca echipei de cercetare contribuie cu noi date la studiul și avansarea medicinei regenerative, un domeniu care caută soluții terapeutice bazate pe celule stem pentru procese degenerative precum Alzheimer sau Parkinson în care se detectează de obicei neuroinflamarea.
„Am fost întotdeauna mai preocupați de inflamația cronică care este asociată cu multe boli și este foarte negativă pentru organele noastre, dar este un mecanism de apărare împotriva deteriorării sau infecției”, explică José Manuel Morante, codirector al lucrării. „Din acest motiv, este important să aflăm rolul inflamației în reglarea celulelor stem”, concluzionează el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel