Inflamația cronică, care sunt factorii de risc și ce rol joacă în anumite boli

Salon de spital    FOTO: pexels.com
Cercetători internaționali recomandă diagnosticul precoce, prevenirea și tratamentul inflamațiilor cronice severe pentru a reduce riscul de boli cronice și decesele.

Inflamația cronică, boli. Afecțiunile legate de inflamație constituie cauza a 50% din toate decesele în lume, susține un grup de experți internaționali. Dintre aceștia fac parte și oameni de știință de la Institutele Naționale de Sănătate (SUA), Universitatea Stanford, Harvard Medical School, Centrul Medical al Universității Columbia și University College London.

De aceea, cercetători din 22 de instituții și universități de pe glob recomandă diagnosticul precoce, prevenirea și tratamentul inflamațiilor cronice severe pentru a reduce riscul de boli cronice și de moarte. E știut că inflamația reprezintă răspunsul natural al organismului care ajută la combaterea bolilor și a infecțiilor. Însă, când inflamația este cronică, crește riscul de a dezvolta boli potențial mortale.

Oamenii de știință vorbesc, într-un articol publicat în revista Nature Medicine, despre modul în care inflamația persistentă și severă în organism afectează bolile de inimă, cancerul, diabetul, bolile de rinichi, boala ficatului gras non-alcoolic, tulburările autoimune și neurodegenerative. Aceștia subliniază că medicii ar fi bine "să se concentreze pe identificarea modalităților de diagnostic mai bun și de a trata inflamațiile cronice severe", conform sciencedaily.

Inflamația cronică, boli. Corp și minte

Autorul principal al studiului, George Slavich, director al Laboratorului UCLA pentru Evaluarea Stresului și Cercetării, consideră important ca oamenii să conștientizeze factorii de risc pentru inflamația cronică. Acești factori includ obezitatea, inactivitatea fizică, izolarea socială, stresul cronic și somnul inadecvat sau slab, dar și stilul de viață, mediu și alți factori sociali. "Dacă îi facem pe oameni conștienți de acești factori de risc, speranța noastră este ca indivizii să reducă factorii care li se aplică", apreciază Slavich.

În opinia sa, cercetarea ar trebui să se concentreze pe identificarea de noi biomarkeri sau substanțe din organism care să le permită medicilor să analizeze și să diagnostice și să trateze mai bine inflamațiile cronice severe. Momentan, câțiva biomarkeri sunt cunoscuți pentru a indica inflamația cum ar fi nivelurile ridicate de proteine C-reactive, o proteină care se găsește în plasma sanguină. "Este important să recunoaștem că inflamația contribuie nu doar la problemele de sănătate fizică, ci și la problemele de sănătate mintală, cum ar fi tulburările de anxietate, depresia, PTSD, schizofrenia, auto-vătămarea și sinuciderea", a adpugat acesta.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel