Infecțiile și depresia: legătura ciudată dintre ele

Depresia poate avea cauză hormonală
Un nou studiu a stabilit o legătură între infecții sau boli autoimune și depresie. Deocamdată sunt trei teorii posibile, cercetătorii încă nu sunt convinși care este cea reală.

Depresia, tulburarea bipolară și alte probleme de sănătate mintală apar atunci când ceva nu merge bine cu funcția creierului. Ce cauzează această defecțiune este o întrebare deschisă. La unii oameni, o infecție gravă sau o boală autoimună ar putea fi declanșatorul.

Un raport publicat online în JAMA Psychiatry explorează această ipoteză. Cercetătorii au apelat la baze de date complete daneze care includ toți danezii născuți în țară, fiecare identificat printr-un număr unic de înregistrare. Una dintre bazele de date stochează informații legate de sănătate, inclusiv înregistrări ale spitalizărilor. Dintre danezii născuți între 1945 și 1995, aproape 92.000 au avut o tulburare de dispoziție. Dintre aceștia, 36.000 au suferit o infecție severă sau au dezvoltat o boală autoimună (cum ar fi diabetul de tip 1, boala celiacă, lupus și altele asemenea) la un moment dat, înainte de a fi diagnosticați cu tulburarea dispoziției.

Infecții multiple, risc mai mare de tulburări de dispoziție

Persoanele care au fost tratate pentru o infecție severă au fost cu 62% mai predispuse să fi dezvoltat o tulburare de dispoziție decât cele care nu au avut niciodată. O boală autoimună a crescut riscul cu 45%. Infecțiile multiple sau combinația de infecții severe și o boală autoimună au sporit și mai mult riscul de a dezvolta depresie, tulburare bipolară sau altă tulburare a dispoziției.

Cercetătorii au estimat că, în populația daneză, infecțiile severe și bolile autoimune reprezintă 12% din tulburările de dispoziție.

„O legătură între infecție și depresie și tulburările de dispoziție este fascinantă”, spune dr. Michael C. Miller, profesor asistent de psihiatrie la Harvard Medical School și membru al comitetului editorial al JAMA Psychiatry. „Dar este important să rețineți că atât infecțiile, cât și tulburările de dispoziție sunt foarte frecvente, ceea ce face dificilă eliminarea a ceea ce le cauzează pe fiecare dintre ele”.

El menționează trei explicații posibile pentru rezultate:

-  Infecția severă și bolile autoimune pot provoca tulburări ale dispoziției.

- Tulburările de dispoziție pot crea susceptibilitate la infecții sau boli autoimune.

- Tulburările de dispoziție, infecția severă și tulburările autoimune pot avea factori declanșatori comuni.

Care este conexiunea

Studiul danez nu este primul care explorează legăturile dintre infecții sau boli autoimune și depresie. Multe dintre dovezi susțin o conexiune.

Depresia nu este singura problemă de sănătate mintală care poate fi legată de infecții și afecțiuni autoimune. Scriind anul trecut în blogul Harvard Health, Dr. Jeff Szymanski a descris cum unii copii care au făcut o infecție cu streptococ în gât dezvoltă brusc o tulburare obsesiv-compulsivă. Este o manifestare a sindromului neuropsihiatric de debut acut la copii. Tratamentul rapid cu antibiotice poate rezolva problema.

Cum ar putea duce o infecție sau o tulburare autoimună la o stare de spirit sau alte tulburări de sănătate mintală? Infecția provoacă inflamații localizate și la nivelul întregului corp. Inflamația generează substanțe numite citokine, care s-au dovedit a schimba modul în care comunică celulele creierului. În bolile autoimune, sistemul de apărare al corpului atacă țesuturile sănătoase, mai degrabă decât să „amenințe” invadatorii. Este posibil ca, în unele cazuri, reacția imună sălbatică să poată viza celulele creierului și alte celule nervoase din tot corpul.

Legătura dintre infecție, boli autoimune, inflamații și tulburări de dispoziție i-a determinat pe unii cercetători să se întrebe „Putem vaccina împotriva depresiei?” Răspunsul scurt, cel puțin deocamdată, este „nu”.

Dar există lucruri pe care le poți face. „Viața sănătoasă are tot felul de beneficii”, spune dr. Miller. „Vă poate ajuta să luptați împotriva infecțiilor, să reduceți inflamația, să ușurați stresul și să vă faceți să vă simțiți mai bine zi de zi, toate acestea acționând împotriva dezvoltării unei tulburări de dispoziție. ”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel