Infecția cu Campylobacter: cauze, simptome, tratament. Atenție la lapte și carnea crudă. Dorobăț: Se ajunge la ATI

infectia cu campylobacter. FOTO: Freepik @k_e_n
EXCLUSIV
Infecția cu Campylobacter poate provoca afecțiuni digestive, iar în unele cazuri este necesară chiar internarea la Terapie Intensivă.

Campylobacter este o bacterie comună care poate provoca o serie de afecțiuni digestive, fiind de altfel una dintre cauzele principale ale gastroenteritei.

”Campylobacterul este o bacterie care, de regulă, dă infecții pe organismul imunodeprimat. Adică este vorba, în special, de persoane care au o capacitate scăzută de apărare a organismului, pentru că poate exista colonizare cu Campylobacter la nivel nivel intestinal și care din punct de vedere patologic nu dă niciun fel de simptom”, a explicat, în exclusivitate pentru DC Medical, prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist.

Infecția cu Campylobacter, transmitere și simptome

Transmiterea Campylobacter se poate realiza prin intermediul alimentelor contaminate, prin contact direct cu fecalele unei persoane infectate sau prin contactul cu anumite surse din mediul înconjurător.

Carnea de pasăre crudă, laptele sau produsele lactate crude și apa contaminată sunt sursa principală de Campylobacter.

Contaminarea produselor alimentare poate avea loc și în procesul de prelucrare sau manipulare, arată Cleveland Clinic.

2. -imagine fara descriere- (raw-chicken-fillet-with-garlic-pepper-rosemary-wooden-chopping-board_93168800.jpg)

Pui crud. FOTO: Freepik @jcomp

În ceea ce privește simptomatologia infecției cu Campylobacter, aceasta include:

- diaree

- febră

- senzație de greață.

Potrivit medicului, infecția apare la ”organismele care sunt tarate și care pot dezvolta diverse simptome, în special dacă ne gândim la fenomene digestive, dar acestea apar până la o săptămână după ce persoana respectivă a consumat un aliment care determină această infecție și apar astfel de simptome”, a declarat medicul infecționist.

Totodată, dr. Carmen Dorobăț a subliniat că simptomele nu apar la toate categoriile de persoane, ci în mod deosebit la cele care au imunodepresie.

”Avem experiență la pacienții cu SIDA, care pot dezvolta astfel de infecții cu Campylobacter, aici, din cauza manifestărilor digestive se poate merge până la dezechilibre hidroelectrolitice și manifestări grave care să necesite chiar internare în Terapie Intensivă.

Dar repet, nu la organisme care nu au nicio problemă de sănătate. Aici infecția poate să treacă fără să determine chiar niciun fel de simptom care să facă pacientul să simtă ceva în neregulă, poate să fie chiar asimptomatică”, a mai spus medicul.

Vezi și: Cancerul bronhopulmonar: tratamentul care a prelungit viața pacienților. Galeș: Pacienți în stadiul 3, inoperabili, s-au vindecat doar medicamentos. E impresionant. Supraviețuire fără chimioterapie

Infecția cu Campylobacter, diagnostic și tratament

De asemenea, medicul a precizat că la modul general, ”tot ce poate însemna aliment infectat, atunci poate determina o astfel de simptomatologie digestivă. Și se poate să fie determinată de Campylobacter și să nu poată fi pusă în evidență.

Ca urmare, ori de câte ori, în special dacă ne gândim la ceea ce privește carnea crudă, pentru Campylobacter putem să întrebăm pacientul dacă a mâncat carne nepreparată din punct de vedere termic în ultima săptămână, pentru că în rest există toxiinfecții alimentare care sunt determinate de diverși agenți infecțioși și aceștia nu se pot pune în evidență.

Pe de o parte pentru că boala digestivă este determinată numai de toxină, care nu se poate evidenția, iar pe de altă parte, pentru că prin analiză  chimică în aliment se poate determina un anumit agent infecțios, dar nu întotdeauna, stând de vorbă cu pacientul, ne putem da seama care anume aliment poate fi incriminat”, a mai spus medicul infecționist.

În ceea ce privește diagnosticarea infecției cu Campylobacter, dar și în cazul altor infecții de natură digestivă, ”întotdeauna trebuie să  luăm coprocultură pacientului respectiv.

Dacă este vorba să vedem, la un pacient cu imunodepresie, care nu mai este în faza acută, și care a avut manifestări digestive și nu știm despre ce este vorba, la astfel de pacienți se pot recolta reacții serologice care să evidențieze trecerea printr-o boală cu punerea în evidență a anticorpilor specifici față de agentul infecțios respectiv”, a mai spus infecționistul.

Majoritatea infecțiilor cu Campylobacter au o evoluție relativ ușoară și trec de la sine, prin menținerea unei hidratări optime, având în vedere simptomatologia.

Dacă însă simptomele își mențin intensitatea și după primele trei de evoluție a bolii, este posibil să fie necesară administrarea unui tratament cu antibiotic.

Infecția cu Campylobacter, riscuri asociate

Una dintre cele mai severe complicații ale infecției cu Campylobacter este boala Gaullain-Barre, o boală autoimună care poate afecta sistemul nervos și poate provoca paralizie temporară sau chiar permanentă, potrivit OMS.

De altfel, unele studii au arătat că femeile însărcinate care suferă de infecții cu Campylobacter prezintă un risc crescut de naștere ănainte de termen sau chiar de avort spontan, arată National Library of Medicine.

Vezi și: Care sunt greșelile care ne îngrașă în post. Laura Ene: Este cel mai rău tip de grăsime

Infecția cu Campylobacter, prevenție

Potrivit medicului, întotdeauna ca măsuri de prevenție trebuie să punem pe primul plan igiena alimentației.

”Este important să ținem seama de măsurile de igienă a alimentației. Este foarte important ca în perioada postului, când se consumă conserve - zacuscă sau pește, să știm bine din punct de vedere al simțurilor noastre. Adică să nu aibă miros modificat sau gust modificat.

De asemenea, dacă sunt cumpărate, trebuie să ne uităm la termenul de expirare, dar și dacă ambalajul prezintă urme de rugină sau capac bombat”, a mai spus medicul,

Mai mult, acesta a ținut să puncteze că ”de regulă, la Campylobacter nu se ajunge la manifestări grave, astfel încât nu este nevoie de un anumit tratament și de multe ori, pacientul nici măcar nu ajunge să identifice agentul infecțios pentru că prin episodul respectiv digestiv nu rămâne cu probleme cu probleme deosebite”, a concluzionat dr. Carmen Dorobăț.

Vezi și: Cancerul ovarian, simptome ciudate. Pot fi ușor confundate sau trecute cu vederea. Care este steagul roșu care trebuie să te trimită la medic

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel