Infecțiile urinare. Simptomele pot fi înșelătoare

Sistemul imunitar „taie” oxigeul bacteriilor pentru a le ține sub control
Infecțiile urinare pot avea siptome obișnuite sau nu. La persoanele în vârstă, acestea pot fi înșelătoare, fiind comune cu simptomele altor afecțiuni.

Infecțiile tractului urinar pot fi complicate la vârste mai înaintate. Nu sunt întotdeauna la fel de ușor de observat sau de tratat ca și în tinerețe, iar abordarea de lungă tratamentului se schimbă. „Ne-am grăbit să prescriem antibiotce și am învățat că există consecințe semnificative care pot varia de la efectele secundare ale medicamentelor la infecțiile cu bacterii rezistente la antibiotice”, spune Dr. Helen Chen, un geriatrician la Harvard-affiliated Hebrew Rehabilitation Center, într-un articol publicat AICI.

Ce sunt infecțiile tractului urinar

Infecțiile pot apărea oriunde în tractul urinar. Cele mai frecvente locuri sunt vezica urinară (unde este stocată urina) și uretra (tubul prin care urinați). Mai puțin frecvent, dar mai grav, este infecția rinichilor, care filtrează reziduurile și excesul de apă, pe care îl transformă în  urină.

Infecțiile pot fi declanșate de activitatea sexuală, catetere, pietre la rinichi, sau scăderea estrogenului în mucoasa vaginală. Simptomele obișnuite includ senzația de arsură la urinare, nevoia urgentă de a urina, creșterea frecvenței urinărilor, sânge în urină sau febră. Unii pacienți mai în vârstă pot deveni confuzi.

Partea complicată este că unele dintre aceste simptome sunt similare cu simptomele altor afecțiuni comune la persoanele în vârstă. „Acest lucru face greu de văzut dacă aveți o nouă infecție sau dacă e o problemă existentă care se agravează sau dacă aveți altceva”, spune dr. Chen.

De exemplu, mulți adulți în vârstă au deja o mai mare frecvență a urinării sau senzația de nevoie urgentă de a urina (la bărbați, din cauza măririi prostatei).

Confuzia poate să apară ca efect secundar al unor medicamente sau ca indiciu al altor probleme, precum deshidratarea sau dereglări de metabolism.

De asemenea, este complicată diagnosticarea infecției tractului urinar prin analize. Într-o probă de urină se verifică prezența bacteriilor și a globulelor albe (ceea ce ar sugera o infecție). Dacă acest test inițial este pozitiv, este necesară o cultură a acestor bacterii într-un laborator pentru a identifica tipul specific de bacterii. Dar femeile mai în vârstă pot să aibă bacteriile în vezica lor fără simptome. Doctorii numesc asta bacteriurie asimptomatică, mai degrabă decât o infecție a vezicii urinare.

Tratamentele în grabă pot fi periculoase

Tratând infecția urinară care nu are simptome clasice, bazată în schimb pe prezența bacteriilor și a celulelor albe în urină, s-ar putea să aibă câteva consecințe. S-ar putea să semnifice că există o afecțiune (care se poate înrăutăți) în stare latentă. Și deoarece tratamentul implică administrarea de antibiotice, tratamentul, oricum inutil, poate duce la dezvoltarea unei rezistențe la antibiotice.

A nu administra antibiotic în această situație prezintă un risc mic, totuși, uneori poate permite bacteriilor să se răspândească în rinichi și apoi în sânge. Acest lucru poate duce la septicemie, reacția toxică și, uneori, moartală a organismului la infecție.

„Oricine care prezintă simptome clasice ale infecției urinare ar trebui, probabil, tratat pentru acest diagnostic. Cu toate acestea, dacă singurul simptom este confuzia, probabil că cel mai indicat ar fi să se ia  în considerare alte cauze sau să se aștepte o zi sau două, dacă familia poate observa persoana și este de acord cu asta”, spune dr. Chen

Dacă doctorul v-a prescris antibiotic, întrebați despre posibile efecte secundare. Cu siguranță, antibioticele obișnuite pot avea unele efecte secundare.

Cum să evitați infecțiile urinare

Hidratați-vă permanent. Beți apă din belșug, asta va înmulți urinările și astfel vor fi eliminate bacteriile din vezica urinară. Vă întrebați cât de multă apă să beți? Suficientă cât să vă mențină urina limpede.

Ștergeți-vă adecvat. Femeile ar trebui să se șteargă din față înspre spate, folosind hârtia igienică. În sens invers, crește riscul de a face o infecție urinară.

Folosiți creme cu estrogen. Aceste creme pot ajuta femeile aflate la menopauză care suferă de uscăciune vaginală și se confruntă cu infecții urinare recurente.

Nu vă bazați pe sucul de merișoare. Dovezile despre cât de mult ajută sunt cotradictorii, în plus, conține zahăr și calorii.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel