Infarctul la adulții sub 45 de ani este legat de stilul de viață nesănătos, nu doar de istoricul familial

Infarctul prematur:Tinerii care fac infarct sunt mai susceptibili de a fi fumători, obezi și cu hipertensiune arterială sau diabet în comparație cu cu omologii lor care duc o viață sănătoasă, conform unui nou studiu.  

Infarctul prematur: Un nou studiu, prezentat Congresul Societății Europene de Cardiologie – ESC 2021, arată că, în timp ce istoria parentală a unui atac de cord prematur este legată de evenimentele cardiace la o vârstă fragedă, acesta nu este singurul factor care contribuie la producerea unui infarct la adulții tineri.

„Constatările noastre subliniază importanța prevenirii fumatului și a excesului de greutate la copii și adolescenți pentru a reduce probabilitatea apariției bolilor de inimă mai târziu în viață”, a declarat autorul studiului, profesorul Harm Wienbergen de la Institutul Bremen pentru Cercetarea Inimii și Circulației, Germania.

„Înțelegerea motivelor atacurilor de cord la adulții tineri este importantă dintr-o perspectivă socială, datorită angajării și responsabilităților familiale”, a continuat el.

Studiul de tip caz-control a comparat caracteristicile clinice ale pacienților consecutivi internați la spital cu infarct miocardic acut la vârsta de 45 de ani sau mai puțin, cu indivizi selectați aleatoriu din populația generală din aceeași regiune geografică din Germania. Cazurile și grupul de control au fost potrivite în funcție de vârstă și sex.

Un total de 522 de pacienți au fost înscriși din registrul STEMI din Bremen și au fost identificați 1.191 de cazuri de control potrivite din Cohorta Națională Germană (NAKO).

Proporția fumătorilor activi a fost de peste trei ori mai mare în grupul tânăr cu infarct comparativ cu populația generală (82,4% față de 24,1%; p <0,01). 

Pacienții au fost mai predispuși la hipertensiune arterială (25,1% față de 0,5%; p <0,01), diabet zaharat (11,7% față de 1,7%; p <0,01) și antecedente parentale de infarct prematur (27,6% față de 8,1% ; p <0,01) comparativ cu cei din grupul de control. 

Pacienții au fost mai des obezi, cu un indice de masă corporală median (IMC) de 28,4 kg / m2 comparativ cu 25,5 kg / m2 pentru grupul martor (p <0,01). În schimb, proporția de consum de alcool de cel puțin patru ori pe săptămână a fost mai mare în populația generală (11,2%) comparativ cu pacienții cu infarct (7,1%; p <0,01).

Cercetătorii au analizat factorii de risc independenți pentru apariția infarctului miocardic acut la vârsta de 45 de ani sau mai mică. Analiza a fost ajustată în funcție de vârstă, sex, hipertensiune arterială, diabet, fumat activ, indicele de masă corporală, consumul de alcool, nivelul de studii și nașterea în Germania.

Hipertensiunea arterială a fost asociată cu o probabilitate de 85 de ori mai mare de infarct până la vârstă de 45 de ani. Cotele corespunzătoare ale unui atac de cord prematur asociat cu fumatul activ, diabet zaharat, antecedente parentale și obezitate (IMC 30 kg / m2 sau mai mult) au fost de 12, 5, 3 și 2. Consumul de alcool a fost asociat cu o probabilitate mai mică de atac de cord la o vârstă tânără cu un raport de cotă de 0,3.

„Studiul nostru arată că fumatul și factorii metabolici, precum hipertensiunea, diabetul și obezitatea, sunt puternic asociați cu o probabilitate crescută de infarct miocardic acut prematur. Un efect protector al consumului moderat de alcool a fost descris de alte studii și este confirmat în analiza actuală a pacienților tineri”, a spus Profesorul Wienbergen.

„Studiul nostru sugerează că istoricul familial nu este singurul factor predispozant pentru atacurile de cord precoce. Descoperirile adaugă un impuls argumentului potrivit căruia tinerii ar trebui educați cu privire la motivul pentru care este important să se evite fumatul și să aibă o greutate corporală sănătoasă”, a concluzionat acesta. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel