Înecul, pericolul tăcut din timpul verii. Nimeni nu țipă ”ca din gură de șarpe”

inecul - FOTO: Freepick
Înecul reprezintă moartea prin asfixiere, din cauza pătrunderii apei în căile respiratorii.

Înecul apare atunci când cineva nu mai poate respira. Numai în luna iunie, pe litoral s-au înregistrat 35 de cazuri de înec, însă pericolele există și la piscine. Specialiștii atrag atenția că înecul este silențios, iar persoana care se află în pericol nu dă semne disperate.

”Înecul nu se întâmplă ca în filme. Nimeni nu țipă ”ca din gură de șarpe” atunci când se îneacă și nimeni nu dă în disperare din mâini și din picioare. Asta ni s-a dovedit în urmă cu aproximativ 12 ani când, fiind într-o zi la un ștrand, o mamă a început să își caute cu disperare fiul în varstă de aproximativ 10 ani.

După câteva minute de căutări, o tânără l-a văzut pe fundul unuia dintre bazinele de înot. Se înecase deja. Dintr-un ștrand întreg, nimeni nu l-a auzit și nimeni nu a știut să îi acorde primul ajutor după ce a fost scos din apă.  Echipajul de pe ambulantă a putut doar să constate decesul”, arată Academia de Prim Ajutor.

Vezi și: Două medicamente psihiatrice, posibil tratament pentru Alzheimer. Au efecte mai bune asupra bărbaților

De ce nu reușesc victimele să strige după ajutor

”Explicația e simplă: În momentul în care victima realizează că începe să se scufunde în apă, instinctul de supraviețuire o face să își focuseze toată energia pe încercările de ridicare la suprafată prin întinderea braţelor în lateral pentru a putea apăsa pe suprafaţa apei, fapt ce permite corpului să se ridice îndeajuns cât să respire pe gură.

Persoana care se îneacă nu este capabilă din punct de vedere fiziologic să cheme ajutor. Sistemul respirator a fost creat pentru respiraţie. Vorbirea este funcţia secundară. Mai întâi va fi realizată respiraţia, şi apoi vorbirea/strigătul.

Gura persoanei care se îneacă se scufundă şi reapare la suprafaţă în mod repetat și pentru perioade scurte de timp care permit victimei doar să realizeze un respir, fără să mai aibă timp să cheme ajutor întrucât începe din nou să se scufunde”, mai notează cei de la Academia de Prim Ajutor.

Vezi și: Miere sau zahăr. Diferența între cele două. Bilic: Fiți zgârciți. De îngrășat, îngrașă

Cum se acționează în caz de înec

Trebuie avute în vedere câteva aspect esențiale.

Siguranța salvatorului!

Nu pleca în larg să salvezi pe cineva dacă nu știi să înoți sau dacă valurile apei sunt prea agresive. Șansele să devi și tu o victimă sunt extrem de mari. Dacă împrejurările îți permit și decizi să intri în apă, iată pașii pe care trebuie să îi urmeze un salvator:

Scapă rapid de hainele și pantofii care ar putea să îți limiteze mobilitatea. Înoată până ajungi în dreptul victimei și apropie-te de ea din spate, apucând-o de sub braț și ține-o cu fața în sus, deasupra apei.

Întoarce-te cu victima la mal având grijă să o menți cu fața deasupra apei. Poți face asta înotând fie pe spate, fie pe burtă, cu o singură mână în timp ce cu cealaltă mână susții victima.

Odată ajunsă la mal, așează victima pe spate.

Verifică starea de conștieță și respirația - folosește metoda PAS (Privește - Ascultă - Simte respirațiile victimei) pentru maxim 10 secunde.

Victimele unui inec pot prezenta și leziuni de coloana cervicală și de aceea trebuie mobilizate cât mai puțin și păstrate cu capul într-o poziție neutră, mai notează Academia de Prim Ajutor.

Vezi și: Sănătatea inimii, cu soluții în farfurie. Medic: 40% dintre români suferă de hipertensiune

Ce e de făcut dacă victima este inconștientă

- Începe manevrele de resuscitare cardio-respiratorie:

- Efectuează 5 respirații salvatoare, sau cum sunt cunoscute de majoritatea - respirații gură-la-gură.

Deși în restul cazurilor de stop cardio-repirator aceste respirații sunt opționale, adică este la alegerea salvatorului dacă decide să le efectueze sau nu, în cazul victimelor unui înec. ele sunt obligatorii deoarece principala cauză a opririi inimii victimei este lipsa de oxigen.

Începe compresiunile toracice și continuă respirațiile gură-la-gură în raport de 30:2.

Ce înseamnă asta?

-Așează-ți mâinile pe mijlocul pieptului victimei si comprimă toracele acesteia aproximativ 5-6 cm (sau, pentru că nu o să stea nimeni cu o riglă să măsoare, 5-6 cm = 1/3 din diametrul antero-posterior al toracelui), cu un ritm de 100-120 comprimări pe minut, iar după fiecare 30 de compresiuni efectuează 2 respirații gură la gură.

Extra pont:  pentru a menține o frecvență eficientă a compresiunilor te poți ajuta de ritmul de la melodia Stayin` Alive.

Dacă victima respiră, aceasta trebuie așezată în poziția laterală de siguranță, pe o parte, deoarece pot apare vărsături.

Victima obligatoriu va trebui să meargă la spital pentru a fi examinată și supravegheată cel puțin câteva ore, mai arată Academia de Prim Ajutor

Vezi și: Supradozajul de vitamina D, pericol pentru sănătate. Care sunt simptomele intoxicației

Sfaturi pentru prevenirea înecului

- Înotați doar în locuri special amenajate şi respectaţi avertizările privind interzicerea scăldatului;

- Evitaţi înotul solitar, fără a avea alte persoane prin apropiere, mai ales dacă nu ştiţi să înotaţi.

- Evitaţi să faceți baie în râuri, lacuri, canale de irigaţii.

- Nu vă aventuraţi în apă când sunteţi în stare de ebrietate, seara târziu sau pe timp de noapte;

- Nu intraţi în apa rece înfierbântaţi, după ce aţi stat foarte mult timp la soare.

Sfaturi pentru părinți

- Nu lăsați să nu lase niciodată copiii nesupravegheaţi în apă sau în proximitatea apei, nici măcar în piscinele achiziţionate special pentru cei mici ori în cadă;

- Urmăriţi continuu comportarea copiilor în apă: nu vă lăsaţi distraşi de alte activităţi şi nu vă întoarceţi cu spatele la ei.

- Echipamentele speciale pentru siguranţa înotului (colac de salvare, aripioare gonflabile, tuburi gonflabile etc.) nu sunt în totalitate eficiente, de aceea vor fi utilizate de către copii sub atenta supraveghere a unui adult; totuși, purtarea vestelor de salvare de către copii este o metoda eficientă de prevenire a unor astfel de accidente;

- Împrejmuirea piscinei personale cu un gard poate preveni accidente nedorite în rândul copiilor;

- Explicaţi-le adolescenţilor pericolul la care se expun scăldându-se în locuri neamenajate și consecințele grave, uneori tragice ale actelor pline de adrenalină care costau în sărituri în apă de pe platforme, poduri sau alte construcţii, iar în cazul ieşirilor acestora „la scăldat” cu prietenii, stabiliţi de comun acord, o periodicitate şi o modalitate de contact, mai notează Academia de Prim Ajutor.

Vezi și: Importanța protejării pielii copiilor. Medic: Îi expunem la un risc pe tot parcursul vieții

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel