Îndulcitorii artificiali din mâncărurile ultraprocesate pot crește riscul depresiei la femei. Ce spune un nou studiu

indulcitorii artificiali foto:freepik
Îndulcitorii artificiali din mâncărurile ultraprocesate pot crește riscul de depresie, conform unui nou studiu. Care sunt explicațiile și în ce circumstanțe s-a desfășurat acesta. 

Consumul crescut de alimente și băuturi ultraprocesate, în special dacă acestea sunt îndulcite artificial, poate fi asociat cu dezvoltarea depresiei, conform unui nou studiu, explicat de CNN Health. 

Vezi și: De ce este important să ne și certăm cu cei dragi. Cum să transformi o ceartă într-o conexiune mai puternică cu cel de lângă tine

"Studiul sugerează o asociere între consumul de alimente ultraprocesate și depresie, cu un risc cu aproximativ 50% mai mare pentru cei care consumă 9 porții (pe zi) sau mai mult (primele 20%) în comparație cu cei care consumă 4 porții sau mai puțin," a declarat Gunter Kuhnle, profesor de științe alimentare și nutritive la Universitatea din Reading din Marea Britanie, într-o declarație pentru CNN Health. El nu a fost implicat în studiu.

Când vorbim despre alimentele ultraprocesate, ne referim la supele preambalate, sosuri, pizza congelată, mese ”ready to eat” (gata de mâncat) și alimentele, precum cârnați, hot doguri, cartofi prăjiți, băuturi acidulate, biscuiți, prăjituri, bomboane, gogoși, înghețată, precum și multe alte alimente și băuturi care conțin îndulcitori artificiali.

"Studiul nostru s-a concentrat pe legătura dintre alimente și riscul ulterior de a dezvolta un episod nou de depresie," a declarat coautorul studiului, Dr. Andrew T Chan, profesor de medicină la Harvard Medical School și profesor de imunologie și boli infecțioase la Harvard T.H. Chan School of Public Health din Boston, pentru CNN Health.

Persoanelor cu depresie cronică le poate fi agravată condiția, dacă consumă alimentele ultraprocesate. Când cercetătorii au analizat alimentele ultraprocesate specifice, numai alimentele și băuturile care conțineau îndulcitori artificiali au fost asociate cu un risc crescut de depresie printre persoanele studiate, care erau toate femei. Astfel că, asocierea dintre alimentele ultraprocesate (care conțin înducitori artificiali) și depresie este determinată de îndulcitorii artificiali.

Studiile au legat alimentele ultraprocesate de cancerul colorectal la bărbați și de boli de inimă și deces prematur, atât la bărbați, cât și la femei. Sute de studii leagă alimentele ultraprocesate de obezitate, cancer, boli cardiovasculare și mortalitate în general, conform specialiștilor care au vorbit pentru CNN Health. Un studiu din 2014 a descoperit o legătură între băuturile răcoritoare dietetice și depresie. Persoanele care foloseau îndulcitori artificiali în cafeaua și ceaiul lor aveau, de asemenea, mai multe șanse de a dezvolta depresie, conform studiului.

Există și o legătură cu demența. Conform specialiștilor, dacă mai mult de 20% din caloriile zilnice ale unei persoane provin din alimente ultraprocesate, riscul de declin cognitiv crește cu aproximativ 28% (potrivit unui studiu din 2022). Pentru o dietă de 2.000 de calorii pe zi, aceasta ar însemna 400 de calorii: în comparație, o porție mică de cartofi prăjiți și un cheeseburger obișnuit cumpărate de la lanțurile fast food conțin împreună un total de 530 de calorii.

Există o asociere între debutul depresiei și alimentele ultraprocesate

Studiul nu a inclus niciun bărbat, astfel încât rezultatele nu pot fi generalizate. În plus, acesta este de natură observațională, ceea ce înseamnă că cercetătorii pot identifica doar o asociere între debutul depresiei și consumul de alimente ultraprocesate. Astfel că, acesta nu se poate încadra la explicațiile de tipul ”cauză-efect”, ci la fenomenul ”cauzalitate inversă”.

Acest lucru ar însemna că persoanele care se confruntă cu simptome timpurii ale depresiei ar putea fi mai predispuse să consume alimente ultraprocesate și îndulcitori artificiali ca o formă de "confort". Prin urmare, depresia ar putea cauza o creștere a consumului acestor produse, și nu invers.

Vezi și: Cum poți scăpa de mătreață. Metode pentru a elimina mătreața excesivă

Studiul recent, privind asocierea dintre îndulcitorii artificiali și depresie aduce în discuție preocupările legate de alimentația sănătoasă și sănătatea mintală. Cu toate acestea, este important să recunoaștem că acesta este doar un prim pas în înțelegerea complexității legăturii dintre dietă și sănătatea mintală.

Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma această asociere și pentru a identifica mecanismele exacte prin care îndulcitorii artificiali ar putea afecta starea de spirit. Este esențial să continuăm să promovăm o alimentație echilibrată și sănătoasă, dar și să fim conștienți de faptul că sănătatea mintală este influențată de o gamă largă de factori, iar dieta este doar unul dintre aceștia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel