Încălțămintea specială, la pacientul cu picior diabetic

Poți avea picioare umflate din mai multe motive
Dacă nu poartă încălțăminte specială, persoanele cu diabet pot suferi complicații ale piciorului din cauza neuropatiei diabetice și a afectării circulației la acest nivel. Piciorul diabetic necesită o îngrijire specială în vederea prevenirii ulcerațiilor și a reducerii riscului de complicații foarte grave.

Încălțămintea este unul din elementele cel mai des neglijate de către persoanele cu diabet. Specialiștii în podiatrie spun că utilizarea unor încălțări adecvate este parte integrată a managementului terapeutic al piciorului diabetic.

Particularități ale pantofilor pentru picior diabetic

Astfel, încălțămintea pentru persoanele care prezintă picior diabetic trebuie să îndeplinească câteva caracteristici esențiale:

- să aibă un branț interior detașabil, de minim 5-8 mm, care să poată fi scos pentru a se putea introduce orteza pentru picior prescrisă, atunci când necesită acest lucru,

- să aibă o căptușeală fără cusături sau suprapuneri de materiale care să creeze puncte de presiune pe suprafața dorsală a piciorului, zonă cu risc de ulcerații la fel de importantă ca și suprafața plantară,

- să aibă o talpă suficient de fermă astfel încât pietricelele sau denivelările de pe stradă să nu fie resimțite ca puncte de presiune ridicată pe suprafața plantară a piciorului, asigurând în același timp stabilitatea pacientului,

- să aibă fețele realizate din materiale care să nu genereze alte probleme cum ar fi cele dermatologice,

- să aibă un sistem de închidere flexibil și ușor de folosit, în special pe baza de barete cu închidere cu velcro (puf și arici) sau șiret, care sa permită pe lângă manevrarea ușoară și reglarea volumului interior,

- să aibă un material de fețe flexibil în zonele cu deformații (de exemplu în cazul monturilor sau al degetelor ciocan),

- să aibă mărimea potrivită, cunoscut fiind faptul că, în special în cazul pacienților cu neuropatie diabetică, aceștia nu-și simt bine picioarele și, în consecință, nu percep corect când încălțămintea este prea strâmtă sau prea largă,

- în cazul unui risc crescut de ulcerație, încălțămintea trebuie purtată și în casă, cunoscut fiind faptul ca există situații în care chiar și numai mersul de la pat către baie poate genera probleme.

De asemenea, un aspect ce trebuie avut în vedere este ca încălțămintea să fie și estetică, pentru a fi purtată cu plăcere.

A ușura deplasarea, este unul dintre obiectivele procesului terapeutic în cazul pacientului cu picior diabetic. Identificarea cât mai timpurie, intr-un stadiu incipient a problemelor picioarelor la persoana cu diabet, diagnosticarea și aplicarea unui tratament eficient, trebuie să fie completate, ca parte a procesului terapeutic, și de purtarea de încălțăminte adecvată, recomandată de către specialist" a declarat conf. dr. Ioan Andrei Vereșiu, președintele Asociației de Podiatrie, medic diabetolog.

Podiatrul, o specializare care lipsește din România

La nivel internațional, specialistul în îngrijirea diferitelor probleme ale piciorului este podiatrul, membru esențial al echipei multidisciplinare dedicate îngrijirii piciorului în general și al piciorului diabetic în particular.

Podiatria este acea profesie a științelor medicale dedicată cercetării, prevenirii, diagnosticării și tratamentului deformărilor, patologiei și leziunilor piciorului și structurilor aferente – în relație cu întregul corp, precum și cu manifestările bolilor sistemice – cu ajutorul tuturor sistemelor și tehnologiilor adecvate, folosindu-se de cunoștințe științifice și profesionale specializate (definiția Federației Internaționale a Podiatrilor).

Înființată în 2015, Asociația de Podiatrie își propune promovarea podiatriei în România dezvoltarea și recunoașterea profesiei de podiatru, alături de informarea și educarea populației, precum și a profesioniștilor (medici, asistenți și fiziokinetoterapeuți) în domeniul îngrijirii corecte a picioarelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cum îți afectează banii sănătatea mintală. Ce este dismorfia financiară

Crossuri externe

pixel