Acest truc simplu te scapă rapid de...
La tinerețe orele de somn pierdute par doar o glumă, mereu gândindu-ne că avem destul timp să dormim la maturitate. Însă, odată cu trecerea vreme, lucrurile, dar mai ales percepția fiecăruia se schimbă, iar dacă mai apar și probleme de respirație, deja un somn de calitate devine un țel greu de atins.
Medicul ORL Ioan Bulescu a vorbit, la ”Neatza cu Răzvan și Dani” despre aceste probleme, dar și despre modul în care putem să ne facem somnul mai dulce.
”Este o legătură foarte mare între respirația în timpul somnului și calitatea somnului, adică partea de ORL este foarte implicată în bolile de somn”, a explicat dr. Ioan Bulescu, medic specialist ORL, la ”Neatza cu Răzvan și Dani” de la Antena 1.
De altfel, acesta a precizat că este necesar să avem un program de somn, ”de care să ne ținem”. Pe de altă parte, mai spune medicul, ”ar trebui ca adulți, să dormim între 7 și 9 ore, în fiecare noapte” ca să avem o viață sănătoasă. Cât privește acest număr de ore pe care mai toți îl recomandă, medicul a subliniat că există și oameni care au o nevoie mai scăzută de somn, la fel cum sunt și unii oameni care au o nevoie mai crescută de somn. Însă ce este cel mai important este ca somnul să fie unul de calitate.
Efectele secundare post-COVID. Insomnia și tulburările menstruale se află printre ele
”Este destul de greu de definit, dar în principiu este o mare parte subiectivă. Somnul de calitate ar trebui să fie cel care ne mulțumește. Adică în momentul în care ne trezim să ne trezim odihniți, să ne simțim cu energie, cu putere de concentrare.
Cei care dorm 10 ore, dar se trezesc obosiți, cu siguranță au o problemă de somn, chiar dacă nu o conștientizează. Fie că au oprirea respirației, vorbim de apnee în somn, fie au tot felul de mișcări ale membrelor în timpul somnului, deci sigur au o problemă de somn.
În mod normal, un adult, dacă doarme 7,8, 9 ore ar trebui să se trezească odihnit”, a mai spus medicul.
Apneea în somn, semnal de alarmă. ”Episoadele de apnee sunt, de obicei, după episoade de sforăit, zgomotos, dar nu numai. Oamenilor li se oprește respirația, calea respiratorie s-a închis complet, după care, din nou, încep să respire.
Ce s-a întâmplat este faptul că în momentul în care încep din nou să respire, creierul lor s-a trezit. Și asta dacă se întâmplă de 30 de ori în fiecare oră sau de 100 de ori în fiecare oră, înseamnă de fapt că creierul lor s-a trezit de atâtea ori, ceea ce duce la un somn neodihnitor”, a mai spus medicul.
Demența, asociată cu lipsa somnului. Medic: Poate crește riscul apariției Alzheimer
Medicul a oferit câteva sfaturi celor care au probleme cu somnul, subliniind că există câteva afecțiuni ORL ”care țin de nas sau de gât și care pot să afecteze calitatea somnului sau somnul în sine și atunci trebuie să mergem la un medic specialist, ORL sau somnolog, care să ne îndrume ce să facem în continuare. De exemplu, dacă avem o problemă mare de respirație nazală trebuie să încercăm să o rezolvăm sau să o rezolvăm până la capăt pentru a putea să ne odihnim cât mai bine”, a explicat medicul.
De asemenea, acesta a subliniat că ”insomnia de inducție” este atunci când o persoană nu poate să adoarmă, deși încearcă să își respecte un program de somn. ”De multe ori, lucru acesta are un răspuns în ceea ce facem până să ne culcăm. Este ceea ce vorbim noi de programul de somn și de igiena somnului.
Ar trebui să avem o oarecare pregătire pentru a putea să adormim. Creierul nostru nu este setat să poată să adoarmă dintr-o dată și somnul este un mecanism activ în care creierul are niște funcții pe care trebuie să le facă. (...) Ar trebui să ne luăm o jumătate de oră înainte de somn în care să facem ceva care să ne relaxeze”, fie câteva pagini citite sau să ascultăm puțină muzică.
”Dacă pierdem și numai o oră de somn, pe zi, este destul de greu să recuperăm necesarul acesta de somn. Există și aici mai multe controverse. Unii spun că am putea, teoretic, cam în 7-8 zile să îl recuperăm, în timp ce alții spun că este o perioadă mult mai lungă în care să putem să recuperăm, cel puțin din punct de vedere metabolic, toate funcțiile care s-au îngreunat din lipsa somnului. Este aproape imposibil să recuperăm într-un weekend ce am pierdut în toată săptămâna”, a mai spus medicul ORL-ist.
Vezi și: Somnul îndelungat scurtează viața. Există riscul morții premature
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Trei factori de risc majori duc la...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Acestea sunt cele mai importante...